Nordea øger fokus på cybersikkerhed

Nordea deltager i sikkerhedskampagnen European Cyber Security MonthÅbner i nyt vindue i oktober med en multikanal-kampagne rettet mod privatkunder og medarbejdere. Målet er at øge sikkerheden på nettet og give råd om forholdsregler mod svindel.

Høj cybersikkerhed er en forudsætning for fremtidens bankløsninger online. Derfor har banken en vigtig opgave i at øge bevidstheden om cybersikkerhed for at forhindre cyberkriminalitet. detta projekt på nordisk nivå.

Sikkerhedstip 1 Sikkerhedstip 2 Sikkerhedstip 3 Sikkerhedstip 4 Sikkerhedstip 1

Er du den eneste, der kender til dine koder?

Dine koder er personlige og bør aldrig videregives eller bruges af andre end dig selv. Får en svindler fat i dine koder går der ikke lang tid før end, at din konto kan være tømt for penge.Who knows about your codes 

Sørg for at hold dine oplysninger strengt fortrolige, oplys derfor aldrig dine personlige koder, din computer kode, din sikkerhedskode til NemID eller din PIN-kode til dit Dankort, til venner, familie, kollegaer, virksomheder eller andre mennesker, der siger, at de har brug for at få dette oplyst.

Husk, at koden til din mobiltelefon er en vej til dine personlige oplysninger. Hvis din mobiltelefon ender i de forkerte hænder, er der eksempelvis risiko for, at der kan blive foretaget låneansøgninger i dit navn eller, at dine private fotos, SMS og e-mails bliver synlige for flere end de var tiltænkt.

Stop – Tænk - Klik 

Sikkerhedstip 2

Bruger du samme kodeord til alt?

Hvis du bruger den samme adgangskode alle de steder, hvor du er online – så lad være med det.Same brush

Hvis andre får fat i dine adgangskoder, vil de også kunne få adgang til store dele at dit liv.

Undersøgelser viser, at de tre mest almindelige kodeord på globalt plan er password, 12345 og 123456. 

Gør dig selv en tjeneste, og opret et stærkt kodeord, der er svært at gætte. DU skal også sørge for at ændre det regelmæssigt og ikke bruger det mere end et sted.

Internetsvindel stiger for hver dag, og du skal ikke gøre det nemt for svindlerne.

Fem tips til et stærkt kodeord:

  • Bland små og store bogstaver
  • Medtag streger, prikker, tal eller andre tegn
  • Følg intet mønster, når du opdaterer kodeordet er ændringen ikke bare et tal, eller at ”mor” bliver udskiftet med ”far”
  • Brug ikke personlige oplysninger eller en personlig tilknytning
  • Det skal ikke være for kort, ikke mindre end 6 tegn. Jo længere dit kodeord er, jo sværere er det at gætte

Stop – Tænk - Klik

Sikkerhedstip 3

Hopper du på phishing?

Vær altid mistænksom, hvis du får e-mails, som opfordrer dig til at klikke på et link og indtaste personlige oplysninger fx koder, kortnumre eller koder fra Nem-ID. Følg aldrig sådanne instrukser. Nordea sender ikke SMS, e-mail eller ringer dig op blot for at bede  om dine personlige oplysninger.Phishing

I den seneste tid har vi set en øget aktivitet af onlinesvindel. En variant er phishing, hvor formålet er at få dig til at afgive fx dine kontooplysninger, login-detaljer eller kreditkortoplysninger på falske hjemmesider for derefter at stjæle penge fra dig ved hjælp af de indsamlede data.

Vi opfordrer dig til at være ekstra på vagt og kritisk over for e-mails, der beder dig om at klikke på et link.

Hvis du modtager en e-mail, som du mistænker for at være falsk, så send den videre til kd.aedron@gnihsihp

Stop – tænk – klik. 

Sikkerhedstip 4

Er det for godt til at være sandt?

Hvor stor er sandsynligheden for at tjene penge uden at skulle gøre noget for det? Den er ikke særlig stor, men der er svindlere, der gerne vil have dig til at tro, at det er nemt.Congratulations you have won

Du har måske hørt om nogen, der har modtaget et brev fra en person i Nigeria, der har brug for hjælp? Eller om nogen, der er blevet ringet op af en person, der påstår, at han ringer fra Microsoft? Eller måske nogen, der er blevet kontaktet på Facebook af en ven, der derefter viser sig at være en anden?

Disse typer af svindel kaldes for ”Social Engineering”, og de går ud på at vinde din tillid og derefter få dig til at oplyse personlige og følsomme oplysninger. Det er ikke altid let at vide, om det er falsk eller ægte.

Derfor er det vigtigt at være på vagt og huske aldrig at videregive personlige oplysninger eller lade andre ”fjernstyre” din computer. Husk også, at alle oplysninger, du poster på de sociale medier, kan læses af alle og ikke kun af dine venner.

Stop – Tænk – Klik