Få hjælp til finansiering af din bolig

At købe en bolig er for mange mennesker den største investering i deres liv. 

I Nordea kan vi hjælpe dig med at finde det eller de lån, der er rigtige for dig. Vi foreslår altid låntyper baseret på din økonomiske situation og dine ønsker for fremtiden. 

Den type af lån, du vælger, har nemlig betydning for, hvor meget din bolig koster om måneden - i mange år frem. 

Derfor er det også en god idé at mødes med banken som noget af det første, når du starter din boligjagt. Så kan du få afklaret din boligøkonomi, og vi kan hjælpe dig med alt det andet, du skal være opmærksom på i forbindelse med købet.

Ups! Tillad Marketing cookies for at se indhold som dette fra Nordea

Hvordan finansierer du en bolig?

Når du skal låne penge til ejerbolig, sommerhus eller byggegrund, sker det som regel med en kombination af et realkreditlån og et banklån. Andelsbolig finansieres ikke med realkreditlån, men med banklån. Uanset hvilken boligtype, du låner til, tilpasser vi lånene til din specifikke økonomi og situation. 

Du kan få et realkreditlån på op til:

  • 80 pct. af værdien af din helårsbolig
  • 75 pct. af værdien af dit fritidshus
  • 40 pct. af værdien af din byggegrund

Banklån til boligkøb

Når du køber en ejerbolig, er det ikke hele boligens værdi, du kan finansiere med et realkreditlån. Derfor skal de fleste bruge et banklån til resten af boligfinansieringen.  

Banklånet finansierer op til 15 pct. af boligens værdi og er baseret på, at du selv lægger en udbetaling på 5 pct. af boligens værdi. Hvis du har flere penge til udbetaling end de 5 pct., kan du vælge at få et mindre banklån. Det kan være en god ide, da banklånet som regel er det dyreste lån. 

Det er et lovkrav, at du selv skal kunne betale 5 pct. af boligens værdi. Se mere om lovkravet her.

I Nordea har vi to typer af banklån, du kan kombinere med dit realkreditlån til den samlede boligfinansiering: Nordea BoligKredit og Boliglån.

Nordea BoligKredit


Med Nordea BoligKredit betaler du kun rente af den del, du bruger – på samme måde som en kassekredit. 

Det betyder, at du kan sætte penge ind og trække dem ud igen, hvis du får brug for dem. Det kan være en god ide, hvis din indtægt svinger. Så kan du i perioder betale meget og i andre perioder betale mindre. 

Renten på Nordea BoligKredit er variabel, og du kan vælge afdragsfrihed i en periode på 10 år.

Boliglån


Du kan også finansiere købesummen med et Boliglån, hvor du betaler løbende afdrag. 

Lånet er godt til dig, der ikke har behov for afdragsfrihed, men gerne vil afvikle dit lån inden for eller før den aftalte løbetid. 

Du kan få Nordea Boliglån med en løbetid på op til 30 år ligesom dit realkreditlån. 

Renten på Boliglån er variabel og kan derfor variere i den valgte låneperiode.

Nordeas realkreditlån

Nordea tilbyder realkreditlån med hver sine fordele og risici. Den rette boligfinansiering for dig, afhænger blandt andet af din nuværende økonomi, dine ønsker til din nye bolig, din økonomiske fleksibilitet og dine planer for den nærmeste fremtid. 

Læs mere om Nordeas realkreditlån her.

Hvad koster det at låne til bolig? 

De månedlige udgifter du får ved at optage et realkreditlån afhænger af flere faktorer. 

Det afhænger blandt andet af: 

  • hvor meget du skal låne
  • hvilken type realkreditlån, der skal finansiere dit boligkøb
  • lånets løbetid.

De månedlige udgifter dækker rente, bidragssatser og selve afdraget på gælden. 

Et realkreditlån kan have forskellige rente- og bidragssatser. Det er den pris, du hver måned skal betale for at låne pengene. Derudover skal du også afdrage på selve gælden, med mindre du har afdragsfrihed. 

Alle tre faktorer har betydning for, hvor meget du betaler om måneden for lånet til din bolig, og hvor mange år det tager at betale hele lånet tilbage. Du kan lave en beregning og få et estimat på, hvad du kan forvente, at din boligfinansiering vil koste. Prøv vores låneberegner og se hvad det vil koste at låne. 

Sammenlign flere realkreditlån

Uanset om du er førstegangskøber, eller du tidligere har været boligejer, kan det være en fordel at kende dine lånemuligheder. 

Læs mere om, hvordan du kan sammenligne forskellige realkreditlån, så du kan få et estimat på dine månedlige udgifter.

Hvad er kurser på realkreditlån?

Alle realkreditlån er bundet op på obligationer, som handles på børsen.

Når du skal låne penge til en bolig, hjælper bank og realkreditinstitut med at finde en eller flere investorer, der gerne vil købe realkreditobligationer. 

Realkreditobligationerne sælges på børsen til en aktuel kurs – kursen er prisen på obligationen. Og den kurs har betydning for værdien af dit lån.

Hvis du fx køber til kurs 98, vil du få 98 kr. udbetalt for hver 100 kr., du låner. 

Får du fx et lån på 1 million kr. til kurs 98, vil du få udbetalt 980.000 kr. Det betyder, at du skal låne et lidt større beløb for at få de penge, du skal bruge for at betale din nye bolig. 

Sikring af kursen på dit lån

Ofte kan der gå noget tid, fra du køber, til du faktisk skal bruge pengene. I den periode kan kursen på obligationerne for din låntype godt ændre sig. 

Det betyder, at dit lån kan blive billigere – men det kan også blive dyrere. Hvis du vil undgå kursændringer, anbefaler vi, at du sikrer kursen med en kurssikring. Så kender du kursen den dag, du skal bruge pengene, og du kender dermed dine samlede udgifter fremover.

Husk, at du altid kan spørge os, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig.

Skal du vælge fast eller variabel rente?

Når du vælger realkreditlån, skal du forholde dig til, hvor stor en risiko, du ønsker at løbe. 

Når man taler om risiko ved et realkreditlån, er det fordi, du kan vælge låntyper, hvor renten er aftalt for en kortere eller længere periode.  

  • Du kan vælge et realkreditlån med fast rente. Det er trygt, fordi du kender din rente i hele lånets løbetid og derfor har mere kontrol over, hvor meget du skal betale for din bolig. Til gengæld er renten tit højere end på et variabelt realkreditlån. 
  • Du kan også vælge låntyper med variabel rente. Det betyder, at renten kan ændre sig, og at den månedlige ydelse på realkreditlånet kan variere. Den kan blive lavere – men den kan også blive højere. Det kan for nogen føles mindre trygt, da det man betaler for sin bolig svinger. 

Du skal vælge det, du har det bedst med. Og selvom du vælger én type boliglån nu, er det muligt at skifte til en anden type senere. Fx hvis din økonomiske situation ændrer sig. 

Du behøver ikke tage stilling til, hvilken type lån, du vil have, før du har fundet boligen. Vi skal nok hjælpe dig med at vælge det lån, der passer bedst til dine ønsker og din situation.

Afdragsfrihed

Du kan vælge ikke at afdrage på dit realkreditlån i op til ti år. Afdragsfrihed kan tilknyttes alle typer af realkreditlån og giver dig mulighed for at udskyde betalingen af afdragene på dit lån. 

Afdragsfrihed kan være praktisk i perioder til fx:

  • afvikling på dyrere gæld
  • orlov
  • uddannelse
  • nedsparing
  • pensionsopsparing 

Når den afdragsfri periode ophører, stiger ydelsen, eller hele lånet skal indfries. Det er derfor vigtigt at lægge en plan for, hvad skal der ske, når afdragsfriheden udløber. Det kan vi hjælpe dig med. 

Finansiering af andelsboliger

Hvis du er interesseret i at købe en andelsbolig fremfor en ejerbolig følger en anden type af boligfinansiering. 

En andelsbolig kan nemlig ikke finansieres ved hjælp af et realkreditlån, men i stedet med et banklån øremærket til boligkøb. 

Er du på udkig efter en andel, og vil du gerne blive klogere på finansieringen af en mulig andelsbolig, har vi lavet to sider dedikeret til dig, der ønsker at købe en andelsbolig. Her kan du få rådgivning om dine muligheder for boligfinansieringen og finde information om, hvordan andelsboliger og -foreninger er sammensat.