Læg en plan, før afdragsfriheden udløber

Mange oplever i øjeblikket, at afdragsfriheden på deres lån udløber. Er du én af dem, er det vigtigt, at du lægger en plan for, hvad der skal ske nu – og det er der flere gode grunde til.

Mange boligejere benyttede sig forståeligt nok af tilbuddet om at udskyde deres afdrag til huslånet, da det i oktober 2003 for første gang nogensinde blev muligt at optage et realkreditlån – og få helt op til 10 afdragsfrie år.

”For rigtig manges vedkommende var det en følge af, at det godt kunne betale sig. Det gav god mening, at man i stedet betalte den dyre gæld og de dyre renter på banklånet først og ventede med realkreditlånet, der typisk er det billigste,” forklarer Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit.

Er du én af de mange boligejere, der takket være afdragsfriheden har kunnet betale mere af på de dyre lån de seneste par år, er du sikkert også begyndt at overveje, hvad du skal gøre, når den afdragsfrie periode løber ud. 

En økonomisk huskekage

Det er Nordeas erfaring, at rigtig mange boligejere gerne vil i gang med at betale afdrag, når den afdragsfrie periode ophører. Og de seneste udsving i boligpriserne har været lidt af en huskekage, der har mindet boligejerne om, at friværdi ikke er noget, der automatisk opstår – men snarere noget, man kun er sikker på at få, hvis man betaler afdrag på sit lån.

”For nogle boligejere har de faldende boligpriser i slutningen af 00’erne og i starten af 10’erne betydet, at gælden er blevet større end det beløb, boligen kan sælges for i dag. Det betyder også, at hvis man står og skal sælge, må man tage et tab,” forklarer Lise Nytoft Bergmann fra Nordea.

Når afdragsfriheden ophører, vælger mange at begynde at afdrage. Enten over de tilbageværende eksempelvis 20 år eller ved at omlægge lånet, så de skal afbetale over en ny periode på 30 år. Derved bliver stigningen i ydelsen lidt mindre.

”Vores tal viser, at folk ikke ’glemmer’, at de skal til at afdrage på deres lån. Tværtimod går 7 ud af 10 i gang med at afdrage med det samme, så de hurtigt kan få betalt realkreditlånet tilbage,” siger Nordeas boligøkonom og chefanalytiker.

Læg en plan for dine afdrag

Du skal i samarbejde med din bank lægge en plan for din gæld, der tager udgangspunkt i din økonomi og dine ønsker til fremtiden. På den måde undgår du, at din ydelse pludselig stiger, uden at du ved, hvor pengene skal komme fra. Det giver dig flere fordele, når du går i gang med at betale dine afdrag:

#1Du står stærkere økonomisk

Du vil gøre din gæld mindre, hvilket betyder, at du er bedre stillet, hvis du skulle komme i økonomiske vanskeligheder.

#2Du er bedre rustet til huskøb 

Hvis ikke du afdrager på din nuværende gæld, risikerer du at stå dårligt, hvis du på et tidspunkt vil flytte til en anden bolig eller overvejer at købe fritidshus. Det bliver nemlig et lovkrav fra 1. november i år, at alle boligkøbere selv stiller med en udbetaling på minimum 5 procent. 

#3Din tredje alder bliver bedre

Er din gæld lille, vil du i mange tilfælde også have råd til at blive boende i din nuværende bolig, og du vil måske kunne forsøde tilværelsen med lån i friværdien. 

Kort sagt: Der er tungtvejende fordele ved at have en plan for din gæld. Det vil give dig et overblik over din økonomi og et indblik i, hvordan du er stillet fremadrettet. Og du undgår ubehagelige, økonomiske overraskelser.

Vi hjælper dig gerne på vej – også selvom du ikke er kunde hos os i forvejen. Kontakt din rådgiver eller ring til Nordea 24/7 på 70 33 11 30.