Hvorfor vil du sælge din bolig?

Der kan være mange årsager til, at du overvejer at sælge din bolig. Mange får brug for mere plads, når børnene bliver større, eller flere kommer til. Men du kan også være nødt til at sælge dit hus, din ejerlejlighed, andelsbolig eller dit fritidshus, fordi du skal skilles eller har mistet dit job. 

Uanset hvorfor du vil sælge, og om du har en ny bolig på hånden eller ej, giver vi dig et samlet overblik over dine muligheder med udgangspunkt i din privatøkonomi.

Brug os bl.a. til at få afklaret om:

  • Dit boligsalg betyder, at du kan købe en dyrere eller billigere ny bolig, end du forventer
  • Det bedre kan betale sig for dig at renovere din nuværende bolig eller bygge til
  • Du kan blive boende ved at lave nogle justeringer i din økonomi og/eller dine lån

Få flere gode råd til, hvad du skal gøre når du vil sælge din bolig.

Skal du bruge rådgivning?

Inden du sætter din bolig til salg, er det en god ide at tage din bank og en ejendomsmægler med på råd. 

Som bank har vi et indblik i din økonomi, og vi kan rådgive dig ud fra din nuværende situation og dine ønsker for fremtiden. Vi kan ofte finde muligheder, som du ikke selv var klar over, du havde.  

Samtidig anbefaler vi, at du får rådgivning af en ejendomsmægler, som kender boligmarkedet og kan vejlede dig i, om tiden er den rette for et boligsalg – og hvad du kan forvente af salget ud fra det nuværende marked. Du kan fx starte med at få en gratis og uforpligtende vurdering af din bolig hos danboligÅbner i nyt vindue

Hvilke ønsker har du for fremtiden?

Uanset hvorfor du gerne vil sælge dit hus eller din lejlighed, er det godt at gøre sig nogle overvejelser, som vi også kan bruge, når vi skal kigge på dine muligheder fremover. 

Få gerne afklaret: 

  • hvorfor du gerne vil sælge din bolig
  • hvor hurtigt du har behov for at flytte
  • hvordan boligsalget vil påvirke din økonomi
  • hvilke fordele og ulemper der er ved boligsalget

Hvor lang tid tager et salg?

Det varierer meget, hvor lang tid der går fra boligen sættes til salg, til den rette køber viser sig. En ejendomsmægler kan give en umiddelbar vurdering af, hvilken tidshorisont du kan forvente ud fra salgsstatistikker, men det er ikke den endelige sandhed.

I forbindelse med en skilsmisse kan det være nødvendigt, at en af parterne finder en midlertidig bolig, indtil boligsalget er gået igennem. 

Tøv ikke med at kontakte os, hvis vi skal kigge på dine muligheder. 

Book et møde med os.

Skal boligen sælges som den er?

Når du skal sælge en bolig, handler det om at gøre den så attraktiv som muligt for en potentiel køber. Hvis du ikke sælger dit hus eller lejlighed selv, kan du med fordel få rådgivning af din ejendomsmægler, som kan give dig gode råd til at gøre boligen salgsklar.

Nogle boliger er klar til fremvisninger efter en grundig oprydning og rengøring, andre efter frisk maling og mindre reparationer og endeligt trænger nogle boliger til en større overhaling . 

Læs danboligs tjekliste: Sådan gør du din bolig klar til salgÅbner i nyt vindueeller kontakt din lokale danbolig mægler for gode rådÅbner i nyt vindue.

Renoveringer i forbindelse med boligsalg

Er en større renovering på dagsordenen, skal du være opmærksom på, hvor stor en værdi du ender med at få ud af renoveringen. Det er ikke sikkert, at dine udgifter til renoveringen bliver dækket ved et boligsalg. De fleste købere ønsker at sætte et personligt præg på deres nye bolig, og det er ikke sikkert, at dine forbedringer falder i deres smag.

Hvad er din bolig værd?

Når du går med planer om at sælge, og du måske allerede har dine øjne rettet mod et nyt kommende hjem, er det en god idé at få en vurdering af din nuværende boligs pris. 

Du kan bruge Nordeas beregner, BoligSkønÅbner i nyt vindue, til at få en idé om salgsprisen. Prisen er vejledende og baseret på kvadratmeterprisen på allerede solgte boliger i dit område.

Vær opmærksom på at kvadratmeterpriserne varierer meget mellem landsdele, byer og kvarterer. Standen af din bolig spiller også væsentligt ind. Brug en ejendomsmægler med et godt lokalkendskab og erfaring med at vurdere stand, beliggenhed mv. til at prisfastsætte din bolig.

Vi samarbejder med danbolig, der har ejendomsmæglere over hele landet, hvor du kan få en gratis salgsvurderingÅbner i nyt vindue.

Skal jeg sælge min bolig før jeg køber nyt?

Vi anbefaler som udgangspunkt, at du sælger din bolig, før du køber nyt. Selvom du får en realistisk vurdering af, hvad din bolig er værd, er der ingen, der ved, hvor lang tid det vil tage at sælge din bolig og hvad den endelig salgspris bliver. Først når du har solgt, har du et klart overblik over din økonomi og timing, og du kan lede efter en ny bolig med realistiske forventninger.

Tips til boligsalg:

  • Hvis du har fundet den perfekte bolig, men ikke har solgt din nuværende, kan du underskrive en købsaftale, som er betinget af, at du får solgt din bolig. 

  • Hvis du ikke har fundet en ny bolig, når du sælger din nuværende bolig, kan du sætte overtagelsesdatoen 3-6 måneder ud i fremtiden for at få tid til at lede. 

  • Tal med din bankrådgiver om finansiering i perioden mellem salg og køb.

Hvad koster det at sælge sit hus eller lejlighed?

Der er flere omkostninger forbundet med at sælge dit hus eller din lejlighed. Prisen kan dog variere en del alt efter, om du skal sælge en ejerbolig, andelsbolig eller et fritidshus, og om du vælger at sælge selv eller med hjælp fra en ejendomsmægler.  

Vi har samlet en oversigt over de udgifter, du muligvis vil have i forbindelse med et salg af din bolig. 

Udgifter for alle boligtyper:

  • Ejendomsmægler og markedsføring af din bolig – 20.000-80.000 kr. (Kontakt din lokale danbolig mægler for et mere nøjagtigt tilbud)
  • Boligadvokat i forbindelse med selvsalg – 8.000-15.000 kr.
  • Energimærke, der betales af forening, hvis du bor i lejlighed – 2.000-6.000 kr. 
  • Indfrielse af lån – 3.000-7.000 kr.
  • Evt. boligforbedringer – fra 0 kr. 

Ekstraudgifter for husejere: 

  • Tilstand- og elinstallationsrapport – fra 10.000 kr. 
  • Ejerskifteforsikring – 10.000-40.000 kr. 

Er der særlige forhold ved andelsboliger?

Hvis du skal sælge en andelslejlighed- eller bolig, adskiller forløbet sig en smule fra salg af ejerboliger. 

Til en start skal du opsige din andel overfor andelsforeningen. I nogle foreninger er der interne og eksterne ventelister til boligerne, og derfor er du som andelshaver ikke altid selv ansvarlig for salget af boligen. Det fremgår af vedtægterne, om du eller andelsforeningen står for salget af andelen. 

Derudover kan du ikke selv prissætte en andelsbolig, som fx er muligt ved en ejerbolig. Andelsværdien fremgår af foreningen årsregnskab, og her kan du tillægge værdien af eventuelle forbedringer, du har lavet i boligen. 

Hvis du overvejer at sælge din andelsbolig, og du gerne vil have mere viden om, hvordan det foregår, kan du læse mere på vores side om salg af en andelsbolig. 

Læs, hvordan du sælger en andelsbolig her.

Hvordan forgår salg ved skilsmisse eller samlivsophævelse?

At gå igennem en skilsmisse eller samlivsophævelse er en vanskelig tid for hele familien. Samtidig er der en række praktiske forhold, som I skal have på plads – blandt andet hvad der skal ske med jeres nuværende bolig. 

Hver familie er forskellig, og kun I kender den rette løsning for jer. Vi kan dog hjælpe jer med at få overblik over økonomien, og se om der er mulighed for, at en af jer kan blive boende, eller om den bedste løsning vil være at finde en ny og billigere bolig hver for sig.

Vælger I at sætte jeres bolig til salg i forbindelse med en skilsmisse, vil alt evt. overskud som udgangspunkt deles ligeligt mellem jer, medmindre der er indgået en ægtepagt.  

Hvis I ikke har været gift, vil et evt. overskud gå til ejeren af boligen. Det vil sige, at hvis kun en af jer står som ejer af boligen, får vedkommende formuen. Er I fælles ejere, vil formuen blive fordelt imellem jer. 

Vil du vide mere om, hvad der sker med fælles formue, bolig og kontier ved skilsmisse og samlivsophørelse?

Økonomien efter skilsmisse eller samlivsophævelse.

Hvad sker der hvis boligsalget giver underskud?

Det kan være en ret nedslående nyhed at finde ud af, at dit boligsalg kan ende ud i et tab. 

Her er det altid en god ide at tale med os tidligt i processen, så vi kan lægge en plan for, hvordan du bedst muligt får en fornuftig økonomi efter salget. 

Når et boligsalg ender ud i et minus, vil den resterende gæld blive til et forbrugslån. Det har en kortere løbetid på ca. 5 år, en lidt højere rente – og det ændrer derfor en del på den økonomi, du har. 

Vi kan sammen med dig lægge en plan for, hvordan du kan betale tilbage på lånet sideløbende med dine andre faste udgifter. 

I forbindelse med en skilsmisse kan restgælden i udgangspunktet ikke deles mellem dig og din tidligere partner. I hæfter solidarisk for gælden, fordi lånet blev udstedt på baggrund af jeres fælles økonomi. 

Det betyder desværre også, at hvis den ene part ikke kan betale på sin del af gælden, er den anden part ansvarlig for det. 

Vi hjælper dig godt på vej

Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har brug for hjælp til at få et overblik over din økonomi nu og efter et salg af din bolig. 

Vi kan sammen med dig finde ud af, hvilke muligheder du har på den anden side af boligsalget. 

Få et lånebevis, når du sætter din bolig til salg

Hvis du skal købe igen efter dit boligsalg, kan du allerede nu tage fat i os for at få et lånetilbud til din nye bolig

Ansøg om lånebevis nu