Det er hårdt arbejde – men det er det værd

Lad dig inspirere af Mikko Vihersalo, en mand, som forlod et velbetalt og respekteret job som jagerpilot for Hornet-jagerfly for at blive tennistræner og endte som stifter af og leder for en trampolinpark.

I bydelen Pitäjänmäki i Helsinki, dybt inde i en kulsilo, støder vi på 2.800 kvadratmeter farverige trampoliner. Her er et alsidigt udvalg af træningstrampoliner, udspringstårne, skumgrave og et område, hvor man kan spille høvdingebold. Det er RUSH TRAMPOLINE PARK, der er udtænkt og grundlagt af iværksætteren Mikko Vihersalo, som lige har taget sine karakteristiske neon-orange skridsikre sokker på og er klar til at hoppe i trampolin.

"Jeg fik denne her idé: Tænk, hvis jeg kunne leve af trampoliner."

Man kan ikke kun arbejde for pengenes skyld

Tilbage i 2013 arbejdede Mikko Vihersalo ved det finske forsvar i Laplands flyverafdeling. Hans 13-årige kontrakt med luftvåbnet var ved at udløbe, og selv om han var godt tilfreds med sin barndoms drømmejob, følte han, at der var behov for forandringer. Tre år tidligere havde en skade i nakken sat en stopper for hans dage i cockpittet og tvunget ham til at fortsætte karrieren bag et skrivebord. Nu skulle han så beslutte, om han ville blive siddende bag skrivebordet, indtil han kunne blive førtidspensioneret, eller om han skulle sige op og tage skæbnen i egne hænder i tennissporten. Mentalt havde han truffet beslutningen for flere år siden. Så den dag, han sagde op, var han lettet og fuld af selvtillid.

"Man kan ikke kun arbejde for pengenes skyld, og jeg ville ikke kunne have bevaret den samme lidenskab for jobbet, hvis jeg skulle tilbringe de næste 10 år med at lave papirarbejde."

Springet fra tennis til trampoliner

Mikko Vihersalo havde store planer for det lokale tenniscenter. Han havde tilbragt hen ved 10 år i militæret med at spekulere og regne på tenniscentrets lønsomhed: Hvor meget bedre ville den blive, hvis man tilføjede en badminton- eller hockeybane til centret, eller hvis man lavede hele baduljen om til et legeland? Hans computer var fyldt med estimerede besøgstal, kvadratmeterudregninger og økonomiske overslag.  

På et tidspunkt lærte han ingeniøren Harri Puhakka at kende gennem tennis, og sammen kom de på idéen om en trampolinpark.

"Trampoliner styrker nakke- og rygmusklerne, fordi de bliver udsat for den samme g-kraft, når man hopper, som i cockpittet på en Hornet-jager. Og så fik jeg denne her idé: Tænk, hvis jeg kunne leve af trampoliner?"

De to slog sig sammen om at udvikle en forretningsidé, der kunne løbe rundt. Da de følte, de havde et koncept, der kunne bære, besluttede de, at tiden var inde til at forvandle tallene i regnearket til kubikmeter.

"Vi fik at vide, at vi ikke havde tilstrækkelig erfaring til at drive virksomhed."

Du skal udstråle selvtillid for at få andres tillid

Planen for at gøre RUSH TRAMPOLINE PARK til virkelighed blev straks sat i værk. Vihersalo og Puhakka fløj fra Rovaniemi til Helsinki, mødtes med en business angel og drøftede finansiering med bankerne. De troede på deres plan, men det krævede lidt tålmodighed at skaffe finansiering. Flere banker afviste dem.

- "De troede måske på idéen, men ikke på personerne bag den. Vi fik at vide, at vi ikke havde nok erfaring med at drive virksomhed." 

Men da en amerikansk trampolinproducent sluttede sig til dem som økonomisk bagmand, og det statsejede finansieringsselskab Finnvera også bød ind med hjælp, begyndte der at komme skred i tingene. Nordea besluttede at støtte projektet, og ifølge kundechef hos Nordea, Pertti Kohonen, gjorde banken det, fordi det kunne lade sig gøre at arrangere en tilfredsstillende finansieringspakke sammen med Finnvera. Det styrkede også Nordeas tro på iværksætterne, at de havde investeret deres egne penge i projektet. 

- "Det var tydeligt, at de havde overvejet og diskuteret projektet grundigt igennem og havde foretaget seriøse beregninger. De havde gennemgået den økonomiske side af sagen omhyggeligt og forberedt sig på mødet. Vi modtog gennemarbejdede rapporter fra dem, og de svarede fornuftigt på vores spørgsmål."

En anden afgørende faktor var naturligvis de to iværksætteres tro på deres egen idé. 

"Jeg har altid haft den holdning, at udfordringer og modgang nok sinker en, men at det ikke må stoppe en."

Lad intet stoppe dig

For Vihersalo var den største udfordring ved at springe ud som iværksætter det hårde arbejde med at styre hele operationen.

- "Der har været så mange variabler som eksempelvis it, ansættelse af personale eller vedligeholdelse af de lejede lokaler, som vi har været nødt til at lære fra bunden."

Det er én ting at lægge planer for en virksomhed og at udarbejde et budget, men en helt anden at lægge en tidsplan. Tidsplanen var i deres tilfælde årsag til alskens problemer. Fx trampolindele, der blev leveret for sent, så åbningen af trampolinparken måtte udsættes. Og at Mikko Vihersalo var nødt til at flytte hele familien – kone og to børn, der endnu ikke var i skolealderen – de 100 km fra Rovaniemi til Helsinki. Oven i det hele faldt Vihersalos private indtjening midlertidigt med 75 %.

- "Men jeg har altid haft den holdning, at udfordringer og modgang nok sinker en, men at det ikke må stoppe en. Det, vi oprindeligt satte os for at gøre, har vi nu langt om længe klaret." 

Vihersalo og Puhakka har investeret næsten 1,5 millioner euro i foretagendet. Selskabet har nu 30 ansatte. Det viste sig at kræve otte containerfulde metal og fjedre at bygge parken.

RUSH TRAMPOLINE PARK nød også godt af uvurderlig coaching fra Nordea. Ifølge Pertti Kohonen indebar det primært at stille en masse spørgsmål.

- "Vi spurgte, hvad rentabilitetstærsklen var, hvis tingene ikke gik som planlagt, dvs. hvor mange manøvremuligheder havde selskabet? I et projekt som det her skal man tage udstyret, forholdene og ikke mindst sikkerhedsaspektet i betragtning, og i dette tilfælde var det hele tænkt grundigt igennem."

"På en måde handler det at drive virksomhed om at have modet til at gribe chancen."

Alt det hårde arbejde har kunnet betale sig

På hverdage åbner RUSH TRAMPOLINE PARK kl. 12. Det er et populært sted, som tiltrækker alt fra snowboardere og skatere til helt almindelige mennesker. Men trampolinparker er langt fra kun en finsk ting. Ifølge Vihersalo har de fleste byer i USA en trampolinpark, og storbyer som New York og Los Angeles har adskillige. Der er også ved at blive bygget parker i Norge, Sverige og Danmark. Og RUSH TRAMPOLINE PARK har planer om at åbne nye parker inden for den nærmeste fremtid, først i andre dele af hovedstadsområdet og senere andre steder i Finland. Men lige nu hopper Vihersalo løs på en trampolin i Pitäjänmäki. På sin rejse fra pilot til forretningsmand har han til sin store overraskelse haft gavn af andre kompetencer, som han tilegnede sig under sin karriere i militæret.

- "På en måde handler det at drive virksomhed om at have modet til at gribe chancen. Præcis ligesom når man flyver en Hornet-jager. Evnen til at tage bestik af situationen, kommunikere og arbejde under pres var nødvendige i mit tidligere job, og nu er de uvurderlige."

RUSH TRAMPOLINE PARKs historie viser måske nok, at det kræver masser af hårdt arbejde at starte egen virksomhed, men også, at resultatet er umagen værd.