Hold trygt sommerferie

Med det rigtige betalingskort, er du bedre stillet på rejsen. Det samme gælder, når husstanden er dækket af en årsrejseforsikring. Og husk, at sommeren er højsæson for digital svindel.

Pas på svindel henover sommeren

Din virksomhed er mere sårbar over for fakturasvindel, hacking, phishing og andre former for digital svindel i sommerperioden. Det skyldes blandt andet, at svindlerne er mere aggressive og aktive i løbet af sommerferieperioden. Husk derfor altid de gode digitale vaner – også om sommeren.

Vi har listet de typiske svindelforsøg her:

Falske fakturaer

Falske fakturaer

En falsk faktura er et krav om betaling for noget, virksomheden aldrig har bestilt eller modtaget. Her er det vigtigt at have faste rutiner for betaling af fakturaer. I perioder med midlertidigt sommerpersonale kan det være en god idé at få et ekstra sæt øjne til at gennemse fakturaerne, før de bliver betalt. 

Har du modtaget en falsk faktura, skal du kontakte afsenderen via e-mail og bestride kravet. Rapporter altid sagen til politiet. 

CEO-svindel
BEC (Business E-mail Compromise)
Status før ferie

Falske fakturaer

En falsk faktura er et krav om betaling for noget, virksomheden aldrig har bestilt eller modtaget. Her er det vigtigt at have faste rutiner for betaling af fakturaer. I perioder med midlertidigt sommerpersonale kan det være en god idé at få et ekstra sæt øjne til at gennemse fakturaerne, før de bliver betalt. 

Har du modtaget en falsk faktura, skal du kontakte afsenderen via e-mail og bestride kravet. Rapporter altid sagen til politiet. 

CEO-svindel

Denne type svindel har ramt mange virksomheder. Svindleren hævder at være virksomhedens administrerende direktør eller en anden højtstående i virksomheden og sender en overførselsanmodning via e-mail til nogen i virksomheden. Ofte ser både e-mail og afsenderadresse ægte ud. 

Kontroller altid med en kollega eller leder, inden du foretager overførsler eller afslører følsomme oplysninger. Hellere spørge en ekstra gang end at blive snøret af en svindler.

BEC (Business E-mail Compromise)

I denne type sager, BEC/falske e-mails, bliver modtageren af e-mailen opfordret til at klikke på links eller downloade programmer. Det virker legitimt, men der er risiko for, at de kan indeholde vira og ondsindede koder (Malware), som kan belaste den enkelte pc og i værste fald virksomhedens it-system. 

Pas på ikke at klikke på links eller downloade programmer – og vær varsom med at åbne e-mails du ikke har bedt om eller kender afsenderen af.

Status før ferie

Netop før ferieperioden er det en god rutine at opfriske:

 • Hvem der har adgang fx til Netbank / Nordea Business.
 • Betalingsprocedurer fx til til at godkende betalinger og overførsler.
 • Afmelde betalingskort, der ikke benyttes mere, fx hvis en medarbejder har forladt virksomheden.
 • Altid have pinkoden separat fra betalingskort – bedst at have lært pinkoderne udenad. 

Tre gode digitale vaner

1. Gør ikke noget online, du ikke ville gøre i den virkelige verden

Del ikke adgangskoder til netbank eller kreditkort, giv ikke penge væk, bare fordi nogen spørger i en e-mail, og betal ikke for noget, du ikke har købt.

2. Kontakt straks politiet og banken, hvis du er blevet svindlet

Tiden er afgørende i svindelsager; jo hurtigere du reagerer, jo bedre er din chance for at begrænse eventuelle tab. Anmeld forsøg på svindel på

3. Er noget for godt til at være sandt, er det for godt til at være sandt

Svindlerne bliver dygtigere og dygtigere. Lær derfor at genkende tegnene på et svindelnummer, og kontakt firmaet eller kollegaen, inden du klikker på links fra afsendere, du ikke kender eller i tvivl om er ægte.

Huskeliste til ferien

 • Valuta    
  Som hovedregel kan det bedst betale sig at veksle hjemmefra i banken. Kursen er ofte bedre, og du sparer gebyret. 
 • Kreditkort
  Sørg for at have mindst to kort med rejsen, og vær opmærksom på månedlige beløbsgrænser, hvis du fx skal leje bil og betale hotel med kortet. Undersøg på forhånd, hvordan du hurtigt kan spærre kort, hvis uheldet er ude.
 • Pas
  Tjek gyldighedsdato på alle familiemedlemmers pas – ikke mindst hvis du har mindre børn.
 • Coronapas
  Download appen. Du skal enten have vaccine (14 dage efter 1. stik), negativ test (max 72 timer) eller overstået sygdom (max 180 dage). Der kan være forskellige krav fra land til land.
 • Mobildata
  Tjek med dit teleselskab, hvor meget udenlandsk mobildata der følger med dit abonnement. Tilkøb evt. yderligere inden afrejse.

Få sikret dig og din virksomhed

Sørg for, at du er godt dækket, mens du er på ferie. 

Topdanmark står bag hver sjette danske virksomhed med skræddersyede erhvervsforsikringer, der kommer hele vejen rundt om alt, der har betydning for driften.

Med en årsrejseforsikring rejser du trygt

Når du har en årsrejseforsikring, er hele din husstand dækket før og under udlandsrejse, fx hvis en af jer bliver syg og har brug for lægehjælp eller hjemrejse. I kan også få erstatning for tyveri og bortkommen bagage.

Du bør også tjekke, om din rejseforsikring også dækker, hvis en i din husstand bliver smittet med COVID-19, og I derfor ikke kan tage afsted.

Læs mere om hvordan du automatisk er dækket af en verdensrejseforsikring, når du betaler din rejse med et Nordea Gold Mastercard.

Selvbetjening er hurtigt og let – især i ferieperioderne

Mens du nyder sommeren, sidder vi naturligvis klar ved telefonerne, når du har brug for os. Foretrækker du at klare tingene selv, kan du med fordel benytte vores selvbetjeningsløsninger og finde en del svar på vores Find hjælp sideÅbner i nyt vindue, eller du kan benytte dig af netbanken, Nordea BusinessÅbner i nyt vindue

God sommerferie!

Måske du også er interesseret i...

First Card

First Card er smartere betalinger og nemmere administration, der giver dig mere tid til det, der er vigtigt for din virksomhed.

Læs mere om First Card

Nordea Business

Nordea Business er din netbank, hvor du nemt og hurtigt kan klare de fleste af dine bankforretninger – hvor som helst og når som helst det passer dig.

Læs mere om Nordea Business

Nyt fra Nordea Åbner i nyt vindue

I nyhedsbrevet Nyt fra Nordea fokuserer vi på din økonomi. Du vil modtage indhold om bæredygtige valg, økonomioptimering, nyt til erhvervsdrivende og meget mere.

Tilmeld dig nyhedsbrevet Åbner i nyt vindue