Gode råd til sommerferien

Har du styr på penge, papirer og rejseforsikring til turen sydpå? Og er du opmærksom på, at mens du nyder ferien, er denne årstid højsæson for udspekulerede svindlere? Vi er her for at hjælpe, men læs her, hvad du selv kan gøre for at blive klar til sommerferien.

Pas på netsvindel, når kollegerne er på ferie

Din virksomhed er mere sårbar over for fakturasvindel, CEO-svindel og phishing i sommerperioden. Det skyldes blandt andet, at jeres interne processer bliver kortsluttet i ferieperioder, og at medarbejdere i mange tilfælde egenhændigt skal træffe nye typer af beslutninger, fordi kolleger og ledere er på ferie.

Vær derfor ekstra opmærksom på disse tre almindelige svindelforsøg i tabellen herunder – og husk at bruge din sunde fornuft.

Falske fakturaer

Falske fakturaer

En falsk faktura er et krav om betaling for noget, virksomheden aldrig har bestilt eller modtaget. Her er det vigtigt at have faste rutiner for betaling af fakturaer. I perioder med midlertidigt sommerpersonale kan det være en god idé at få et ekstra sæt øjne til at gennemse fakturaerne, før de bliver betalt. 

Har du modtaget en falsk faktura, skal du kontakte afsenderen via e-mail og bestride kravet. Rapporter altid sagen til politiet. 

CEO-svindel
BEC (Business E-mail Compromise)
Status før ferie

Falske fakturaer

En falsk faktura er et krav om betaling for noget, virksomheden aldrig har bestilt eller modtaget. Her er det vigtigt at have faste rutiner for betaling af fakturaer. I perioder med midlertidigt sommerpersonale kan det være en god idé at få et ekstra sæt øjne til at gennemse fakturaerne, før de bliver betalt. 

Har du modtaget en falsk faktura, skal du kontakte afsenderen via e-mail og bestride kravet. Rapporter altid sagen til politiet. 

CEO-svindel

Denne type svindel har ramt mange virksomheder. Svindleren hævder at være virksomhedens administrerende direktør eller en anden højtstående i virksomheden og sender en overførselsanmodning via e-mail til nogen i virksomheden. Ofte ser både e-mail og afsenderadresse ægte ud. 

Kontroller altid med en kollega eller leder, inden du foretager overførsler eller afslører følsomme oplysninger. Hellere spørge en ekstra gang end at blive snøret af en svindler.

BEC (Business E-mail Compromise)

I denne type sager, BEC/falske e-mails, bliver modtageren af e-mailen opfordret til at klikke på links eller downloade programmer. Det virker legitimt, men der er risiko for, at de kan indeholde vira og ondsindede koder (Malware), som kan belaste den enkelte pc og i værste fald virksomhedens it-system. 

Pas på ikke at klikke på links eller downloade programmer – og vær varsom med at åbne e-mails du ikke har bedt om eller kender afsenderen af.

Status før ferie

Netop før ferieperioden er det en god rutine at opfriske:

 • Hvem der har adgang fx til Netbank / Nordea Business.
 • Betalingsprocedurer fx til til at godkende betalinger og overførsler.
 • Afmelde betalingskort, der ikke benyttes mere, fx hvis en medarbejder har forladt virksomheden.
 • Altid have pinkoden separat fra betalingskort – bedst at have lært pinkoderne udenad. 

Tre gode digitale vaner

1. Gør ikke noget online, du ikke ville gøre i den virkelige verden

Del ikke adgangskoder til netbank eller kreditkort, giv ikke penge væk, bare fordi nogen spørger i en e-mail, og betal ikke for noget, du ikke har købt.

2. Kontakt straks politiet og banken, hvis du er blevet svindlet

Tiden er afgørende i svindelsager; jo hurtigere du reagerer, jo bedre er din chance for at begrænse eventuelle tab. Anmeld forsøg på svindel på

3. Er noget for godt til at være sandt, er det for godt til at være sandt

Svindlerne bliver dygtigere og dygtigere. Lær derfor at genkende tegnene på et svindelnummer, og kontakt firmaet eller kollegaen, inden du klikker på links fra afsendere, du ikke kender eller i tvivl om er ægte.

Huskeliste til ferien

 • Valuta    
  Som hovedregel kan det bedst betale sig at veksle hjemmefra i banken. Kursen er ofte bedre, og du sparer gebyret. Og husk at bestille i god tid inden afrejse. 
 • Kreditkort
  Sørg for at have mindst to kort med rejsen, og vær opmærksom på månedlige beløbsgrænser, hvis du fx skal leje bil og betale hotel med kortet. Undersøg på forhånd, hvordan du hurtigt kan spærre kort, hvis uheldet er ude.
 • Pas
  Tjek gyldighedsdato på alle familiemedlemmers pas - ikke mindst hvis du har mindre børn.
 • Coronapas
  Download appen. Du skal enten have vaccine (14 dage efter 1. stik), negativ test (max 72 timer) eller overstået sygdom (max 180 dage).
 • Mobildata
  Tjek med dit teleselskab, hvor meget udenlandsk mobildata der følger med dit abonnement alt afhængig af, hvor rejsen går hen. Tilkøb evt. yderligere inden afrejse.
Rejseforsikring

Få sikret dig og din virksomhed

Sørg for, at du er godt dækket, mens du er på ferie. 

Topdanmark står bag hver sjette danske virksomhed med skræddersyede erhvervsforsikringer, der kommer hele vejen rundt om alt, der har betydning for driften.

Dækker din rejseforsikring også ved Covid-19?

Der er mange gode grunde til at have en rejseforsikring, når du holder ferie i udlandet. Udover dækning ved sygdom – fx lægehjælp og omkostninger ved hjemrejse i utide – kan du bl.a. få erstatning for tyveri og bortkommen bagage.

Helt aktuelt for sommeren 2021 bør du være opmærksom på, om din rejseforsikring også dækker, hvis du fx bliver syg med Covid-19 på din rejse, ikke kan tage afsted pga. Covid-sygdom, eller hvis Udenrigsministeriets rejsevejledning for din destination pludselig ændres.

Vi samarbejder med Topdanmark, som er et af de få forsikringsselskaber i Danmark, som dækker ved Covid-sygdom. Læs mere om deres rejseforsikringÅbner i nyt vindue eller bed om at blive ringet op af TopdanmarkÅbner i nyt vindue.

Lidt længere svartider hos vores kundesupport i sommerferien

Vores bemanding i kundesupporten er begrænset henover sommerferien. Det er ikke sikkert, du mærker noget til det, men du vil måske opleve lidt længere svartider, hvis du kontakter os. Du kan med fordel finde en del svar på vores Find hjælp sideÅbner i nyt vindue eller du kan benytte dig af vores nye netbank, Nordea BusinessÅbner i nyt vindue

På forhånd tak for din tålmodighed.

Har du nogle spørgsmål eller andet vedr. ovenstående emner, er du altid velkommen til at kontakte os.

God ferie!

Måske du også er interesseret i...

First Card

First Card giver dig friheden til at fokusere på at drive og udvikle din forretning. Reducér mængden af papirarbejde, spar tid på administrative rapporteringsopgaver og få det fulde overblik over din virksomheds omkostninger.

Læs mere om First Card

Nordea Business

Nordea Business er din nye netbank, hvor du nemt og hurtigt kan klare de fleste af dine bankforretninger - hvor som helst og når som helst det passer dig.

Læs mere om Nordea Business

Nyt fra Nordea Åbner i nyt vindue

I nyhedsbrevet Nyt fra Nordea fokuserer vi på din økonomi. Du vil modtage indhold om bæredygtige valg, økonomioptimering, nyt til erhvervsdrivende og meget mere.

Tilmeld dig nyhedsbrevet Åbner i nyt vindue