Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Derfor så vi store fald på aktiemarkederne

En del investorer har nok taget sig til hovedet de seneste dage og spurgt, hvad der foregår på aktiemarkederne. Men der er ikke grund til bekymring, lyder det fra seniorstrateg Andreas Østerheden. Hav i is maven, og hold fast i dine investeringer, er hans råd.

Store dyk i fredags tog til mandag og tirsdag i Europa, mens vendingen kom tirsdag i det amerikanske marked og blev fulgt op af stigninger i Europa onsdag. Der har været fuldt tryk på følelsesregistret blandt investorerne de seneste dage, og mange har med skepsis set værdien af deres pensioner og andre investeringer blive mindre og svinge mere i værdi, end de har oplevet længe.

Ifølge seniorstrateg Andreas Østerheden skyldes faldene, at investorerne var blevet ensidet optimistiske efter store stigninger i januar. Vækstoptimismen førte til stigende renter, men et enkelt overraskende løninflationstal fra USA gav bekymring for, om markante rentestigninger vil afspore de gode vækstudsigter.  Det fik investorerne til at sælge ud af aktier, og et moderat aktiefald med stigende renter fredag blev til et regulært panik-udsalg af aktier mandag.

”Hvad der startede som en inflationsbekymring blev til klassisk risikoreduktion, hvor specielt amerikanske investorer solgte aktier og krøb i ly i sikre obligationer,” siger Andreas Østerheden.

Det var den amerikanske jobrapport i fredags, der satte gang i kursfaldene på aktiemarkederne. Jobrapporten var bomstærk med 200.000 nye job i USA i januar, men det var især lønvæksten, der tiltrak sig opmærksomhed. Den steg mere end ventet, og det satte gang i spekulationer om, at de stigende lønninger ville føre til højere inflation, som igen ville få den amerikanske centralbank til at skrue hurtigere op for renten end hidtil antaget.

”Og det var den frygt, vi så udspille sig. Samtidig blev udviklingen forværret af, at flere investorer handler efter en teknisk opsætning, hvor computere automatisk begynder at sælge ud, når et vist niveau eller målepunkt er nået. Og så kan et kursfald blive selvforstærkende, særligt når markedet er så ensidigt positioneret, som det var ved indgangen til februar efter solide kursstigninger i januar,” siger Andreas Østerheden og fremhæver, at globale aktier trods de seneste dages kursdyk blot er tilbage til cirka der, hvor de startede året.

Onsdag er markederne igen vendt rundt og ligger onsdag eftermiddag igen i plusser. Og netop vendingen i markedet viser ifølge Andreas Østerheden, at det er afgørende at holde fast i sine investeringer, når der er uro og turbulens på markederne.

”Det er vigtigt i tider med uro på markederne, at man som investor finder sin indre ro frem og holder fast i den strategi, man har besluttet sig for. Der følger naturlige op- og nedture med det at investere, og det skal man være forberedt på. Vi forventer ikke nye store fald på markederne, fordi den globale økonomi er sund, og virksomhederne tjener rigtig gode penge i øjeblikket. Man skal dog indstille sig på, at det kan tage tid, før markederne ryster sådan nogle udsving af sig, som vi lige har oplevet, og stiger igen”, siger Andreas Østerheden.

Hvis du fremover gerne vil blive opdateret på udviklingen på markederne, kan du tilmelde dig nyhedsbrevet Premium Nyt, der udkommer omkring en gang om måneden.

Bliv opdateret på markederne

Tilmeld dig Premium Nyt Åbner i nyt vindue