Kvinne jogger utendørs

Fra SU til fuldtidsjob: Guide til budget og opsparing

Du står nu i en helt ny økonomisk situation og har sikkert fået flere penge mellem hænderne, end du nogensinde har haft. Derfor er det en god ide at få skabt et overblik over din økonomi. Læs om, hvordan du lægger et budget. Og hvordan du kan spare du op til de store ting i livet som bil og bolig. Vi kan hjælpe dig på vej til at skabe det økonomiske overblik og realisere dine drømme.

Hold styr på din daglige økonomi, når din løn ændrer sig

Når din økonomi ændrer sig fra SU til fuldtidsløn, har du lige pludselig væsentligt flere penge at holde styr på i det daglige. Men hvordan skaber du dig et overblik over din nye økonomiske situation? 

Du kan gennem Nordea Mobilbank få sendt daglige beskeder, så du kan holde styr på, hvor mange penge du har på din konto. Du kan også samle dit økonomiske overblik i Nordea Wallet-appen

Hvordan laver du et budget, når du har fået dit første fuldtidsjob?

Når din økonomi ændrer sig, og du står med flere penge på kontoen, er det godt at lægge et nyt budget. Dit nye budget skal passe til din nye økonomiske situation.

Et budget gør det lettere for dig at holde styr på dine penge og lettere at spare op til dine drømme. Men hvordan lægger du et godt budget? 

Et budget opdeles som udgangspunkt i indtægter og udgifter.

Din indtægt stiger typisk, når du får dit første fuldtidsjob. Typisk stiger dine udgifter dog også.

Nogle udgifter styrer du ikke selv. Det kan være forsikringer, husleje, a-kasse og andre faste udgifter, der kan stige automatisk, når du ikke længere er studerende.

Måske stiger dit forbrug også, fordi du ganske enkelt har flere penge at bruge af.  Det er helt normalt.

Ved at opstille det hele i et budget får du et realistisk billede af, hvad du har råd til i din nye økonomiske situation

Budgeteksempel

Vi har lavet en budgetskabelon til dig, så du let kan skabe dig et overblik over dine indtægter og udgifter.

Download denne budgetskabelon (xlsx, 32 KB)Åbner i nyt vindue og indtast dine indtægter og udgifter, så har du hele overblikket. Du kan også lægge dit eget budget i Nordea Netbank.

Flere penge på kontoen? Få hjælp til at spare op til dine drømme

Et nyt fuldtidsjob med en ny og højere løn giver dig mulighed for at spare op til nogle af de ting, du går og drømmer om. Drømmer du om en ny bil, en længe ventet rejse eller måske en ny bolig? 

4 gode råd til at komme i gang med din opsparing 

  • Opret en konto, kun til din opsparing 
  • Beslut dig for, hvad du gerne vil spare op til, og visualisér dine drømme
  • Opret en fast overførsel til din opsparing 
  • Overvej at investere noget af din opsparing

Hvordan sparer du op til at købe hus eller lejlighed?

Går du med drømme om at købe din egen bolig? Så kan der være fordele i at oprette en specifik boligopsparing, hvor du blandt andet kan spare op til udbetalingen på et hus eller en lejlighed. Når du køber hus eller lejlighed, skal du som udgangspunkt selv have til en udbetaling på minimum 5% af boligens værdi, for at låne resten. Det kan være mange penge, og det er derfor en god idé at spare op.  

Vil du vide mere om, hvordan du sparer op til at købe ny bolig? Så kan du læse om dine muligheder for boligopsparing her.

Hvordan betaler du din studiegæld af?

Det kan være dyrt at skylde penge. Nu hvor du har mere overskud i din økonomi, anbefaler vi, at du begynder at afvikle din studiegæld.

Kom i gang med at afdrage dit studielån

Et studielån/SU-lån er et relativt billigt lån. Men det er dog stadig et lån, og der løber renter på, så længe du skylder penge. 

Ifølge reglerne skal du begynde at afdrage på lånet 1. januar året efter, du har afsluttet dit studie. Men du kan sagtens begynde at afdrage tidligere. 

Læs mere på SU.dkÅbner i nyt vindue samt borger.dk/studiegældÅbner i nyt vindue, hvor du også kan få overblik over din samlede studiegæld og rette i dine betalinger.

Hvor meget skal du betale i skat, når din løn ændrer sig? 

Når din løn stiger, ændrer dine skatteforhold sig også. Det er derfor vigtigt, at du ændrer i din forskudsopgørelse, når du får dit første fuldtidsjob og et større økonomisk råderum. 

Når du er inde og rette i din forskudsopgørelse på Skat, skal du skrive, hvad du forventer at få i løn i løbet af året i felt 201. Du kan også indtaste på Skat, at du har fået nyt job. 

Herudover skal du være opmærksom på, om der er fradrag, som du er berettiget til fx i forbindelse med  transport.

Forsikringer til dig, der er nyuddannet

I din daglige økonomi bør du også indregne betaling til dine forsikringer. Hvis du ikke allerede har forsikringer som ulykkesforsikring og indboforsikring anbefaler vi, at du opretter dem med det samme. 

Som ung kunde i Nordea har du mulighed for, at få en særlig indboforsikring fra 99 kr. pr. måned samt rejse- og ulykkesforsikring. Læs mere om forsikringer her 

Få det økonomiske overblik med Nordea Wallet

Med Nordea Wallet får du værdifuld indsigt i dine daglige forbrugsvaner. 

Du kan blandt andet:

  • Se alle dine korttransaktioner fordelt på kategorier som mad, shopping mv. 
  • Se en visuel sammenligning af dit forbrug fra måned til måned 
  • Se dit forbrug på abonnementer 
  • Afmelde abonnementer, som bliver betalt med dit kort 
  • Se dit samlede forbrug, og hvor du handler mest.

Læs mere om Nordea Wallet   

Kontakt os, og lad os hjælpe dig

Du står foran mange overvejelser og beslutninger. Og der er en del elementer i din nye økonomi, der skal balanceres, så du får mest muligt ud af dine muligheder. Lad os hjælpe dig med at træffe de rette økonomiske beslutninger.

Du kan enten ringe til os eller chatte med os. Vi sidder klar, når du har brug for det. Du kan også møde os i en afdeling tæt på dig eller online, hvis det passer dig bedst.