Tænk på dig selv – og dine nærmeste

Din pensionsopsparing er afgørende for, om du har økonomisk frihed til at leve det liv, du ønsker – også når du ikke længere er aktiv på arbejdsmarkedet. Med fornuftig rådgivning er det muligt at sammensætte en pension, du kan leve med i dag og leve af i fremtiden

Pension handler først og fremmest om tryghed og frihed. Pension kan indeholde både forsikring og opsparing. Forsikringen giver tryghed frem til pensionsalderen, fordi den kan sikre en nogenlunde stabil økonomi, hvis du bliver syg eller kommer ud for en ulykke og ikke kan gå på arbejde i en længere periode. Derudover kan en forsikring også sikre dine efterladte, hvis du dør. 

Opsparingen kan give dig frihed til at leve det liv, du ønsker, når du har nået pensionsalderen. Ved at spare op til din pension – og forsikre dig mod fx kritisk sygdom – kan du give dig selv og din familie et fornuftigt økonomisk sikkerhedsnet livet igennem.

Ikke samme dækning hele livet

Når du kun er dig selv, har du først og fremmest brug for at sikre dig mod de økonomiske konsekvenser, der er, hvis du fx mister erhvervsevnen helt eller delvist. En familie med børn vil typisk sikre sig mod de økonomiske konsekvenser af henholdsvis tabt erhvervsevne og død. Det kan på det tidspunkt være svært at forholde sig til pensionsopsparingen, da pensionstilværelsen ligger langt ude i fremtiden, og udgiftsposterne i den daglige økonomi i forvejen er mange. Men ikke desto mindre er det vigtigt, at du ikke skubber dine pensionsindbetalinger foran dig.

Når børnene flytter hjemmefra, rykker pensionstilværelsen tættere på, og forældrene får som regel flere penge til sig selv og har derfor lyst og råd til at spare mere op. Mange vælger fortsat at forsikre sig mod konsekvenserne af tabt erhvervsevne og død, så de er sikre på at kunne betale de faste udgifter.

Som du ser i figur 1, bør du justere pensionen – i takt med at dine behov ændrer sig. Forsikringsdelen og opsparingsdelen bør ikke fylde det samme hele livet.

Sammensætning af en pension

For de fleste er det helt naturligt at være medlem af en a-kasse og at forsikre sine ting mod brand og tyveri. Langt færre tænker på de økonomiske konsekvenser ved nedsat eller tab af erhvervsevne og død. Ud af 100 kvinder på 30 år vil 12 være døde, inden de fylder 60 år, og hos 13 af dem vil erhvervsevnen være nedsat med mindst 2/3. Tallene for mænd er henholdsvis 15 og 9. 

Du skal derfor forholde dig til, at der er en risiko for, at det kan ske for dig selv også. De fleste familier baserer deres faste udgifter på to indtægter, og det kan skabe økonomiske problemer, hvis den ene indtægt falder eller forsvinder. Derfor bør parterne sikre sig selv og hinanden, uanset om de er gift eller ej.

Risiko for nedsat erhvervsevne og død

Læs mere i vores hæfte ’Om tryghed og PensionÅbner i nyt vindue