Kom godt i gang med at investere

Er du ny som investor eller blot usikker på, om din nuværende investering er sammensat rigtigt? Vi har her samlet fem spørgsmål, du bør stille dig selv, inden du giver dig i kast med at handle værdipapirer.
Fem spørgsmål du bør stille dig selv, inden du investere Fem spørgsmål du bør stille dig selv, inden du investere

Forudsætningen for at investere er, at du har nogle midler at investere for. Det kan være almindelig opsparing eller pensionsmidler.

Det er individuelt, hvordan du får mest muligt ud af din investering og samtidig løber den mindst mulige risiko, og din rådgiver i Nordea kan hjælpe dig med at sammensætte din investering bedst muligt.

Som udgangspunkt anbefaler vi, at du altid har ”en buffer ” i din økonomi, så din privatøkonomi ikke afhænger af det eventuelle afkast af din investering. En god tommelfingeregel er, at en til to månedslønninger giver plads i budgettet til uforudsete udgifter.

Inden du investerer, er det vigtigt, at du forholder dig til, hvornår du skal bruge pengene.

Din investeringshorisont er afgørende for, om din opsparing primært skal sættes i kontanter, obligationer eller aktier. Jo kortere tidshorisont du har, des mindre risiko bør du løbe, mens du med en længere tidshorisont kan tåle at påtage dig en større risiko.

Har du en tidshorisont på under tre år, vil vi som udgangspunkt anbefale, at du indsætter din opsparing på en højrentekonto.

Afkast og risiko hænger sammen. Ønsker du kun små udsving, må du også forvente et lavere afkast, og så skal du vælge en investering med lav risiko.

Har du økonomisk råderum til at klare et tab af en vis størrelse, og kan du sove roligt om natten, selvom din investering i perioder mister værdi, kan du vælge en investering med høj risiko. Risiko kan godt være et lidt abstrakt begreb, så i Nordea sætter vi tal på, hvornår en investering betragtes som ”høj risiko”, ”middel risiko” og ”lav risiko”.

Tal derfor med din bankrådgiver om, hvordan du kan skræddersy din investering, så den passer til din risikoprofil.

Som investor kan du vælge en ”jeg-overlader-det-til eksperterne-løsning”, en ”med-byg-løsning” eller en ren ”gør-det-selv-løsning”.

Har du hverken interesse eller overskud til selv at administrere din investering, kan du søge hjælp hos din bankrådgiver. På den måde sikrer du, at din investering passer til din investeringshorisont og din risikoprofil. Har du omvendt særlige præferencer for selskaber, sektorer eller regioner og synes, det er sjovt at følge din investering tæt, kan du vælge selv at styre din investering. Her skal du dog være opmærksom på, at du ikke påtager dig en større risiko, end du egentlig ønsker.

Uanset hvad du vælger, er det en god idé, at du mindst en gang om året foretager et ”servicetjek” på din investering. Markederne og dermed værdien af din investering ændrer sig hele tiden, og det påvirker din risikoprofil.

Sammensætningen af din portefølje, altså forholdet mellem aktier, obligationer og kontanter, er kernen i din investering. Hvordan fordelingen skal være afhænger af din specifikke situation.

Historiske data har vist, at fordelingen af aktiver forklarer hovedparten af udsvingene i afkastet på investeringer. Så selvom enkeltaktier ofte udnævnes som ”super-aktier” eller det modsatte, skyldes udsvingene i afkastene primært fordelingen af aktiver. Hvis det eneste mål for din investering er det højest mulige afkast, viser den historiske udvikling, at aktier er den bedste investering – men også den klart mest risikofyldte.

Obligationer giver historisk set et mindre afkast, men de er også mere ”sikre” end aktier. Derfor bør du have både aktier og obligationen i din portefølje. Fordelingen afhænger af din investeringshorisont og din risikoprofil.

Rådgivning om investering

 

Test vores guide til investering

Vi ønsker at gøre det nemt og hurtigt for dig at investere, men vi har brug for din hjælp til at blive bedre. Vær med til at teste første version af Nordeas guide til investering og fortæl os, hvad du synes.

Woman by computer  

Vigtig information før du investerer

Vi anbefaler, at du læser disse dokumenter, inden du handler værdipapirer.