Hvor skal jeg bo?

Det kan være et af de første spørgsmål, vi stiller os selv ved skilsmisse og samlivsophævelse

Skal jeg blive boende eller finde noget nyt? Skal jeg beholde boligen efter skilsmissen? Hvordan er processen for at købe den anden ud af ejendommen? Hvilke muligheder har jeg, og hvad er bedst for et eventuelt barn i forholdet?

Bodeling ved skilsmisse eller samlivsophævelse

Hvad er dine muligheder?

Hver familie er forskellig og må træffe en beslutning ud fra, hvad der er den bedste løsning i den givne situation. Udgifter ved at eje en bolig, som oprindeligt har været baseret på to indtægter, kan være vanskeligt og måske endda tæt på umuligt at klare med bare én indtægt. Derfor kan den bedste løsning være at flytte i en mindre bolig fx leje og dermed opsige eller sælge den fælles bolig.

Bodeling

Hvis I ikke har aftalt andet, har I fælleseje også kaldet formuefællesskab. Når I skal skilles, ophører jeres formuefællesskab.

Det betyder, at jeres samlede formue, også kaldes delingsformue, skal deles lige. Det vil sige, at I skal dele jeres fælles gæld og værdier imellem jer, hvis I bliver separeret eller skilt.  

 Hvis I har haft særeje, så indgår dette dog ikke i delingsformuen.

Hvis I ikke har være gift, så beholder I det, som I hver især ejer. Det er kun det, som I ejer sammen, der skal deles,  medmindre I har lavet en aftale om andet. 

Salg af bolig ved skilsmisse

Hvis du og din tidligere partner ønsker at sælge jeres fælles bolig i forbindelse med en skilsmisse vil et evt. overskud indgå i bodelingen, medmindre der er indgået en ægtepagt. En gevinst ved salget af boligen er som udgangspunkt skattefri, hvis du/I har boet i ejendommen.

I kan som udgangspunkt selv vælge, hvordan jeres formue skal deles. Hvis I ikke kan blive enige, vil skifteretten kunne hjælpe.  

Salg af bolig ved samlivsophævelse

Hvis I ikke har været gift, beholder I det, som I hver især ejer, og I deler kun det, som I ejer sammen. 

Det betyder, at hvis kun den ene part står som ejer af boligen, så er det som udgangspunkt vedkommende, der får lov at beholde boligen eller overskuddet ved salg af boligen. De samme regler gælder for biler og andre ejendele. 

Kan jeg købe ny bolig før fælles bolig er solgt?

I tilfælde af en skilsmisse eller samlivsophævelse er det ikke altid muligt for dig at blive boende. Og det kan derfor være nødvendigt at finde et nyt hjem. 

I en situation, hvor du eller din partner ønsker at finde en ny bolig, er det vigtigt, at I ansøger om individuelle lånebeviser, før I vælger at byde på en ny bolig. Det skyldes, at er ikke er fuld overblik over økonomien før den nuværende bolig er solgt. Herudover kan banken kræve, at den nuværende fælles bolig er solgt, så man heller ikke kommer til at have udgifter til to boliger.

Læs mere om at købe bolig, før du sælger, her.

Vil du eller din partner beholde boligen efter skilsmisse?

Hvis du vil beholde boligen, du har delt med din tidligere partner, er der flere faktorer, du bør tage stilling til. Blandt andet om du har råd til at eje boligen alene og de praktiske forhold omkring det at købe din partner ud af boligen.

Har jeg råd til at eje boligen alene?

Hvis du ønsker at beholde boligen efter en skilsmisse, kræver det, at du har økonomi til at eje boligen og betale udgifter i forbindelse hermed. Din økonomi og dit budget kommer til at se væsentligt anderledes ud end før, og det kan ofte blive hårdere rent økonomisk, hvis du ejer boligen alene.  

Du kan regne ud, hvor meget du kan låne selv med vores boliglånsberegner

Skal du købe din tidligere partner ud af boligen?

Hvis du eller din tidligere partner ønsker at beholde boligen, skal enten du eller din tidligere partner købes ud af boligen. I så fald skal I blive enige om en værdi af huset, som skal være overtagelsesprisen. 

Overtagelsesprisen er normalt det samme som markedsprisen og kan fastsættes af en uvildig ejendomsmægler eller valuar. 

Du og din tidligere partner bør også finde ud af, hvornår boligen skal overtages.

Hvad sker der, når bodelingen er færdig?

Efter at du og din tidligere partner har afklaret, hvordan jeres bodeling ved skilsmissen skal foregå, er det vigtigt at få et overblik over din nye økonomiske situation.

Derfor er det en god ide at kontakte banken, så vi kan rådgive dig og hjælpe med at få overblik over din økonomiske situation både i forløbet og bagefter, så du får den bedste løsning.

Læs mere om skilsmisse og samlivsophævelse her