Hvorfor forberede næste generation?

Det kræver hårdt arbejde og ofte afsavn, tålmodighed og engagement at skabe en formue.

I takt med at formuen vokser, må man forsøge at tilpasse sig de forpligtelser, den fører med sig. Det kan være chokerende at arve en formue fra den ene dag til den anden. 

Nogle ser det som en mulighed for at starte en ny virksomhed eller investere i fremtiden. Andre vælger i stedet at stikke hovedet i busken og sløse alle pengene væk. Det sker ofte, når familien ikke taler åbent om, hvad der skal ske med økonomien i fremtiden. 

Men hvad gør man, når man finder det ubehageligt at snakke om penge?

Christian Borly, som er rådgiver i Private Banking, forklarer, at det kan være en svær proces, hvor der kan være behov for hjælp udefra.

 – Vi oplever, at den yngre generation ofte ikke har den samme indsigt og erfaring som deres forældre. De føler sig ikke parate til at overtage familiens virksomhed eller at arve en større formue. Vi tror, at de kan få stor glæde af at tale med os, når de skal forberede sig på det, siger han.

Fokuser på eftermæle i stedet for penge

Nogle børn er måske ikke klar over, at familien har en formue, som de en dag skal overtage ansvaret for. Andre er måske godt klar over det, men de mangler konkret viden om formuen, størrelsen og sammensætningen. Her kan du bringe emnet på banen ved at tale om, hvordan formuen blev skabt, og om de op- og nedture, der har været undervejs. 

Derefter kan det være en god ide at fokusere på kerneværdierne i stedet for pengene. Fortæl om, hvordan værdierne har præget de beslutninger, du har taget på vegne af familien og virksomheden.  

Husk altid at tale åbent om, at børnene arver din formue, og hvordan du har tænkt dig at gribe det an.

Beskyt din familie

Dine værdier og prioriteringer bør være afgørende for, hvordan du vælger at videregive og beskytte din formue. 

Vælger du at lade formuen gå i arv til familien, bør du bestemme, hvem der skal have hvad. Læg en plan for, hvordan du vil håndtere eventuelle konflikter, hvis arvingerne ikke er tilfredse med fordelingen. 

Det kan også være en god ide at tænke over, hvordan du kan forhindre, at arvingene bruger midlerne på en uansvarlig måde, for eksempel ved at vælge at frigive dem over en længere periode. Det kan især være svært at beslutte, hvad der skal ske med en familievirksomhed.

Værditilbud til hele familien

Skat, arveregler og inflation er vigtige faktorer. Disse skal du altid tage højde for, når du planlægger, hvordan formuen skal gå i arv til næste generation. Det allervigtigste er dog, hvordan du forbereder dine børn. 

Uanset hvor godt uddannet dine børn er, kræver det alligevel noget særligt at forstå sig på penge. Du kan bruge hele livet på at opbygge din formue, men du kan miste den på et øjeblik. Derfor skal du  betro din formue til nogen, som har sat sig ind i, hvordan de passer godt på den.

Vi hjælper gerne med at forberede næste generation på, hvordan de bedst passer på arven.

Fire gode råd

Giv dem noget ansvar

Øvelser gør mester. Giv næste generation mulighed for at øve sig på formueforvaltning. 

Du kan for eksempel lade dem forvalte en lille del af formuen eller få ansvar for små opgaver i familiens virksomhed.

Anerkend deres styrker

Lad dem selv undersøge en ny teknologi eller varetage investeringer,  som de selv viser interesse for.

Giv nok, men ikke for meget

Giv dem det, de har brug for, men der er ingen grund til at give dem hele kagen fra start. 

Formuler familiens mission

Kom i gang med planlægningen ved at formulere en skriftlig, fælles mission for familien og familiens formue.

Få hjælp til generationsskifte

Vi tager gerne en helt uforpligtende snak om dine muligheder.

Bliv ringet op