Dine muligheder for at give pengegaver
Mange forældre og bedsteforældre vil gerne give deres børn og børnebørn en god økonomisk start på voksenlivet. Det kan for eksempel være til udbetaling af en lejlighed eller en økonomisk håndsrækning, mens børnene studerer.
Nedenfor kan du se tre eksempler på måder, du kan give pengegaver.
1. Opret en børneopsparing
En børneopsparing er den mest almindelige form for økonomiske starthjælp til børn.
En børneopsparing er en god måde at spare op på, fordi renter og afkast er skattefrie. I dag kan man indbetale op til 6.000 kroner om året – dog højst 72.000 kr. i alt.
Rentes rente-effekten kan sørge for, at opsparingen vokser til en pæn opsparing. Dog er børneopsparingen som tommelfingerregel en langsigtet opsparing. Derfor er det en god idé at overveje at investere pengene frem for at lade dem stå på opsparingen til en lav rente.
Man kan kun oprette én børneopsparingskonto per barn. I familien kan I aftale indbyrdes, om det er forældre, bedsteforældre eller oldeforældre, der opretter kontoen. Opretteren af børneopsparingen bestemmer hvilken bank pengene står i, og hvordan pengene eventuelt skal placeres.
2. Opret en Gaveopsparing
Hvis du opretter en Gaveopsparing kan bedsteforældre og andre beslægtede familiemedlemmer frit indbetale på kontoen. Her er der ikke krav om et minimum- eller maksimumbeløb.
Fordelen er, at der kan oprettes flere konti per barn. På den måde kan bedsteforældre på begge sider oprette en konto til barnet. Som opretter bestemmer man, hvor længe pengene skal være bundet – dog senest indtil barnet fylder 29 år.
Her skal man dog være opmærksom på, at modsat børneopsparingen er afkastet skattepligtigt for barnet. Det er dog muligt at hæve fra kontoen til betaling af skat af afkastet.
3. Båndlæg en pengegave
Man kan båndlægge pengegaver gennem et gavebrev. Pengene bliver her reserveret til et bestemt formål, en bestemt alder eller en kombination af begge. Som gavegiver bestemmer du med andre ord selv rammerne for gaven.
I gavebrevet kan man notere, at pengene gives som særeje, så formuen ikke indgår i fællesboet, hvis barnet senere hen skulle blive gift.