Det er for dit eget bedste

Her forklarer tre skandinaviske iværksættere og en erhvervsrådgiver fra Nordea, hvorfor det kan være en fordel for din virksomhed at indgå kontrakter for enhver aktivitet, aftale og handel.

At starte egen virksomhed kan minde meget om at blive gift. I begyndelsen er man smaskforelsket, og intet kan nogensinde gå galt. Man er glad, man flytter sammen, og man skaber et hjem sammen – alt er fryd og gammen. Men hvis tingene en dag går skævt, og man beslutter at gå hver til sit, står man måske pludselig og skændes om, hvem der skal have hvad. Sådan et skænderi ville aldrig opstå, hvis man havde indgået en aftale helt fra starten. 

Det er grunden til, at du skal sørge for at få alt vedrørende din virksomhed på skrift. Det er lige meget, om det er en ejerskabs- eller en interessentskabskontrakt eller en produktions- eller en distributionsaftale. Få det sort på hvidt! Og brug de penge, en kompetent advokat koster – til dit eget bedste.

Men du skal ikke kun gøre det, fordi vi siger det. Her kan du læse, hvad tre skandinaviske iværksættere og vores erhvervsrådgiver svarede, da vi spurgte om nødvendigheden af at afklare de juridiske spørgsmål, før man starter virksomhed. 

"Jeg siger aldrig ja til noget eller underskriver noget, før en tredjepart har kigget det igennem."

Hvad er din erfaring med juridiske forhold?

Jankeh Njie Jamanca er grundlægger af og direktør for Jarga Designs fra Oslo og arbejder sammen med mennesker i både Gambia, Polen og resten af Skandinavien. Hun har sin egen måde at håndtere kontrakter og aftaler på med de personer og virksomheder, hun samarbejder med.

"Jeg siger aldrig ja til noget eller underskriver noget, før en tredjepart har kigget det igennem. Så selv om jeg skriver mine egne kontrakter, sender jeg aldrig noget ud, før jeg har fået nogen med den rette ekspertise til at gennemgå detaljerne."

Det er ikke altid så let at skrive sine egne kontrakter, som det er for Jankeh. For en virksomhed som Leadfeeder, der leverer en onlineservice, som er fuldstændig afhængig af adgangen til og brugen af persondata, er de juridiske spørgsmål i forbindelse med brugen af disse data altafgørende. Så juridiske spørgsmål spøger konstant for Leadfeeders grundlægger og direktør, Pekka Koskinen. 

"Heldigvis for os har en af vores investorer deres egen advokat, så i de fleste tilfælde har vi brugt dem. Men da vi kom ind på det amerikanske marked og fik brug for juridisk rådgivning om forholdene i USA, hyrede vi en amerikansk advokat."

Det juridiske arbejde, som Pekka og Leadfeeder har brug for, omfatter ikke patentansøgninger for software. Patenter på software er meget sjældne, så i stedet har de registreret deres varemærke, og Pekka anbefaler stærkt, at alle nye virksomheder følger hans eksempel. 

"Så længe alt går godt, er der ingen, der læser de juridiske dokumenter."

Hvilke juridiske sager har du håndteret for din virksomhed?

Grundlægger af og meddirektør og teknisk direktør for Znipe.tv Erik Åkerfeldt fra Stockholm har forsøgt at skrive forskellige kontrakter ud fra kontraktskabeloner, han har fundet på nettet. Men han anbefaler kraftigt at få en advokat til at kigge indholdet af den slags kontrakter igennem, især når det handler om interessentskaber, investorer eller aftaler om aktieoptioner. 

Erik ved godt, at mange nystiftede virksomheder måske ikke har penge til at betale for en advokat, men som han udtrykker det:

"Så længe alt går godt, er der ingen, der læser de juridiske dokumenter. Det er først, når tingene går galt, at man finder dem frem og læser dem, og så er det, at man ville ønske, at man havde spurgt en advokat til råds, da man skrev dem."

Eftersom Znipe.tv er en first mover inden for e-sportsbranchen, har de allerede indgivet to patentansøgninger i forbindelse med deres teknologiske platform i det første år, virksomheden har eksisteret. Som Erik forklarer, er det kompliceret og tidskrævende at indgive en patentanmeldelse. Men hvis man har et patent, kan det konsolidere virksomhedsidéen og underbygge forsknings- og udviklingsarbejdet. Eller som Erik siger 

"Hvis du har udviklet en unik teknologi eller løsning, skal du sørge for at søge patent på den tidligt. Du kan godt gøre det selv, eftersom det er billigere, men det er hårdt og langsommeligt arbejde. Man kan også hyre et advokatfirma med speciale i patentret og betale dem for at gøre det. Eller man kan søge om offentlig patentstøtte – det kan man i hvert fald i Sverige. Uanset hvad du gør, så kom i gang så hurtigt som muligt, for patenter er meget tidskrævende."

"Hvis du får en investor ... skal du huske at læse alt det, der står med småt."

Hvilke juridiske forhold vil banken fokusere på?

En erhvervsrådgiver i en bank er ikke jurist og kan ikke yde juridisk rådgivning til din virksomhed. Men en erhvervsrådgiver vil ikke tøve med at anbefale dig at få fat i en advokat, hvis og når du havner i en situation, der kræver juridisk hjælp. Herunder giver Per, som er erhvervsrådgiver hos Nordea i Oslo, sine tre bedste råd til, hvad du skal sørge for at få sort på hvidt:

"Hvis du har noget unikt, skal du have patent på det, så andre ikke kan kopiere det. Hvis du får en investor, skal du sørge for, at vilkårene i aftalen er nemme at overholde, og husk at læse alt det, det står med småt. Hvis du tager en partner ind, skal du sørge for, at I har en klar beskrivelse af, hvem der ejer hvad, og hvordan virksomheden er fordelt mellem jer."

Som rådene i denne artikel tydeligt viser, er det altid i din egen interesse at få styr på alle juridiske forhold, før du sætter din nye virksomhed i søen. Det gør ingen forskel, om du vil åbne en fysisk butik, fx en frisørsalon, en café eller en isbil, eller om det drejer sig om en netbutik eller softwareudvikling – hvis du er smart, får du altid en advokat til at kigge dine kontrakter og papirer igennem. Det er en god investering i din virksomheds fremtid. 

En bankløsning til din nye virksomhed

Vi har sammensat tre løsninger, der kan give din nye virksomhed en god start – Start, Base og Pro

Find din løsning