Finansiering af virksomhed

Alt, hvad du skal vide om finansiering af din virksomhed

Det kræver kapital at starte en virksomhed. Hvor meget eller lidt, der kræves, afhænger af virksomhedsformen. Hvis du regner med udelukkende at skulle leve af din virksomhed, skal du bruge midler til etableringen og til at leve af, indtil du begynder at tjene penge. Mange virksomhedsejere må give op, fordi de undervurderer, hvor mange penge de faktisk skal bruge for at komme godt fra start og holde forretningen kørende i den første kritiske fase. Når det handler om finansiering, skal du spørge dig selv:

  1. Hvor meget skal din virksomhed tjene for at dække både dine private og virksomhedens udgifter?   
  2. Har du selv penge til at finansiere virksomheden med? 
  3. Hvis du ikke selv har de penge, der kræves, er der masser af måder at skaffe finansiering på, men vær opmærksom på, at de alle har deres fordele og ulemper, og at hvilke muligheder, du har, afhænger af den type af virksomhed, du har tænkt dig at starte. Vi har valgt at præsentere de typer af finansiering, som er mest almindelige for små virksomheder i Norden. 

Vi håber, du finder den finansieringsform, der egner sig bedst til din virksomhed.

Drømmer du om din egen virksomhed?

Vi har gjort det så nemt som muligt for dig at komme i gang. Du får en pakke med de bankprodukter, du skal bruge i startfasen – hverken mere eller mindre.

Bliv kunde i Nordea

Hvad skal du bruge finansiering til?

På hvilket tidspunkt søger de fleste små firmaer og nystartede virksomheder finansiering? Tja, det afhænger af, hvilken virksomhedsform der er tale om. Tænk grundigt over, hvorfor din virksomhed har brug for finansiering, før du henvender dig til nogen for at bede om det.

Din forretningsplan og dit budget er værdifulde værktøjer, når du skal afgøre, hvor meget du skal bruge til hvad og hvornår. Og dine potentielle finansieringspartnere vil også bede om at få lov at se disse dokumenter.

Step 4 - Finansiering af virksomhed

Finansieringsmuligheder

Herunder har vi udvalgt forskellige måder at finansiere en nystartet virksomhed på. For hver finansieringsmulighed gennemgår vi det, vi betragter som fordelene og ulemperne ved den pågældende metode. Overordnet kan man sige, at jo mere du ønsker at udvikle din virksomhed, jo længere ned ad listen vil du sandsynligvis gå. Dette afhænger dog i høj grad af typen af finansiering og af det beløb, du kan hente via de forskellige finansieringsmuligheder. Du kan kombinere flere af finansieringsmulighederne, og banker kan gå ind og understøtte dig på forskellige måder undervejs.

Familie, venner og forretningsforbindelser
Offentlig finansiering
Banklån
Crowdfunding
Professionelle investorer

Familie, venner og forretningsforbindelser kan hjælpe dig ved at låne dig penge eller investere i din virksomhed og blive din forretningspartner.

Fordele

De fleste, der starter egen virksomhed, griber i egen lomme først. Derefter er det mest naturlige og hurtige som regel at henvende sig til sit personlige og faglige netværk. Det er mennesker, der kender dig godt og gerne vil hjælpe dig med at få succes. De forventer ikke nødvendigvis betaling eller renter til gengæld for at låne til dig. Desuden kan det styrke din troværdighed og bane vejen for fremtidig finansiering, at dit netværk er villig til at investere i din virksomhed.

Ulemper

Pas på, for penge mellem venner og familiemedlemmer kan være en følsom sag, der kan belaste et forhold. Sørg altid for at lave en skriftlig aftale med klare vilkår, så kan du undgå mange problemer siden hen.

Offentlig finansiering fra en af de mange offentlige institutioner, der tilbyder iværksætterstøtte i form af fx tilskud, lån og garantier.

Fordele

Det kan være en tryg, sikker og pålidelig finansieringsform. Hvis du modtager iværksætterstøtte fra en offentlig institution, kan det også signalere tillid og troværdighed til andre, der kunne have lyst til at finansiere dig. Disse organisationer kan også støtte dig på andre måder, fx i form af garantier for banklån.

Ulemper

Der kan være mange krav, der skal opfyldes for at få en finansiering igennem, og ansøgningsproceduren kan være lang og kræve en masse papirarbejde. Desuden er der i nogle tilfælde kun adgang til offentlig finansiering for visse brancher. En anden ting, du skal være opmærksom på, er, at renten kan være højere på lån fra offentlige institutioner end på banklån. Generelt skal du som altid sørge for, at sætte dig ind i alle vilkår og omkostninger i forbindelse med den pågældende form for finansiering.

Banklån fra banker som Nordea, der tilbyder forskellige finansieringsprodukter og -løsninger til iværksættere, fx kreditkort, kassekredit, virksomhedslån og leasing.

Fordele

Du bevarer fuld kontrol over driften af din virksomhed. Det samme gælder ejerskabet af din virksomhed, hvilket betyder, at du (og dine eventuelle medstiftere) kan beholde hele overskuddet. Der findes flere former for finansiering til forskellige formål, og vi vil hjælpe dig med at finde den mest hensigtsmæssige løsning i netop din situation.

Ulemper

Virksomhedslån og andre former for kredit indebærer gebyrer og renter. Som regel vil en bank forlange, at du kan stille en form for garanti, egenkapital eller sikkerhed, før de vil låne dig penge. 

Crowdfunding går ud på, at privatpersoner bidrager til din virksomhed via onlineplatforme til gengæld for en modydelse eller aktier i dit selskab. De kan også donere eller låne dig pengene afhængigt af, hvilken form for crowdfunding, der er tale. 

Fordele

Crowdfunding-kampagner giver dig let adgang til en stor gruppe potentielle investorer på én gang. Denne type kampagner kan også være med til at blåstemple din idé over for markedet, give dig værdifuld feedback og etablere en kundebase på et tidligt tidspunkt, før du overhovedet er kommet på markedet. Crowdfunding kan samtidig fungere som en form for reklame ved at skabe opmærksomhed omkring din virksomhed.

Ulemper

Crowdfunding bliver stadig mere populært. For at få dit projekt til at skille sig ud fra alle de andre, er du nødt til at skabe en interessant kampagne for din idé og bruge tid på at promovere den. Det kan også være en tung administrativ byrde at håndtere mange små aktionærer, og når mange mennesker donerer små og store beløb, kan det være svært at vide, hvornår og om du overhovedet når dit mål. Crowdfunding-kampagner fungerer som regel ud fra alt eller intet-princippet, hvilket betyder, at hvis du ikke når målet for finansieringen, får du slet ingenting. Du skal også huske, at hvis din forretningsidé ikke bliver til noget, kan de, der har troet på dig, blive skuffede, hvilket naturligvis kan påvirke dit omdømme.

Professionelle investorer såsom business angels og venture/kapitalfonde kan yde finansiering til gengæld for en del af ejerskabet.

Fordele

Professionelle investorer er villige til at løbe en risiko med deres investeringer – naturligvis i håbet om en stor gevinst. De kan styre dig på vejen mod vækst, fordi de har omfattende erfaring, stort netværk og adgang til ressourcer, som de vil lade dig udnytte til at udvikle din virksomhed. Husk også, at pengene ikke er et lån, så du skal ikke betale dem tilbage.

Ulemper

Vær forberedt på, at professionelle investorer måske vil forlange en større aktieandel og mere indflydelse, end du havde tænkt dig at give fra dig. Og eftersom de har stor erfaring fra branchen, kan de være hårde forhandlere. Under alle omstændigheder vil de tage en del af dit selskab og dit overskud, hvilket betyder, at du både mister kontrol og skal begynde at tage hensyn til andres holdninger. Investorer har forventninger om at opnå et vist afkast, og det vil de presse på for at få. Bemærk, at det kan være svært for en nystartet virksomhed med begrænset erfaring at skaffe finansiering på denne måde, fordi disse professionelle aktører gerne vil se tegn på succes og positive prognoser.

Find en bankpartner

Når det gælder finansiering af din virksomhed, skal du huske, at banker ikke er investorer. Men hvis de føler sig relativt sikre på, at pengene bliver betalt tilbage, vil de i mange tilfælde være villige til at låne dig pengene. For at kunne vurdere, om du kan betale lånet tilbage, vil banker bede om at se en solid forretningsplan, sikkerhed og en stabil pengestrøm. De vil også vurdere dit engagement: Hvor villig er du til at investere din tid og dine egne penge i at lykkes? Din personlige kreditvurdering kan også være en vigtig faktor: Hvilken historik har du med banken? Har du indtil nu været i stand til at betale dine lån tilbage?

Lad os få din virksomhed godt fra start

Vi møder mange forskellige virksomheder hver dag. Det betyder, at uanset hvilke udfordringer og behov din virksomhed står over for lige nu, har vi formentlig set noget lignende før. Udnyt vores erfaring, netværk og ekspertise, når du skal starte en virksomhed eller have den til at vokse.

Hvis du er på udkig efter en investor, kan vi hjælpe dig med at få kontakt til potentielle investorer i vores netværk. Vi har også andre forbindelser og muligheder for partnerskaber, du måske kan drage fordel af. Tag et kig på vores forskellige initiativer, netværk og serviceydelser. Måske finder du noget, der kan hjælpe din virksomhed til næste niveau?

Sælg din forretningsidé

Hvad ser investorer på, før de investerer i en virksomhed? Forhåbentlig kan vi inspirere dig til, hvordan du kan forberede dig bedst muligt, før du henvender dig til dem. Vi præsenterer dig også for elevatortalen, en salgstale eller et "pitch" i 9 trin og fortæller, hvordan du planlægger den perfekte levering af dit pitch. Og for at hjælpe dig med at åbne hjerter – og tegnebøger – hos dem, du gerne vil have til at finansiere din drømmevirksomhed, har vi også nogle tips til, hvordan du bedst præsenterer din forretningsidé.

En bankløsning til din nye virksomhed

Vi har med Nordea Business Base sammensat en bankløsning, der kan give din nye virksomhed en god start

Kom i gang med Nordea Business Base