Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Finansiering af virksomhed

Alt, hvad du skal vide om finansiering af din virksomhed

Det kræver kapital at starte en virksomhed. Hvor meget eller lidt, der kræves, afhænger af virksomhedsformen. Hvis du regner med udelukkende at skulle leve af din virksomhed, skal du bruge midler til etableringen og til at leve af, indtil du begynder at tjene penge. Mange virksomhedsejere må give op, fordi de undervurderer, hvor mange penge de faktisk skal bruge for at komme godt fra start og holde forretningen kørende i den første kritiske fase. Når det handler om finansiering, skal du spørge dig selv:

  1. Hvor meget skal din virksomhed tjene for at dække både dine private og virksomhedens udgifter?   
  2. Har du selv penge til at finansiere virksomheden med? 
  3. Hvis du ikke selv har de penge, der kræves, er der masser af måder at skaffe finansiering på, men vær opmærksom på, at de alle har deres fordele og ulemper, og at hvilke muligheder, du har, afhænger af den type af virksomhed, du har tænkt dig at starte. Vi har valgt at præsentere de typer af finansiering, som er mest almindelige for små virksomheder i Norden. 

Vi håber, du finder den finansieringsform, der egner sig bedst til din virksomhed.

Drømmer du om din egen virksomhed?

Vi har gjort det så nemt som overhovedet muligt for dig at komme i gang. Du får en pakke med de bankprodukter, du skal bruge i startfasen - hverken mere eller mindre.

Bliv kunde i Nordea

Hvad skal du bruge finansiering til?

På hvilket tidspunkt søger de fleste små firmaer og nystartede virksomheder finansiering? Tja, det afhænger af, hvilken virksomhedsform der er tale om. Tænk grundigt over, hvorfor din virksomhed har brug for finansiering, før du henvender dig til nogen for at bede om det.

Din forretningsplan og dit budget er værdifulde værktøjer, når du skal afgøre, hvor meget du skal bruge til hvad og hvornår. Og dine potentielle finansieringspartnere vil også bede om at få lov at se disse dokumenter.

Finansieringsmuligheder

Herunder har vi udvalgt forskellige måder at finansiere en nystartet virksomhed på. For hver finansieringsmulighed gennemgår vi det, vi betragter som fordelene og ulemperne ved den pågældende metode. Overordnet kan man sige, at jo mere du ønsker at udvikle din virksomhed, jo længere ned ad listen vil du sandsynligvis gå. Dette afhænger dog i høj grad af typen af finansiering og af det beløb, du kan hente via de forskellige finansieringsmuligheder. Du kan kombinere flere af finansieringsmulighederne, og banker kan gå ind og understøtte dig på forskellige måder undervejs.

Familie, venner og forretningsforbindelser

Familie, venner og forretningsforbindelser kan hjælpe dig ved at låne dig penge eller investere i din virksomhed og blive din forretningspartner.

Fordele

De fleste, der starter egen virksomhed, griber i egen lomme først. Derefter er det mest naturlige og hurtige som regel at henvende sig til sit personlige og faglige netværk. Det er mennesker, der kender dig godt og gerne vil hjælpe dig med at få succes. De forventer ikke nødvendigvis betaling eller renter til gengæld for at låne til dig. Desuden kan det styrke din troværdighed og bane vejen for fremtidig finansiering, at dit netværk er villig til at investere i din virksomhed.

Ulemper

Pas på, for penge mellem venner og familiemedlemmer kan være en følsom sag, der kan belaste et forhold. Sørg altid for at lave en skriftlig aftale med klare vilkår, så kan du undgå mange problemer siden hen.

Offentlig finansiering
Banklån
Crowdfunding
Professionelle investorer

Find en bankpartner

Når det gælder finansiering af din virksomhed, skal du huske, at banker ikke er investorer. Men hvis de føler sig relativt sikre på, at pengene bliver betalt tilbage, vil de i mange tilfælde være villige til at låne dig pengene. For at kunne vurdere, om du kan betale lånet tilbage, vil banker bede om at se en solid forretningsplan, sikkerhed og en stabil pengestrøm. De vil også vurdere dit engagement: Hvor villig er du til at investere din tid og dine egne penge i at lykkes? Din personlige kreditvurdering kan også være en vigtig faktor: Hvilken historik har du med banken? Har du indtil nu været i stand til at betale dine lån tilbage?

Nedenstående video vil give dig værdifuld indsigt i, hvad banker ser på, når du henvender dig for at låne penge. 

Ups! Tillad Marketing cookies for at se indhold som dette fra Nordea

Lad os få din virksomhed godt fra start

Vi møder mange forskellige virksomheder hver dag. Det betyder, at uanset hvilke udfordringer og behov din virksomhed står over for lige nu, har vi formentlig set noget lignende før. Udnyt vores erfaring, netværk og ekspertise, når du skal starte en virksomhed eller have den til at vokse.

Hvis du er på udkig efter en investor, kan vi hjælpe dig med at få kontakt til potentielle investorer i vores netværk. Vi har også andre forbindelser og muligheder for partnerskaber, du måske kan drage fordel af. Tag et kig på vores forskellige initiativer, netværk og serviceydelser. Måske finder du noget, der kan hjælpe din virksomhed til næste niveau?

En bankløsning til din nye virksomhed

Vi har sammensat tre løsninger, der kan give din nye virksomhed en god start – Start, Plus og Pro

Find din løsning

Faktorer der kan betyde knald eller fald

Den måde, du henvender dig til en bank eller investor på, kan være udslagsgivende for, om du opnår en aftale om finansiering.

Sælg din forretningsidé

Hvad ser investorer på, før de investerer i en virksomhed? Og hvad ser banken på? Forhåbentlig kan vores snak med både en erfaren investor og en bankrådgiver inspirere dig til, hvordan du kan forberede dig bedst muligt, før du henvender dig til dem. Vi præsenterer dig også for elevatortalen, en salgstale eller et "pitch" i 9 trin og fortæller, hvordan du planlægger den perfekte levering af dit pitch. Og for at hjælpe dig med at åbne hjerter – og tegnebøger – hos dem, du gerne vil have til at finansiere din drømmevirksomhed, har vi også nogle tips til, hvordan du bedst præsenterer din forretningsidé.

Hvis du er seriøs omkring din virksomhed

Find ud af, hvilke juridiske formalia du skal have på plads, når du starter egen virksomhed, især hvis du har en partner.