Gør status før ferien

Før ferieperioden er det en god rutine at opfriske:

  • Hvem der har hvilke brugeradgange – fx til Netbank / Nordea Business.
  • De vigtigste betalingsprocedurer – fx til at godkende betalinger og overførsler.
  • Om betalingskort skal afmeldes – fx hvis en medarbejder har forladt virksomheden.
  • At pinkoden altid skal holdes separat fra betalingskortet – det er bedst at have lært pinkoderne udenad. 

Vælg den lokale valuta

Selvom det lyder smart at betale eller hæve penge i de velkendte danske kroner, så kan det komme til at koste dig dyrt. Du vil nemlig ofte blive tilbudt en vekselkurs, der ligger helt op til 10-12% højere end normalt, fordi betalingsmodtageren selv har lov at bestemme vekselkursen og lægge et gebyr oveni – og dermed tjene lidt ekstra. Følg derfor følgende huskeregler: 

  • Vælg altid den lokale valuta, hvis valget står mellem den og danske kroner. 
  • Klik altid "decline conversion" i hæveautomater, indtil du kan vælge den lokale valuta.
  • Medbring kontanter hjemmefra – blot så du har en buffer undervejs (f.eks. 1.000-2.000 kr.).
  • Selvom det er godt med lidt kontanter, er det som regel billigere at betale med kort – husk derfor at medbringe flere kort. Læs om de forskellige typer kort her.

Pas på svindel henover sommeren

Din virksomhed er mere sårbar over for fakturasvindel, hacking, phishing og andre former for digital svindel i sommerperioden. Det skyldes blandt andet, at svindlerne er mere aggressive og aktive i løbet af sommerferieperioden. Husk derfor altid de gode digitale vaner – også om sommeren. Se mere på vores side om sikkerhed og svindel

Vi har listet de typiske svindelforsøg her:

Falske fakturaer

En falsk faktura er et krav om betaling for noget, virksomheden aldrig har bestilt eller modtaget. Her er det vigtigt at have faste rutiner for betaling af fakturaer. I perioder med midlertidigt sommerpersonale kan det være en god idé at få et ekstra sæt øjne til at gennemse fakturaerne, før de bliver betalt. 

Har du modtaget en falsk faktura, skal du kontakte afsenderen via e-mail og bestride kravet. Rapportér altid sagen til politiet. 

CEO-svindel

Denne type svindel har ramt mange virksomheder. Svindleren hævder at være virksomhedens administrerende direktør eller en anden højtstående i virksomheden og sender en overførselsanmodning via e-mail til nogen i virksomheden. Ofte ser både e-mail og afsenderadresse ægte ud. 

Kontroller altid med en kollega eller leder, inden du foretager overførsler eller afslører følsomme oplysninger. Hellere spørge en ekstra gang end at blive snøret af en svindler.

BEC (Business E-mail Compromise)

I denne type sager, BEC/falske e-mails, bliver modtageren af e-mailen opfordret til at klikke på links eller downloade programmer. Det virker legitimt, men der er risiko for, at de kan indeholde vira og ondsindede koder (Malware), som kan belaste den enkelte pc og i værste fald virksomhedens it-system. 

Pas på ikke at klikke på links eller downloade programmer – og vær varsom med at åbne e-mails, du ikke har bedt om eller kender afsenderen af.

Tre gode digitale vaner

1. Gør ikke noget online, du ikke ville gøre i den virkelige verden

Del ikke adgangskoder til netbank eller kreditkort, giv ikke penge væk, bare fordi nogen spørger i en e-mail, og betal ikke for noget, du ikke har købt.

2. Kontakt straks politiet og banken, hvis du er blevet svindlet

Tiden er afgørende i svindelsager; jo hurtigere du reagerer, jo bedre er din chance for at begrænse eventuelle tab. Anmeld forsøg på svindel på Åbner i nyt vindue.

3. Er noget for godt til at være sandt, er det for godt til at være sandt

Svindlerne bliver dygtigere og dygtigere. Lær derfor at genkende tegnene på et svindelnummer, og kontakt firmaet eller kollegaen, inden du klikker på links fra afsendere, du ikke kender, eller er i tvivl om er ægte.

Sådan sikrer du din virksomhed mod cyberkriminalitet

At sikre din virksomhed mod cyberangreb handler ikke nødvendigvis om at have de bedste cybersikkerhedsløsninger. Hvis du ønsker at forværre hackernes chancer, så handler det i høj grad om god IT-hygiejne. Hvis der er styr på følgende i din virksomhed, er du godt på vej:

  • Sørg for, at din software er opdateret – gerne inden du tager på ferie.
  • Få styr på og skab overblik over, hvem der har hvilke adgangsrettigheder.
  • Foretag regelmæssige sikkerhedskopier af dine data – og lav gerne en sikkerhedskopi, inden du tager på ferie.
  • Træn dine medarbejdere i best practices i cybersikkerhed, og opdater dem om ovenstående typer svindel.
  • Skab et fornuftigt niveau af skepsis overfor indgående e-mails blandt dine medarbejdere. 

Hav flere kreditkort ved hånden og vær opmærksom på beløbsgrænser

Det er helt normalt, at danskere hvert år oplever at få afvist deres kort på ferien. Derfor er det en god idé at medbringe mindst to kort, så du altid har et ekstra, hvis det ene bliver væk eller afvist. Det er særligt smart at medbringe to forskellige slags kort, da de har hver deres fordele og begrænsninger. Er du privatkunde, kan du nemt og hurtigt bestille nye kort i Nordea Netbank.

Vi er her for at hjælpe

Ring til Nordea, hvis du overstiger dit korts forbrugsgrænse

Skulle det ske, at du overstiger din forbrugsgrænse på dit kort på ferien, kan du ringe til os og få nulstillet grænsen mod et gebyr på 100 kr.

Bestil rejseforsikring

Når du har en årsrejseforsikring, er hele din husstand dækket før og under udlandsrejse, fx hvis en af jer bliver syg og har brug for lægehjælp eller hjemrejse. I kan også få erstatning for tyveri og bortkommen bagage. 

Læs mere om, hvordan du automatisk er dækket af en verdensrejseforsikring, når du betaler din rejse med et Nordea Gold Mastercard

Læs mere om, hvordan du med et gyldigt First Card firmakort altid er dækket af en rejseforsikring – også på private rejser og med medrejsende familie.

Vi er her stadig for dig

Mens du nyder sommeren, sidder vi naturligvis klar ved telefonerne, når du har brug for os. Du kan kontakte kundeservice eller ringe direkte til erhvervsfilialerne – du finder alle telefonnumre her. Foretrækker du at klare tingene selv, kan du med fordel benytte vores selvbetjeningsløsninger og finde en del svar på vores Find hjælp side, eller du kan benytte dig af netbanken Nordea Business

God sommerferie!

Mother and child playing on beach SMALL

Måske du også er interesseret i...