Din vigtigste huskeregel

Ingen kontrakt = ingen forretninger

Vi har taget en snak med advokat Frederik Asboe fra advokatfirmaet Advokat & Co. om de juridiske udfordringer, mange danske førstegangsiværksættere ofte støder på – udfordringer, som nemt kan undgås. Læs og lær, så du er forberedt, når du går i gang med at gøre din drømmevirksomhed til virkelighed.

Selvfølgelig er der store forskelle i de juridiske udfordringer, man står over for, når man starter egen virksomhed, afhængigt af den virksomhedsform, man har valgt. Hvis du driver din virksomhed via en fysisk butik, skal du være sikker på, at din lejekontrakt er i orden, og at du selv kan opfylde de forpligtelser og standarder, du skriver under på. Hvis din virksomhed er afhængig af leverandører, skal du sørge for, at dine aftaler med dem ikke indeholder smuthuller, som kan give dig problemer. Det er meget vigtigt, at du er klar over, at det er noget helt andet at leje en butik end at leje en lejlighed.  

"Vi ser tit, at interessentskabsaftaler baseret på fifty-fifty-princippet ender i juridisk ballade, fordi ingen har taget sig tid til at skabe en ramme, der er rimelig for alle parter."

Begynd med det vigtigste først

Frederik har erfaret, at den første juridiske udfordring, som nye virksomheder oftest står over for, er selve ejerskabet. Iværksættere begår faktisk hyppigt den fejl, ikke at få styr på ejerforholdet – fx ved ikke at udfærdige en aktionæroverenskomst eller en ejeraftale med det samme – eller i det mindste i den tidlige fase af opstarten.

Frederik forklarer:

"Vi ser tit, at interessentskabsaftaler baseret på fifty-fifty-princippet ender i juridisk ballade, fordi ingen har taget sig tid til at skabe en ramme, der er rimelig for alle parter. Hvis I hver ejer 50 %, er I nødt til at få skrevet ned sort på hvidt, hvad der sker, hvis en af jer fx beslutter at sælge sin andel. Aftalen kan fx bestemme, at den anden partner har forkøbsret til andelen."

Et andet typisk problem i forbindelse med virksomheder baseret på et partnerskab, som Frederik gerne vil gøre opmærksom på, er en situation, hvor tre eller flere partnere har startet en virksomhed sammen, hvorefter majoriteten af partnerne pludselig laver en aftale, der udelukker minoriten af partnere fra virksomheden. Ifølge Frederik sker det ganske ofte, hvis partnerne ikke har indgået en kontrakt, der forhindrer det. Og hvis du først befinder dig i sådan en situation, kan det blive vanskeligt for selv advokater at hjælpe dig. Så før I foretager jer noget som helst andet, skal I fastlægge, hvordan jeres partnerskab er konstrueret, og sørge for, at aftale reglerne omkring ejerforholdet, så I undgår situationer, der kan ødelægge virksomheden.

"Hvis I er mere end en ejer, er aftalen omkring ejerforholdet afgørende for  at sikre jeres virksomhed.”

Udfordringerne ved standardkontrakter

Man kan finde snart sagt enhver form for standardkontrakt på nettet. Det eneste, man behøver at gøre, er at indtaste "kontrakt" i søgefeltet, så er man i gang. Men ifølge Frederik, er det ikke altid en god løsning at bruge kontrakter, du har fundet på internettet. Du kan fx ikke være sikker på, at standardkontrakter fra nettet er udarbejdet af folk, der faktisk ved, hvordan den slags kontakter skal se ud. Og selv hvis du finder en veludformet kontrakt, er det ikke sikkert, at den passer til dine specifikke behov. Så hvad skal du gøre?

"En kontrakt har ikke en værdi i sig selv. Den bliver først værdifuld for dig, når den bliver ledsaget af vejledning fra en rådgiver, der samtidig tilpasser den til netop dine behov. Selvfølgelig kan du som nystartet virksomhed ikke bruge alle dine penge på juridisk bistand, men du bør som minimum prioritere de vigtigste kontrakter i forhold til netop din type virksomhed. Hvis I er mere end en ejer, er aftalen omkring ejerforholdet afgørende for at sikre virksomheden.”

Registrering af varemærker og patenter

Er dit brand så unikt eller er din idé så original, at du mener, det er nødvendigt at beskytte dem mod at blive kopieret af andre? Der er forskellige måder at beskytte værdien af din virksomhed afhængigt af, hvilken slags produkt eller service der er tale om. Måske kan det være relevant for dig at beskytte dine produkter enten ved at få patent på funktionaliteten eller designbeskyttelse af designet. Eller måske er det nødvendigt at varemærkebeskytte virksomhedens logo eller navn, hvis de opfylder betingelsen for dette. 

For at opsummere: Når det gælder start af egen virksomhed, er budskabet fra Frederik Asboe klokkeklart: Sørg først og fremmest for at afstemme forventningerne mellem partnerne – allerhelst i form af en ordentlig kontrakt, der beskriver ejerforholdet. Dernæst skal I sørge for at beskytte virksomhedens værdier bedst muligt – og når det er gjort, kan I fortsætte med at fokusere på jeres kerneforretning. En virksomhedsadvokat kan rådgive dig om, hvilke juridiske forhold, du skal prioritere i forhold til din specifikke virksomhed og dit budget.

En bankløsning til din nye virksomhed

Vi har sammensat tre løsninger, der kan give din nye virksomhed en god start – Start, Base og Pro

Find din løsning