Lær at investere

Når mange vælger at investere deres pension, opsparing eller andre formuer, er det fordi, de har et ønske om at tjene penge på investeringen senere i livet. Det vil sige, at de kan se deres investering vokse, så de får mere tilbage, end det de i sin tid investerede. 

I dag er investering ikke kun relevant for dem, der har mange penge, det er også relevant for dig, der har en mindre opsparing, eller gerne vil starte en opsparing. I dag er der nemlig flere fordele ved at investere dine penge frem for at lade dem stå på en bankkonto. 

Hvorfor er det en god ide at investere?

Sætter du penge ind på en opsparingskonto risikerer du, at det tager væsentligt længere tid at spare op til det du ønsker, eller at opsparingen med tiden vil miste værdi. 

Årsagen til det er, at priserne stiger løbende i samfundet – det vi kalder inflation – derfor bliver din opsparing altså stille og roligt mindre værd. Over tid kan det blive til mange penge. 

En investering af din opsparing kan altså være et godt alternativ til at have pengene stående på en konto. Ved at investere øger du nemlig muligheden for, at værdien af din opsparing bliver større over tid. 

Vi gør opmærksom på, at investering aldrig er uden risiko. Der er risiko for at tabe hele eller dele af det investerede beløb.

Sæt et mål med din investering

Hvor meget skal du spare op for at få råd til en rejse med hele familien? Muligheden for at gå på pension to år tidligere? En ny uddannelse? Eller et nyt hus med plads til børnene? Hvad er målet med din opsparing?

Det er drømmene, der får os til at lægge de ekstra penge til side hver måned, og som lige pludselig gør det meget sjovere at spare op. Hvor meget du skal spare op afhænger af dine ønsker og behov.

En af årsagerne til at det er en god idé at opstille mål for din opsparing er også, at den bliver nemmere at strukturere. 

Når din opsparing har et eller flere mål, får du en idé om, hvor meget du skal spare op, hvornår du vil bruge pengene, samt hvor mange penge du gerne vil have i hånden, når opsparingen skal bruges.

Investering uden en opsparing

Investering er ikke kun forbeholdt de, der har en eksisterende opsparing på sin konto. I dag kan du begynde din investering, uanset hvor lidt eller meget du vil starte ud med. Det er faktisk muligt at begynde din investering med blot 100 kr.

På samme måde som en opsparing, kan du overføre penge på månedlig basis, og det kan enten være et fast beløb eller et varierende beløb.

Vi anbefaler dog altid at du har penge stående på en konto til uforudsete udgifter, og at du ikke investerer mere end din økonomi kan bære.

Læs mere om hvornår vi anbefaler, at du sparer op, og hvornår vi anbefaler, at du investerer din opsparing.

Du kan altid få rådgivning hos Nordea, hvis du vil i gang med at investere og vil have os med på råd.

Hvordan kan jeg investere i Nordea?

Alle kan lære at investere – også dig, der er begynder. 

Hos Nordea har vi flere forskellige investeringsmuligheder, der både henvender sig til den aktive og erfarne investor og til begyndere uden tidligere kendskab eller erfaring. 

Du kan fx lade Nora, Nordeas digitale investeringsrådgiver, stå for håndtering og pleje af din investering med udgangspunkt i de mål og den risikovillighed, du ønsker. 

Det er en god ide at oprette en aktiesparekonto. På den måde kan du investere i børsnoterede aktier og fonde slippe for en billigere beskatning. 

Trin 2: Hvad skal du investere i og hvordan gør du? 

Inden du endeligt springer ud i investering, vil du måske gerne have et indblik i, hvad du kan investere i.

I guidens næste trin kan du læse mere om, hvad du kan investere i, hvor meget du skal investere, og hvordan du kommer i gang.