Du er blevet sagt op - hvad nu?

Du har som lønmodtager typisk en opsigelsesperiode på 3-6 måneder, alt efter hvor længe du har været ansat. Du kan se din opsigelsesperiode i din ansættelseskontrakt - ellers spørg din arbejdsgiver. Hvis du ikke har fået et nyt arbejde, inden din opsigelsesperiode udløber, skal du begynde at tilpasse din økonomi til en lavere indtægt.

Økonomiske overvejelser, når du bliver arbejdsløs

I din opsigelsesperiode:

Skab en økonomisk buffer - spar så meget op, du kan. Skær alle unødvendige udgifter fra, både stort og småt - fx tøj, rejser og cafebesøg. Gennemgå dit budget og se, om der er faste udgifter, der kan skæres ned på eller helt fjernes. Begynd også at søge nyt arbejde så hurtigt som muligt. Det er som regel lettere at få en ny ansættelse, mens du stadig er i job.

Hvis du er arbejdsløs i 1-6 måneder:

Undersøg muligheden for at sætte terminer og indbetalinger til pension i bero.
Har du andre lån? Få afdragsfrihed i en periode. 

Brug din opsparing struktureret og med omhu - overfør fx et fast månedligt beløb til din lønkonto.

Undersøg også dine muligheder for hjælp fra det offentlige – fx boligstøtte, friplads i institutioner og tilskud. Husk også at rette oplysninger om din indtægt på din forskudsopgørelse.  

Hvis du er arbejdsløs i mere end 6 måneder:

Hvis I har bil, så sælg den, medmindre du og din familie er dybt afhængige af den.

Se på din boligsituation. Har du råd til at blive boende? Hvad er din mulighed for at sælge og købe billigere eller bo til leje? Hvis du allerede bor til leje, kan du så finde en billigere bolig?

Læg et budget, og hold det

Hvis du ikke allerede lægger budget, er det en god idé at begynde på det nu, så du får fuldt overblik over din økonomi. Har du allerede et budget, bør du gennemgå det og se, om der er udgifter, der kan skæres ned på eller helt fjernes.  Når budgettet er lagt, kan du få overblik over, hvor meget opsparing du har brug for som supplement til dagpenge eller kontanthjælp. 

Find vores gratis budgetskema her, og få tips til at få et bedre økonomisk overblik.

Vi er din økonomiske medspiller - også hvis du bliver arbejdsløs

Tal med din rådgiver om, hvad der er nødvendigt og muligt i forhold til din økonomi. Vi kan blandt andet se på de konkrete muligheder for at sætte afbetaling af lån og indbetaling til pension på hold. Og vi kan komme med forslag til omlægning af lån, så du får de månedlige ydelser ned.

Sammen med dig laver vi en plan, som hjælper dig på kort sigt og ikke begrænser dig på lang sigt.

Du kan enten ringe til os eller chatte med os. Vi sidder klar, når du har brug for det. Du kan også aftale et online møde, hvis det passer dig bedst.

Har du lønsikring?

Uanset hvor meget du tjener, er der et loft over, hvor meget du kan få i dagpenge. En lønsikring er en tillægsforsikring, som supplerer dine dagpenge op til en procentsats af din nuværende løn, for eksempel 80 pct. Kontakt din A-kasse eller dit forsikringsselskab for yderligere information.