Hvornår skal du bruge pengene?

Din tidshorisont – altså hvornår du forventer at skulle bruge de penge, du lægger til side – er afgørende for, om du skal sætte dine penge ind på en almindelig opsparingskonto eller investere dem i fx aktier, fonde eller obligationer. 

Klik på tidsintervallerne nedenfor, for at læse mere om vores anbefalinger.

0-1 år: Start med en økonomisk "buffer"
0-3 år: Sæt pengene på en opsparingskonto
3+ år: Invester pengene

Start med en økonomisk ”buffer”

Først og fremmest er det altid en god idé at have en økonomisk buffer til uforudsete udgifter. Det kan fx være en uventet tandlægeregning, reparation af bilen eller lignende. 

Størrelsen på din buffer afhænger af, hvor du er i livet, og hvordan du bor. Er du fx husejer, kan der være flere uforudsete udgifter, end hvis du bor i lejlighed – og så kan det give mening med en større buffer.  En god tommelfingerregel kan være, at du skal spare 10% op af dit månedlige rådighedsbeløb. 

Det er generelt også en god idé at have overblik over hele din økonomi samt hvilke udgifter og indtægter, du har. Det kan du fx få ved at lægge et budget.

Se, hvordan du lægger et budget og hent vores gratis budgetskema her

Sæt pengene på en opsparingskonto

Har du penge til rådighed –  udover din buffer –  som du gerne vil bruge inden for tre år, anbefaler vi, at du sætter dem ind på en almindelig opsparingskonto. 

Det kan fx være, hvis du drømmer om et nyt køkken, ny bil eller en større rejse inden for de næste tre år.

De stigende renter har igen gjort det attraktivt at sætte penge ind på en opsparingskonto, fordi du kan få positive renter. Med vores Fastrente opsparing kan du sikre dig en attraktiv rente ved at låse pengene i en periode på 6-12 måneder. Vores Fastrente opsparing er anbefalet af Forbrugerrådet Tænk. 

Se, hvad du kan få i rente med en Fastrente opsparing.

Vi tilbyder også andre opsparingskonti til forskellige formål og med forskellige rentesatser.

Invester pengene

Hvis du har penge til rådighed, som du først skal bruge om 3 år eller mere, anbefaler vi, at du investerer pengene. 

Når du investerer dine penge, har du mulighed for at få et bedre afkast – altså en bedre fortjeneste - end hvis du har dem stående på en almindelig opsparingskonto.

Men du skal være forberedt på, at der altid vil være gode og dårlige år på investeringsmarkederne. Investering er aldrig uden risiko. Der vil altid være risiko for at tabe hele eller dele af det beløb, du investerer. 

Derfor er det vigtigt at være tålmodig og investere langsigtet. På den måde vil din investering gå igennem både gode og dårligere perioder, og på sigt kan det give dig et bedre afkast end at have pengene stående på en almindelig opsparingskonto. Du kan altid udbetale pengene fra din investering, hvis du får brug for dem.

Det kan betale sig at investere pengene i en Aktiesparekonto, da man betaler mindre skat af sin gevinst.

Kom nemt i gang med at investere med en Månedsopsparing

En nem måde, at komme i gang med at investere på, er en Månedsopsparing. Med den investerer du automatisk et valgfrit beløb (fra kun 100 kr.) hver måned i en investeringsfond. Du kan selv vælge hvilken fond, du vil investere i, eller få anbefalet en af vores digitale investeringsrådgiver, Nora. 

Kom i gang med månedsopsparing.

Vi tilbyder også en række andre forskellige investeringsløsninger alt efter, hvordan du ønsker at investere dine penge. 

Bliv guidet til den bedste opsparingsløsning

Vi står klar til at hjælpe dig med rådgivning og langsigtede løsninger. Tag en snak med en af vores rådgivere, så vi sammen kan finde den bedste løsning for netop dig.

Book møde med en rådgiver

Læs mere om opsparing og investering

Kom i gang med at spare op

Med en opsparing kan du stå stærkere i fremtiden, hvis du fx drømmer om at købe din egen bolig, eller du gerne vil have en økonomisk buffer til uforudsete udgifter. Få gode råd til at finde den rette opsparing for dig.

Se dine muligheder for at oprette en opsparingskonto

Budget

Kom godt i gang med at lægge et budget og se et eksempel på, hvordan et budgetskema kan se ud. Du kan også downloade dit eget skema, der indeholder nogle af de typiske udgifter, der er i en husstand.

Få tips til at lægge et budget og få overblik over din økonomi