Hvad er en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt er en fuldmagt, som kan sættes i kraft, hvis du bliver syg eller mister evnen til selv at tage vare på dine økonomiske eller personlige forhold. En fremtidsfuldmagt kan gives til en eller flere personer. 

Hvis fremtidsfuldmagten sættes i kraft, gør den det muligt for dine pårørende at hjælpe dig med for eksempel at holde styr på din økonomi eller skifte bolig.

Derfor bør du have en fremtidsfuldmagt

Der findes desværre mange eksempler på, at mennesker mister evnen til at træffe beslutninger, fx i forbindelse med trafikuheld, hjerneblødninger eller demens.  

Hvis uheldet er ude, og du eller en af dine pårørende mister evnen til at træffe beslutninger på egne vegne, er en bankfuldmagt desværre ikke nok til, at I kan hjælpe hinanden. Hvis der ikke er taget stilling inden uheldet er ude, skal der tildeles en værge, og den proces har en lang sagsbehandlingstid. Med en fremtidsfuldmagt kan pårørende repræsentere og handle på vegne af fuldmagtsgiveren. 

Fremtidsfuldmagten kan først sættes i kraft, hvis betingelserne en dag opfyldes, fx at personen bliver syg, mentalt svækket eller lignende. Det er kun myndigheden Familieretshuset, som kan sætte en fremtidsfuldmagt i kraft. Fremtidsfuldmagten er altså en form for forsikring – hvis uheldet skulle være ude.

Sådan opretter du en fremtidsfuldmagt selv

Du bestemmer selv, hvem der skal kunne træffe beslutninger på dine vegne og hvilken type beslutninger, de kan træffe. Du kan vælge én eller flere fremtidsfuldmægtige, og det er en god idé at inddrage dem, du vælger, i dine overvejelser. På den måde kan du sikre dig, at de både kan og vil påtage sig opgaven.  

Du kan udfylde fremtidsfuldmagten, så den dækker præcis de områder og situationer, du ønsker – for eksempel personlige og økonomiske forhold. Der findes skabeloner til fremtidsfuldmagter, du selv kan udfylde, men vi anbefaler, at du får juridisk rådgivning for at sikre, at fuldmagten udformes korrekt. 1 ud af 5 fremtidsfuldmagter afvises nemlig af Familieretshuset som ugyldige – ofte på grund af mindre detaljer.  

Når fremtidsfuldmagten er udfyldt, skal du underskrive den digitalt og derefter have den tinglyst hos en notar. Det koster et gebyr på 300 kr. Herefter registreres dokumentet i Fremtidsfuldmagtregisteret. 

Når fremtidsfuldmagten først er oprettet, gælder den, så længe du lever – eller indtil du eventuelt ændrer den.

Vidste du at:

Hver femte fremtidsfuldmagt afvises i Familieretshuset – ofte på grund af mindre detaljer, der gør fuldmagten ugyldig. 

Med TestaVivas hjælp kan du sikre dig, at dokumentet er korrekt udført og gyldigt.

I marts 2024 fik TestaViva et kvalitetscheck af Familieretshuset, der forsikrede, at deres fuldmagter generelt lever op til alle krav.

Få hjælp til oprettelse fra TestaViva

Ønsker du ikke selv at oprette en fremtidsfuldmagt, samarbejder Nordea med TestaViva, der klarer det meste af arbejdet for dig.

Mest populære løsning

Juridisk tjek 950 kr.

Brid, groom and dog SMALL

  • Prisen gælder for en fremtidsfuldmagt inkl. tinglysning.
  • Prisen forudsætter, at du selv udfylder dokumentet først. 
  • Når du er klar, kan du booke et Rådgivningstjek med en jurist. Det tager 30 minutter.

Udvidet rådgivning 1.700 kr.

Mature couple lying in camper van Small  

  • Prisen gælder for en fremtidsfuldmagt.
  • Du får juridisk rådgivning ud fra dine ønsker og behov i op til 45 minutter.

Gør-det-selv 600 kr.

Couple walking closely in the neighborhood - Small  

  • Med Selvbetjening opretter du selv dine dokumenter med udgangspunkt i TestaVivas skabeloner. 
  • Platformen guider dig hele vejen.

Spørgsmål og svar om fremtidsfuldmagter

TestaViva og Nordea henvisningsaftale

TestaViva og Nordea har indgået et partnerskab.

Nordea må som bank ikke yde juridisk rådgivning, men har en henvisningsaftale med TestaViva. TestaViva har ansvaret for den juridiske rådgivning.