Køb sommerhus

Et sommerhuskøb minder om et køb af en helårsbolig. For langt de fleste er sommerhuset dog det andet boligkøb efter hus eller lejlighed. Din eksisterende boligøkonomi påvirker derfor, hvor meget du kan låne, og hvilken type lån du kan vælge til dit køb af sommerhus.

Hvordan finansierer du et sommerhus?

Et lån til sommerhus består typisk af et realkreditlån på op til 75 pct. af sommerhusets værdi. De sidste 25 pct. kan du enten finansiere med friværdi, opsparing eller et banklån. Du skal dog som minimum kunne lægge en udbetaling på 5 pct., når du skal købe et sommerhus. 

Læs mere om realkreditlån her.

Lån til sommerhus

Når du låner til køb af sommerhus, ser vi på de samme faktorer, som hvis du ville købe en helårsbolig. Din økonomi og eventuelle friværdi i din helårsbolig er med til at bestemme, hvor meget du kan købe sommerhus for.

Som udgangspunkt kan du optage et lån til køb af sommerhus som et realkreditlån. Lige som med et realkreditlån i din helårsbolig, har du mulighed for afdragsfrie perioder, hvor du kan vælge mellem en fast eller variabel rente på lånet. For sommerhuse kan afdragsfriheden maksimalt udgøre 60 pct. af boligens værdi.

Læs mere om afdragsfrihed på realkreditlån.

Læs mere:

Få overblik over din økonomi inden du køber sommerhus

En god start på ethvert boligkøb er at blive helt klar på, hvordan din nuværende økonomi ser ud, og hvordan et sommerhuskøb har indflydelse på den. 

Inden du beslutter dig for at købe sommerhus, er det derfor en god ide at finde svar på en række spørgsmål om din økonomi, din fremtid med sommerhuset, og hvordan du kan finansiere dit sommerhus.

  • Hvad har du råd til? 
  • Har du friværdi i din bolig, som kan finansiere hele eller dele af købet?
  • Hvad kan du afse til faste udgifter til sommerhuset?
  • Hvad kan du undvære til øvrige udgifter, fx ekstra transport og vedligeholdelse?

Læs mere om dine muligheder for at udnytte friværdien i din bolig.

Spørgsmål og svar om køb af sommerhus

Vil du bygge nyt sommerhus?


Hvis du vil bygge dit eget sommerhus, er processen den samme, som hvis du bygger et helårshus. Der er blandt andet følgende ting, der skal på plads:

  • Du skal finde den rigtige grund, og den skal byggemodnes.
  • Omkostninger til at rive et eventuelt eksisterende hus ned – det kan godt være en relativt stor udgift.
  • Du skal have overblik over lokalplaner for området. De kan have indflydelse på hvad og hvordan du må bygge.
  • Du skal have en byggetilladelse og styr på lovgivningen i forbindelse med nybyggeri.

Når du bygger et sommerhus, er der mange omkostninger at tage højde for, og det kan ofte blive dyrere end forventet. Derfor er det vigtigt at have det fulde overblik over økonomien, inden du går i gang. Det står vi klar til at hjælpe dig med.

Du kan læse mere om byggeprocessen her.

Vil du udleje dit sommerhus?


Mange sommerhuse kan lejes ud en del af året og nogle bliver også solgt med en aftale om udlejning. Når et sommerhus bliver solgt med en aftale om udlejning, kan udgifterne ved at eje det virke relativt lave.

Når du udlejer dit sommerhus, skal du samtidig være opmærksom på, at der er særlige regler for beskatning af din lejeindtægt. Det er derfor vores anbefaling, at du får rådgivning hos egen advokat og revisor, når du udlejer dit sommerhus. Vær særligt opmærksom på to forhold:

En udlejningsaftale er ikke en garanti

En kontrakt med et udlejningsbureau om udlejning af dit sommerhus en del af året er ikke en garanti for, at huset vil være udlejet i hele den periode. I mange tilfælde er det ejeren af huset, der selv bærer risikoen for den eventuelle manglende udlejning. Læs derfor kontrakten grundigt igennem – gerne sammen med en advokat.

Udlejning kan give højere udgifter til vedligeholdelse

Regn med en højere udgift til løbende vedligeholdelse, hvis du udlejer dit sommerhus.  Et sommerhus, der bliver lejet ud, skal have en vis standard. Du skal derfor sørge for at læse de krav, der stilles til sommer- og fritidshuse, hvis du vælger at indgå en aftale om udlejning. Læs derfor kontrakten grundigt igennem – gerne sammen med en advokat.

Gode råd til køb af sommerhus

Som med en helårsbolig, er der en del ting du bør overveje, inden du beslutter dig for at købe et sommerhus. 

Transport

Du skal overveje afstanden mellem din helårsbolig og sommerhuset – og måske også afstanden til arbejdet. Det kan være afgørende for, hvor ofte du kommer til at bruge sommerhuset. Indregn transportudgifter og rejsetid til og fra sommerhuset, når du kigger på de samlede omkostninger ved at eje et sommerhus. Det kan være en betragtelig udgift at tage i sommerhus, hvis huset ligger langt væk, eller hvis du skal med færge eller over en bro for at komme dertil. 

Beliggenhed

Beliggenhed påvirker prisen. Det kan måske betyde, at du skal gå på kompromis med enten beliggenhed eller størrelse. Generelt er der størst efterspørgsel på sommerhuse, der ligger inden for en kørselsafstand på et par timer fra landets største byer. Ellers er den sjællandske nordkyst og området ved Skagen særligt eftertragtede. Du bør også overveje om sommerhuset skal være tæt på skov, strand og måske endda butikker og by?

Krav til selve sommerhuset

Tænk over hvilke drømme og krav du har til selve sommerhuset. Størrelsen, indretningen, om det skal være indflytningsklart, eller om du ønsker at sætte det i stand løbende. Skal sommerhuset være rummeligt, hvor hele familien kan slappe af mellem sommerhusets fire vægge, eller med masser af plads i haven? Måske skal sommerhuset være lidt klassisk og primitivt? Der er mange muligheder, og det er derfor en god idé at skrive alle dine ønsker, drømme og behov ned. 

Få indsigt i sommerhuset og området

Som når du køber en helårsbolig, er der en række forhold, du med fordel kan undersøge inden køb af et sommerhus. Der kan være restriktioner på ejendommen, som måske kan stå i vejen for de ønsker, du har til  dit kommende sommerhus. 

Vi anbefaler, at du får indblik i: 

  • Om der er tinglyst servitutter på ejendommen 
  • De nyeste referater fra grundejerforeningen
  • Lokalplanen for området fra kommunen

Sommerhus som en investering?

Der kan også være overvejelser om, hvorvidt du skal se sommerhuset som en investering. Det kan afhænge af en række forhold, som vi gerne vil rådgive dig om. 

Få en snak med en investeringsrådgiver her.

Har du ikke købt bolig før?

Er et sommerhus dit første boligkøb? Vores boligguide guider dig trin for trin igennem boligkøbets forskellige faser. Køb af sommerhus fungerer nemlig på samme måde som køb af helårsbolig – og det er mange af de samme processer, du kommer gennem.

Se vores guide til boligkøb her