Lån til sommerhus

Overvejer du at låne til et sommerhus eller fritidshus? Med et lånebevis i hånden har du en aftale med os om, hvor meget du kan købe for. Så er du ét skridt tættere på fred, ro og græs mellem tæerne. Læs mere om dine muligheder for sommerhuslån.

Køb sommerhus

For langt de fleste er sommerhuset det andet boligkøb efter et hus eller en lejlighed. Og selvom et sommerhuskøb på mange måder minder om et almindeligt boligkøb, vil dit evt. nuværende boliglån have indflydelse på, hvor meget du kan låne for og hvilken type lån til sommerhus der vil være bedst for dig.

Her på siden kan du: 

  • Beregne, hvad du har mulighed for at købe sommerhus for
  • Læse mere om hvordan et sommerhuslån finansieres
  • Læs om hvilke tanker der er gode at gøre sig, inden du realiserer drømmen om at nyde natur, fritid og samvær i et sommerhus.  

Hvordan fungerer finansiering af sommerhus?

Et lån til sommerhus består typisk af et realkreditlån på op til 75 pct. af købsprisen. De resterende 25 pct. af købsprisen kan enten finansieres ved egen formue i form af friværdi eller opsparing eller ved et banklån. 

Du skal dog som minimum kunne dække en udbetaling på 5 pct., når du skal købe et sommerhus. 

Lån til sommerhus

Når du vil låne til finansiering af sommerhus, kigger vi på de samme faktorer, som hvis du ledte efter et normalt boliglån. At købe sommerhus minder nemlig om at købe en helårsbolig. Du køber en grund og et hus eller lejlighed – og din økonomi og eventuelle friværdi i din helårsbolig bestemmer, hvor meget du kan købe for.

Det er af den årsag, at du kan optage et sommerhuslån som et realkreditlån. Og ligesom med et normalt realkreditlån har du mulighed for afdragsfrie perioder, ligesom du også kan vælge mellem variabel eller fast rente. For sommerhuse kan afdragsfriheden maksimalt udgøre 60 pct. af boligens værdi.


Læs mere om afdragsfrihed på realkreditlån.

Få overblik over din økonomi inden lån til sommerhus

En god start på ethvert boligkøb er at blive helt klar på, hvordan din nuværende økonomi ser ud, og hvordan køb af et sommerhus har indflydelse på den. 

Inden du beslutter dig for at sommerhuskøb, er det en god ide at blive klar på en række spørgsmål omkring din økonomi, din fremtid med sommerhuset, og hvordan finansiering af sommerhus fungerer .

  • Hvad har du råd til? 
  • Har du friværdi i din bolig, som kan finansiere hele eller dele af købet?
  • Hvad kan du afse til faste udgifter til sommerhuset?
  • Hvad kan du afse til øvrige udgifter, fx ekstra transport og vedligeholdelse?

Se dine muligheder for et lån til sommerhus

Her kan du lave en beregning for finansiering af sommerhus

Spørgsmål og svar om køb af sommerhus

Gode råd til køb af sommerhus

Som med en helårsbolig, er der en del ting du bør overveje inden du beslutter dig for at købe et sommerhus. 

Transport
I stedet for at overveje transport til arbejde skal du overveje transport til og fra sommerhuset. Det kan være afgørende for planlægning af, hvor ofte I skal bruge sommerhuset. Indregn transportudgifter og rejsetid til og fra sommerhuset når du kigger på de samlede omkostninger ved at have et sommerhus.  Det kan være en betragtelig udgift at tage i sommerhus hvis huset ligger langt væk, eller hvis du skal med færge eller over en bro for at komme derhen. 

Beliggenhed
Når det kommer til beliggenhed er der også store udsving i prisen. Det kan måske betyde, at du skal gå på kompromis på enten beliggenhed eller størrelse. 

Generelt er der størst efterspørgsel på sommerhuse, der ligger inden for en kørselsafstand på et par timer fra landets største byer. Ellers er den sjællandske nordkyst og området ved Skagen særligt eftertragtede. Du bør herunder også overveje om sommerhuset skal være tæt på skov, strand og måske endda butikker og by?

Krav til selve sommerhuset
Du bør også tænke over hvilke drømme og krav du har til selve sommerhuset. Dets størrelse, indretning, om det skal være indflytningsklart eller om du ønsker at gå og sætte det i stand løbende. Skal sommerhuset være stort og rummeligt, hvor hele familien kan slappe af mellem sommerhusets fire vægge eller i haven? Eller ønsker du et mindre sommerhus som måske er lidt mere primitivt?

Der er mange muligheder, og det er derfor en god idé at skrive alle ønsker, drømme og behov ned. 

Sommerhus som investering
Der kan også være overvejelser om, hvorvidt du skal se sommerhuset som en investering. Og det kan afhænge af en række forhold, som vi gerne vil rådgive dig om. 

Få indsigt i sommerhuset og området

På samme måde som at købe en helårsbolig, er der en række forhold, som er en fordel at undersøge inden køb af et sommerhus. 

Der kan være nogle restriktioner på ejendommen, som måske står i vejen, for de ønsker du har for dit kommende sommerhus. 

Vi anbefaler, at du får indblik i: 

  • Om der er tinglyst servitutter på ejendommen 
  • Nyeste referater fra grundejerforeningen
  • Lokalplanen for området fra kommunen

Har du ikke købt bolig før?

Er et sommerhus dit første boligkøb? Vi har lavet en boligguide, der trin for trin guider dig igennem boligkøbets forskellige faser. Et lån til sommerhus fungerer nemlig på samme måde som et normalt boliglån – og det er mange af de samme processer, du kommer gennem.

I guiden kan du finde videoer, gode råd og tjeklister, der klæder dig godt på som førstegangskøber af et sommerhus. 

Gå til boligguiden 

Vil du udleje dit sommerhus eller fritidshus?

Mange fritidshuse kan lejes ud en del af året, og nogle fritidshuse bliver også solgt med en aftale om udlejning. Ved fritidshuse, der bliver solgt med en aftale om udlejning, kan udgifterne ved at eje fritidshuset virke relativt lave.

Når du udlejer dit sommerhus, skal du samtidig være opmærksom på, at der særlige regler for beskatning af din lejeindtægt. Det er derfor vores anbefaling, at du får rådgivning hos egen advokat og revisor, når du udlejer dit fritidshus.

Vær opmærksom på to forhold, når du køber et fritidshus med aftale om udlejning eller overvejer at udleje dit fritidshus:

At have en udlejningsaftale er ikke en garanti

Red wooden summer house at the seaside small overlay

En kontrakt, med et udlejningsbureau om udlejning af dit fritidshus en del af året, er ikke en garanti for, at det faktisk kan opnås.

I mange tilfælde er det ejeren af huset, der selv bærer risikoen for den eventuelle manglende udlejning. Læs derfor kontrakten grundigt igennem – gerne sammen med en advokat.

Udlejning kan give højere udgifter til vedligeholdelse

Handyman fixing terrace floor small overlay

Du skal som regel regne med en højere udgift til løbende vedligeholdelse, hvis du udlejer dit fritidshus. 

Et fritidshus, der bliver lejet ud, skal have en vis standard. Du skal derfor sørge for at læse de krav, der stilles til fritidshuse, hvis du vælger at indgå en aftale om udlejning. Læs derfor kontrakten grundigt igennem – gerne sammen med en advokat.