Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Køb af sommerhus eller kolonihave

Overvejer du at købe et sommerhus eller et kolonihavehus? Der er tale om to forskellige lån, men mange af de samme overvejelser. Med et lånebevis i hånden har du en aftale med os om, hvor meget du kan købe for.

Der findes to typer af lån til fritidshus. Et lån til sommerhus er et realkreditlån på op til 75 pct. af kontantprisen. Et lån til kolonihave er et banklån til bolig. 

Vil du vide mere om lån til sommerhus og kolonihave?

Her på siden kan du læse meget mere om finansieringen af sommerhuskøbet eller kolonihaven. Selvom der er tale om to forskellige typer af lån, er det nemlig mange af de samme overvejelser, du skal gøre dig. 

Hvis du allerede nu ved, at du vil låne, kan du benytte dig af vores beregner og se hvad det koster at låne til et fritidshus

Eller du kan læse videre her på siden eller ansøge om et lånebevis til fritidshus her   

Køb af fritidshus minder meget om køb af helårsbolig - dog kan realkreditlånet kun udgøre 75 pct. af kontantprisen.

Start med et overblik over din økonomi

Når du vil købe sommerhus eller kolonihavehus, bør du starte med at stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvad har du råd til? Måske har du friværdi i din bolig?
  • Hvad kan du afse til faste udgifter til fritidshuset?
  • Hvad kan du afse til øvrige udgifter, fx ekstra transport og vedligeholdelse?

Og ligesom hvis du skulle købe en helårsbolig, er der også en række andre ting, du bør undersøge. Du bør eksempelvis kontakte kommunen for at se lokalplanen for området.

Har du ikke handlet bolig før, eller har du brug for at få genopfrisket processen?
Se vores boligguide i 6 trin her - og få overblik over boligkøbets faser Et lån til kolonihave eller sommerhus fungerer nemlig på samme måde som et normalt boliglån – og det er mange af de samme processer, du kommer gennem.

Vil du udleje dit sommerhus eller kolonihave?

Mange fritidshuse kan lejes ud en del af året. Nogle fritidshuse bliver også solgt med en aftale om udlejning i en del af året. Det betyder, at udgifterne ved at erhverve fritidshuset kan virke relativt lave. Vær opmærksom på to forhold, der kan gøre boligen dyrere end forventet:

  • En kontrakt med et udlejningsbureau om, at fritidshuset skal lejes ud en del af året, er ingen sikkerhed for, at det faktisk sker. I mange tilfælde er det ejeren af huset, der selv bærer risikoen for manglende udlejning. Læs derfor kontrakten grundigt igennem - gerne sammen med en advokat.
  • Et fritidshus, der bliver lejet ud, skal have en vis standard. Derfor skal du regne med højere udgifter, når du skal vedligeholde huset.

Du skal samtidig være opmærksom på, at der er særlige regler for beskatning af din indtægt, når du lejer et fritidshus ud.

I tilfældet af kolonihavehuse skal du også være opmærksom på, om du overhovedet må udleje huset. Det kan variere mellem foreninger.

Hvorfor er lån til sommerhus og kolonihave forskellige?

Hvorfor er lån til sommerhus og lån til kolonihave forskellige?

Et lån til sommerhus består typisk af et realkreditlån på op til 75 pct. af købsprisen. Og et sommerhus har et ejerforhold på samme måde som en helårsbolig. 

Når du vil finansiere købet af et sommerhus, kigger vi på de samme faktorer, som hvis du ledte efter et normalt boliglån. At købe sommerhus minder nemlig om at købe normal bolig. Du køber en grund og et hus – og din økonomi og eksempelvis friværdi i din helårsbolig bestemmer, hvor meget du kan købe for.

Det er af den årsag, at du kan optage et sommerhuslån som realkreditlån. Og ligesom med et normalt realkreditlån kan du vælge mellem afdragsperioder og -frihed. 

Et lån til kolonihavehus fungerer anderledes

Et lån til kolonihave fungerer anderledes, da du ikke køber grunden, men i stedet låner penge til at købe eller bygge selve kolonihavehuset. 

Typisk er kolonihaven ejet af eksempelvis kommunen. Alle, der bor i kolonihave, lejer så en grund af kommunen.  

Hvis der står et kolonihavehus på grunden, er det så dette hus, du kan låne penge til at købe. Altså køber du kolonihavehuset, samtidig med du overtager lejeaftalen på kolonihavegrunden. Står haveloddet tomt, låner du i stedet penge til at bygge et kolonihavehus. 

Overvejer du at låne til sommerhuskøb eller køb af kolonihavehus?

Få et overblik over forløbet ved køb af bolig

Vi hjælper dig sikkert igennem købet, så du kan føle dig tryg fra underskrift på købsaftalen til den dag du er godt på plads i din nye bolig - se forløbet her.