Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Lån til sommerhus

Overvejer du at købe et sommerhus? Med et lånebevis i hånden har du en aftale med os om, hvor meget du kan købe for. Så er du ét skridt tættere på fred, ro og græs mellem tæerne.

Men først kan du læse om nogle af de spørgsmål, som det er vigtigt, du stiller dig selv når du skal købeat købe sommerhus. 

Spørgsmålene handler om din økonomi, din fremtid med sommerhuset, og hvordan finansieringen skal fungere.

Start med et overblik over din økonomi

Når du vil købe sommerhus, kolonihavehus eller haveforeningshus, bør du starte med at stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvad har du råd til? Måske har du friværdi i din bolig?
  • Hvad kan du afse til faste udgifter til sommerhuset?
  • Hvad kan du afse til øvrige udgifter, fx ekstra transport og vedligeholdelse?

Og ligesom hvis du skulle købe en helårsbolig, er der også en række andre ting, du bør undersøge. Du bør eksempelvis kontakte kommunen for at se lokalplanen for området.

Har du ikke handlet bolig før, eller har du brug for at få genopfrisket processen?
Se vores boligguide i 6 trin her - og få overblik over boligkøbets faser. Et lån til sommerhus fungerer nemlig på samme måde som et normalt boliglån – og det er mange af de samme processer, du kommer gennem.

Vil du udleje dit sommerhus?

Mange fritidshuse kan lejes ud en del af året. Nogle fritidshuse bliver også solgt med en aftale om udlejning i en del af året. Det betyder, at udgifterne ved at erhverve fritidshuset kan virke relativt lave. Vær opmærksom på to forhold, der kan gøre boligen dyrere end forventet:

  • En kontrakt med et udlejningsbureau om, at fritidshuset skal lejes ud en del af året, er ingen sikkerhed for, at det faktisk sker. I mange tilfælde er det ejeren af huset, der selv bærer risikoen for manglende udlejning. Læs derfor kontrakten grundigt igennem - gerne sammen med en advokat.
  • Et fritidshus, der bliver lejet ud, skal have en vis standard. Derfor skal du regne med højere udgifter, når du skal vedligeholde huset.

Du skal samtidig være opmærksom på, at der er særlige regler for beskatning af din indtægt, når du lejer et fritidshus ud.

For kolonihavehuse og haveforeningshuse skal du også være opmærksom på, om du overhovedet må udleje huset. Det kan variere mellem foreninger.

Hvordan fungerer finansiering af sommerhus?

Et lån til sommerhus består typisk af et realkreditlån på op til 75 pct. af købsprisen. Og et sommerhus har et ejerforhold på samme måde som en helårsbolig. 

Når du vil finansiere købet af et sommerhus, kigger vi på de samme faktorer, som hvis du ledte efter et normalt boliglån. At købe sommerhus minder nemlig om at købe normal bolig. Du køber en grund og et hus – og din økonomi og eksempelvis friværdi i din helårsbolig bestemmer, hvor meget du kan købe for.

Det er af den årsag, at du kan optage et sommerhuslån som realkreditlån. Og ligesom med et normalt realkreditlån kan du vælge mellem afdragsperioder og -frihed. 

Køb af sommerhus

Som med en helårsbolig skal du også overveje prisklasse, placering og størrelse, når du vil købe sommerhus. 

Og i stedet for at overveje transport til arbejde skal du overveje transport til og fra sommerhuset. Det kan være afgørende for planlægning af, hvor ofte I skal bruge sommerhuset.

Når det kommer til beliggenhed er der også store udsving i prisen. Det kan måske betyde, at du skal gå på kompromis på enten beliggenhed eller størrelse. 

Generelt er der størst efterspørgsel på sommerhuse, der ligger inden for en kørselsafstand på et par timer fra landets største byer. Ellers er den sjællandske nordkyst og området ved Skagen særligt eftertragtede.

Du bør derfor tænke over, hvad du vil bruge sommerhuset til. 

Skal det være stort og rummeligt, hvor hele familien kan slappe af mellem sommerhusets fire vægge eller i haven? Eller skal det være tæt på skov, strand og måske endda butikker og by?

Der kan også være overvejelser om, hvorvidt du skal se sommerhuset som en investering. Og det kan afhænge af en række forhold, som vi gerne vil rådgive dig om. 

Overvejer du at låne til sommerhuskøb?

Savner du græs mellem tæerne og ånderum? Så tag kontakt til os på de tre følgende måder – så kan vi hjælpe dig med at tage de første skridt mod drømmen.