Nova Åbner i nyt vindue Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Køb af sommerhus

Overvejer du at købe en fritidsbolig, så få et lånebevis allerede nu. Med et lånebevis i hånden har du en aftale med os om, hvor meget du kan købe for - og du kan slå til med det samme, når du finder det fritidshus du gerne vil købe

Køb af fritidshus minder meget om køb af helårsbolig - dog kan realkreditlånet kun udgøre 75 pct. af kontantprisen.

Få overblik over din økonomi

Ligesom ved køb af helårsbolig skal du først have styr på økonomien:

  • Hvad har du råd til? Måske har du friværdi i din bolig?
  • Hvad kan du afse til faste udgifter til fritidshuset?
  • Hvad kan du afse til øvrige udgifter, fx ekstra transport og vedligeholdelse?

Ved køb af fritidshus er det vigtigt at hente hjælp hos forskellige rådgivere. Du bør også kontakte kommunen for at se lokalplanen for området.

Har du ikke handlet bolig før, eller har du brug for at få genopfrisket processen?
Se vores boligguide i 6 trin her - og få overblik over boligkøbets faser

Hvis dit fritidshus skal udlejes

Mange fritidshuse kan lejes ud en del af året. Nogle fritidshuse bliver også solgt med en aftale om udlejning i en del af året. Det betyder, at udgifterne ved at erhverve fritidshuset kan virke relativt lave. Vær opmærksom på to forhold, der kan gøre boligen dyrere end forventet:

  • En kontrakt med et udlejningsbureau om, at fritidshuset skal lejes ud en del af året, er ingen sikkerhed for, at det faktisk sker. I mange tilfælde er det ejeren af huset, der selv bærer risikoen for manglende udlejning. Læs derfor kontrakten grundigt igennem - gerne sammen med en advokat.
  • Et fritidshus, der bliver lejet ud, skal have en vis standard. Derfor skal du regne med højere udgifter, når du skal vedligeholde huset.

Du skal samtidig være opmærksom på, at der er særlige regler for beskatning af din indtægt, når du lejer et fritidshus ud.