Lån til sommerhus

Overvejer du at låne til et sommerhus eller fritidshus? Med et lånebevis i hånden har du en aftale med os om, hvor meget du kan købe for. Så er du ét skridt tættere på fred, ro og græs mellem tæerne. Læs mere om dine muligheder for sommerhuslån.

Nyd natur, fritid og samvær i et sommerhus

For langt de fleste er sommerhuset det andet boligkøb efter et hus eller en lejlighed. 

Og selvom et sommerhuskøb på mange måder minder om et almindeligt boligkøb, vil dit evt. nuværende boliglån have indflydelse på, hvor meget du kan låne for og hvilken type lån til sommerhus der vil være bedst for dig.

Her på siden kan du beregne, hvad du har mulighed for at købe sommerhus for, hvordan et sommerhuslån finansieres, og hvilke tanker der er gode at gøre sig, inden du realiserer drømmen om et sommerhuskøb. 

Start med et overblik over din økonomi

En god start på ethvert boligkøb er at blive helt klar på, hvordan din nuværende økonomi ser ud, og hvordan køb af et sommerhus har indflydelse på den. 

Inden du beslutter dig for at købe et sommerhus, er det en god ide at blive klar på en række spørgsmål omkring din økonomi, din fremtid med sommerhuset, og hvordan finansieringen af sommerhus fungerer .

  • Hvad har du råd til? 
  • Har du friværdi i din bolig, som kan finansiere hele eller dele af købet?
  • Hvad kan du afse til faste udgifter til sommerhuset?
  • Hvad kan du afse til øvrige udgifter, fx ekstra transport og vedligeholdelse?

Se hvad dine muligheder er

Her kan du lave en beregning

Hvordan fungerer finansiering af sommerhus?

Et sommerhuslån består typisk af et realkreditlån på op til 75 pct. af købsprisen. Og et sommerhus har et ejerforhold på samme måde som en helårsbolig. De resterende 25 pct. af købsprisen kan enten finansieres ved egen formue i form af friværdi eller opsparing eller ved et banklån. 

Du skal dog som minimum kunne dække en egenbetaling på 5 pct., når du skal købe et sommerhus. 

Når du vil låne til finansiering af sommerhus, kigger vi på de samme faktorer, som hvis du ledte efter et normalt boliglån. At købe sommerhus minder nemlig om at købe en helårsbolig. Du køber en grund og et hus eller lejlighed – og din økonomi og eventuelle friværdi i din helårsbolig bestemmer, hvor meget du kan købe for.

Det er af den årsag, at du kan optage et sommerhuslån som et realkreditlån. Og ligesom med et normalt realkreditlån har du mulighed for afdragsfrie perioder, ligesom du også kan vælge mellem variabel eller fast rente. For sommerhuse kan afdragsfriheden maksimalt udgøre 60 pct. af boligens værdi.


Læs mere om afdragsfrihed på realkreditlån.

Spørgsmål og svar om køb af sommerhus

Vil du udleje dit sommerhus?

Mange fritidshuse kan lejes ud en del af året. Nogle fritidshuse bliver også solgt med en aftale om udlejning i en del af året. Det betyder, at udgifterne ved at erhverve fritidshuset kan virke relativt lave. 

Du skal samtidig være opmærksom på, at der er særlige regler for beskatning af din indtægt, når du lejer et fritidshus ud.

Vær dog opmærksom på to forhold, der kan gøre boligen dyrere end forventet: 

Udlejning er ikke en garanti

Red wooden summer house at the seaside small overlay

En kontrakt med et udlejningsbureau om, at fritidshuset skal lejes ud en del af året, er ingen sikkerhed for, at det faktisk sker. 

I mange tilfælde er det ejeren af huset, der selv bærer risikoen for manglende udlejning. Læs derfor kontrakten grundigt igennem - gerne sammen med en advokat.

Højere udgifter til vedligeholdelse

Handyman fixing terrace floor small overlay 

Et fritidshus, der bliver lejet ud, skal have en vis standard. 

Sørg for at læse de krav, der stilles til sommerhuse, der skal udlejes delvist i løbet af året. Du skal som regel regne med højere udgifter, når du skal vedligeholde huset.

Køb af sommerhus

Som med en helårsbolig skal du også overveje prisklasse, placering og størrelse, når du vil købe sommerhus. 

Og i stedet for at overveje transport til arbejde skal du overveje transport til og fra sommerhuset. Det kan være afgørende for planlægning af, hvor ofte I skal bruge sommerhuset.

Når det kommer til beliggenhed er der også store udsving i prisen. Det kan måske betyde, at du skal gå på kompromis på enten beliggenhed eller størrelse. 

Generelt er der størst efterspørgsel på sommerhuse, der ligger inden for en kørselsafstand på et par timer fra landets største byer. Ellers er den sjællandske nordkyst og området ved Skagen særligt eftertragtede.

Du bør derfor tænke over, hvad du vil bruge sommerhuset til. 

Skal det være stort og rummeligt, hvor hele familien kan slappe af mellem sommerhusets fire vægge eller i haven? Eller skal det være tæt på skov, strand og måske endda butikker og by?

Der kan også være overvejelser om, hvorvidt du skal se sommerhuset som en investering. Og det kan afhænge af en række forhold, som vi gerne vil rådgive dig om. 

Få indsigt i sommerhuset og området

På samme måde som at købe en helårsbolig, er der en række forhold, som er en fordel at undersøge inden køb af et sommerhus. 

Der kan være nogle restriktioner på ejendommen, som måske står i vejen, for de ønsker du har for dit kommende sommerhus. 

Vi anbefaler, at du får indblik i: 

  • Om der er tinglyst servitutter på ejendommen 
  • Nyeste referater fra grundejerforeningen
  • Lokalplanen for området fra kommunen

Har du ikke købt bolig før?

Er et sommerhus dit første boligkøb? Vi har lavet en boligguide, der trin for trin guider dig igennem boligkøbets forskellige faser. Et lån til sommerhus fungerer nemlig på samme måde som et normalt boliglån – og det er mange af de samme processer, du kommer gennem.

I guiden kan du finde videoer, gode råd og tjeklister, der klæder dig godt på som førstegangskøber af et sommerhus. 

Gå til boligguiden her 

Overvejer du at låne til sommerhuskøb?

Savner du græs mellem tæerne og ånderum? Så tag kontakt til os, så kan vi hjælpe dig med at tage de første skridt mod drømmen.

Få et overblik over realkreditlån

couple looking at color samples small overlay

Skal sommerhuskøbet finansieres med et realkreditlån? 

Se alle Nordeas realkreditlån og find det, som passer bedst til din økonomi. 

Overvejer du at købe en kolonihave?

Red wooden house in a winter landscape small overlay

En kolonihave kan være et billigere alternativ til et sommerhus. 

Læs, hvordan du kan finansiere en kolonihave og få gode råd. 

Ansøg om et lånebevis til sommerhus

Happy couple sitting on stairs embracing small overlay

Som Nordea-kunde kan du gratis og uforpligtende ansøge om et lånebevis. 

Få svar på hvad du kan låne for til et nyt sommerhus.