Hvordan foregår e-mail og SMS phishing?
Phishingforsøg sker typisk igennem falske e-mails eller SMSer, der forsøger at lokke personlige oplysninger fra dig. Deraf navnet – der fiskes efter oplysninger, som kan bruges til at stjæle penge eller misbruge din identitet.
Phishing foregår ved, at du modtager en e-mail eller SMS, hvor afsenderen tilsyneladende er fra en organisation eller virksomhed, som du kender og stoler på. Det kan fx være din bank, Nets og skattemyndighederne eller store og kendte virksomheder som PostNord, Netflix og YouSee.
Beskeden lyder ofte på, at der er et problem, der skal løses, og at det haster. Det kan være, at der er problemer med dit betalingskort, at du er blevet faktureret for meget og har penge til gode, eller at du har en uafhentet pakke, som du skal betale et lille gebyr for at få frigivet.
Phishing e-mails og SMS’er indeholder ofte links, som fører til falske hjemmesider, kontrolleret af svindlerne. Hvis du indtaster personlige informationer, opsnapper svindlerne dem og misbruger dem til at stjæle dine penge eller din identitet. Der kan også være filer vedhæftet, som installerer uønsket software på din computer, hvis du klikker på dem, og som derefter indsamler oplysninger.
Hvad er smishing?
Smishing er den form for phishing, der handler om falske SMS'er – altså når nogen forsøger at narre dig til at sende følsomme oplysninger via SMS. Svindlere kan for eksempel udgive sig for at være et fragtfirma, der mangler dine kontooplysninger for at kunne betale told, eller Skattestyrelsen, der skal bruge oplysninger for at kunne udbetale overskydende skat til dig. Det kan også være en SMS fra nogen, der udgiver sig for at være et familiemedlem, der har brug for hjælp.
Læs mere om denne type svindel, der kaldes ”Bekendt i knibe” eller ”Hej mor, hej far”.
Vær opmærksom på ”spoofing” i SMS'er
Det er nemt for svindlere at sende en SMS fra et ”spoofet” telefonnummer, hvor det ser ud, som om beskeden kommer fra en troværdig kilde. For eksempel kan navnet på en kendt virksomhed fremgå som afsendernavn, selvom det i virkeligheden ikke er virksomheden, der har sendt beskeden. Det kan være en helt anden, der står bag.
Mange smartphones sorterer beskeder ud fra afsendernavn, så en SMS med et falsk afsendernavn kan godt havne i samme beskedtråd som en rigtig SMS fra det pågældende firma. Læs mere om "spoofing" her.