Udgifter som el og varme, tv og internet vil samlet set ofte stige, når man er to i en husholdning, men da I nu også er to til at dele dem, vil hver jeres andel typisk falde. Vil I låne penge til for eksempel boligkøb, er I ofte også bedre stillet, da bankerne kræver et mindre rådighedsbeløb pr. person, hvis man er samboende, end hvis man bor alene.
Det er også en god ide, at tjekke om jeres forsikringer dækker, som de skal, og om der kan være penge at spare.
Læs mere om forsikringer.
Lav et budget
Ved at lave et fælles realistisk budget kan I sikre, at I lægger nok penge til side hver måned til at dække de løbende udgifter, og I kan nemmere beslutte, hvordan I skal fordele udgifterne mellem jer.
Få hjælp til at komme godt i gang og hent en budgetskabelon.
Gode råd til det fælles budget:
- Opret en fælles budgetkonto.
- Tilmeld regninger til betalingsservice.
- Husk at medregne uforudsete udgifter.
- Start en fælles opsparing.
Det er en god ide at snakke om en fælles opsparing. Måske drømmer I om at købe en bolig sammen på et tidspunkt, som der skal spares op til.
Læs mere om boligkøb, og hvad man skal være opmærksom på her.
Fællesøkonomi?
Nu skal I endelig bo sammen, men betyder det så også, at I skal dele alt, inklusiv jeres økonomi?
Ikke nødvendigvis. Det vigtigste er, at I snakker om, hvordan I vil tilrettelægge jeres økonomi, så den passer til jeres behov, vaner og forbrug.
Der er flere måder at indrette sin økonomi på, når man er flyttet sammen. Hvordan I vælger at gøre, er selvfølgelig op til jer. Det vigtigste er, at I snakker om, hvad I hver især gerne vil have ud af jeres økonomi, planer for fremtiden og større udgifter. På den måde tager I nogle af diskussionerne i opløbet.
Her er der eksempler på fire forskellige måder at organisere sin økonomi på: