Hvordan fastsætter man en fair husleje?

Beregn husleje

Det kan virke uretfærdigt, at den ene betaler meget mere end den anden, og derfor er der også mange par som deler alle udgifter 50/50. Det kan også sagtens være en mulighed, men man skal bare huske at man som indflytter, har man ingen rettigheder, og får heller ikke noget ud af at have betalt til lånene i boligen. 

Flytter du ind i din kærestes bolig, står du hverken som ejer af boligen eller som indehaver af diverse lån i boligen samt eventuel friværdi. Din kæreste ejer boligen med alt hvad det indebærer af reparationer og vedligehold. Det er derfor også din kæreste, som tjener på boligen, hvis den er steget i værdi ved et eventuelt salg. 

Du er lejer, din kæreste er ejer

Ønsker I, at boligen fortsat skal ejes af din kæreste, skal I blive enige om, hvad du skal betale i husleje. Huslejen skal tage højde for, at den ene ejer boligen, og den anden ikke gør og heller ikke kommer til det.

En model kunne være, at du betaler hvad der svarer til en halv husleje på et niveau, der ville kunne blive godkendt af huslejenævnet. Herudover kan I deles om el, vand, varme, indboforsikring og licens.  Her betyder det intet, hvad ejeren af boligen betaler i afdrag på boliglånet, og det er egentlig underordnet, at ejeren samlet set har betydeligt flere udgifter end indflytteren. 

At skulle snakke om noget så uromantisk som økonomi kan afskrække de fleste. Men husk på, at I begge er meget bedre stillet, hvis I på forhånd er blevet enige om, hvordan I vil gøre tingene, og også er klar på hvad der skal ske, hvis I går fra hinanden. 

Et godt sted at starte er ved at læse Penge- og Pensionspanelet guide om, hvad man skal have styr på når man flytter sammen.Åbner i nyt vindue