Når du skal købe en andelsbolig, er det en fordel at have os med på råd. Vi sikrer, at du får et klart overblik over både din og andelsboligforeningens økonomi, så du ved, hvad du går ind til. Vores specialiserede rådgivere hjælper dig sikkert gennem hele processen – fra de første overvejelser til underskrivelsen af overdragelsesaftalen og videre til, at du er godt på plads i din nye bolig.
Book et møde med os, så vi kan gennemgå din og andelsboligforeningens økonomi, dine boligdrømme og sammen finde den bedste løsning for dig.
Få en snak om dine muligheder for køb af andelsbolig her.
Hvad koster en andelsbolig?
Når du køber en andelsbolig, er der flere ting, du skal være opmærksom på:
Købsprisen – prisen for selve andelsboligen, som fastsættes ud fra andelskronen tillagt eventuelle forbedringer. Andelskronen vedtages på foreningens årlige generalforsamling og afhænger af ejendommens værdi, formue og gæld.
Boligafgift – den månedlige betaling til andelsboligforeningen, som dækker udgifter til andelshaverens andel af betaling på foreningens lån samt fællesudgifter, som fx ejendomsskatter, forsikring, renovation og vedligeholdelse.
Finansiering af andelsboligen – en andelsbolig finansieres typisk med banklån. Vi hjælper dig med at finde den bedste finansieringsløsning, der passer til din økonomi og dine behov.
Find mere rådgivning om andelsbolig og økonomi her.
Hvad sker der, når du køber en andelsbolig?
Når du har besluttet dig for at købe en andelsbolig, bliver der udarbejdet en overdragelsesaftale mellem dig og sælger. Hvis sælger har brugt en ejendomsmægler, vil mægleren ofte lave et udkast til en købsaftale. Når du skriver under, giver du et officielt tilbud om at købe boligen på de aftalte vilkår.
Ud over selve overdragelsesaftalen skal du også have en række dokumenter, der giver dig et overblik over andelsboligforeningen og din nye bolig:
Vedtægter – viser reglerne for, hvordan foreningen drives. Her kan du blandt andet se, om du hæfter, hvis foreningen kommer i økonomiske problemer, og om du må leje din bolig ud.
Vedligeholdelsesplan – viser planlagte vedligeholdelsesarbejder og udgifter – og giver indblik i, om foreningen har midlerne selv, eller om der skal optages lån, hvilket kan betyde højere boligafgift.
Husorden – angiver de fælles regler i foreningen. For eksempel, om du må grille på altanen, have husdyr, bruge Airbnb eller støvsuge efter kl. 20.
Bør jeg gøre købsaftalen betinget af bankens og advokatens godkendelse?
Ja, vi anbefaler, at du gør købsaftalen betinget af både bankens og advokatens godkendelse. På den måde sikrer du, at både finansieringen og de juridiske aspekter er på plads, før handlen bliver endelig.
I Nordea samarbejder vi med TestaViva, som kan hjælpe dig med juridisk rådgivning, når du køber en andelsbolig. Læs mere om TestaViva og vores samarbejde her. Indsæt link til TestaViva her.
Når du underskriver en betinget købsaftale, får du en frist til at undersøge boligens økonomiske og juridiske forhold, før du forpligter dig endeligt.
Handlen er først bindende, når:
Herefter kan vilkårene kun ændres, hvis begge parter er enige.
Hvem skal jeg overføre købesummen til?
Når du køber en andelsbolig, bliver købesummen deponeret hos andelsboligforeningen. Det betyder, at pengene først frigives til sælger, når alle vilkår i aftalen er opfyldt.
Ifølge foreningens vedtægter fremgår det, hvornår købesummen senest skal være deponeret.
Hvis handlen sker via en ejendomsmægler, er det normalt, at:
Vi hjælper dig med at stille en bankgaranti og sørger for, at købesummen bliver overført korrekt.
Lån til køb af andelsbolig – hvad skal du overveje?
Når du skal låne til en andelsbolig, er der flere ting, du bør tage stilling til:
- Fast eller variabel rente – vil du have en fast rente og dermed sikkerhed for dine månedlige udgifter, eller vil du have en variabel rente, som kan ændre sig over tid?
- Økonomisk fleksibilitet – ønsker du mulighed for at opspare penge på kontoen undervejs, så du har mere økonomisk råderum?
- Løbetid på lånet – hvor lang tid ønsker du at afdrage på lånet? En længere løbetid giver lavere ydelser, men betyder også, at du betaler renter i længere tid.
- Afdragsfrie perioder – har du behov for en periode uden afdrag, fx i starten af lånets løbetid?
Vi hjælper dig med at finde den rette låneløsning, der passer til både din økonomi og dine fremtidsplaner.