Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Køb af andelsbolig - hvad skal du vide

Ved du, hvor meget du kan købe andelsbolig for? Og hvordan hænger økonomien sammen i en andelsboligforening? Få det økonomiske overblik

Gode råd før du køber andelsbolig

De første skridt i et andelsboligkøb handler i høj grad om at skabe et overblik over foreningen ved at indhente oplysninger, der gør dig klogere på, om du står overfor et fornuftigt køb eller om du hellere skal lede videre efter en anden bolig. 

En andelsboligforening er et økonomisk fællesskab, du som beboer køber en andel i. Du har ved den årlige generalforsamling mulighed for at få indflydelse på driften og større beslutninger. Når du køber dig ind i en andelsboligforening, er det derfor vigtigt at undersøge foreningens drift og økonomi grundigt. Det gør du bedst ved at indhente det seneste årsregnskab fra andelsbestyrelsen, for her kan du se, hvilke lån foreningen har optaget, om der er gæld, og hvor stor den er. En god idé er også at studere referatet fra den sidste generalforsamling, for at finde ud af om foreningen står overfor nogle større renoveringsprojekter, der endnu ikke fremgår af seneste regnskab. 

Der er en række ting, du skal være opmærksom på ved en andelsforenings økonomi, fx gæld, regnskab mm. Få flere gode råd inden du køber andelsbolig her.

Gode råd til andelskøbet

Køb af andelsbolig er en stor beslutning i livet, og der kan være gode grunde til at vælge andelsbolig frem for ejerbolig – fx er prisen for en andel ofte lavere end prisen for en ejerlejlighed. Derfor kan det være en nemmere måde at komme ind på boligmarkedet på for førstegangskøbere. Vær opmærksom på, at du skal have mindst 5 % af andelsboligens købspris samt 5 % af din andel af andelsboligforeningens gæld. Det er meget forskelligt, hvordan de enkelte andelsforeninger vælger at indrette sig, og det kan være værd at besøge andelsforeningen først, før du beslutter dig for at købe, for at finde ud af om det er det rette sted at flytte hen. Du kan måske få en fra andelsbestyrelsen til at vise dig rundt og svare på spørgsmål omkring livet i foreningen. 

Leder du efter et sted at bo i mange år, kan det også vise sig nyttigt, at du har sat dig ind i de  praktiske aspekter af andelslivet. Hvad der tilsyneladende virker som små ting, kan komme til at påvirke din livsstil og hverdag. Gå derfor også igennem foreningens vedtægter, fx for at finde ud af hvor mange fællesaktiviteter der er, om du må udleje sin andel og i hvor lang tid, og om du må have hund eller kat. Dette er bare en række af de ting, der måske kan påvirke dit valg af andelsforening.

Det kan vi i Nordea hjælpe dig med

  • Vi hjælper dig sikkert igennem købet, så du kan føle dig tryg fra underskrift på købsaftalen til den dag du er godt på plads i din nye bolig.
  • En analyse af andelsboligforeningen der bl.a. indeholder en vurdering af en eventuel rentestigning, og hvilken betydning det kan få for din økonomi, samt overblik over hvilke emner du bør drøfte med din advokat
  • Nem adgang til rådgivning fra kl. 8 til kl. 20 alle ugens dage
  • Adgang til alle vores professionelle samarbejdspartnere 
  • Mulighed for en række digitale services, der gør det nemt for dig

Vores kompetente rådgivere og specialister sidder altid klar til at hjælpe dig og finde en skræddersyet løsning, som tager udgangspunkt i din situation.

Andelsbolig rådgiving

Få information, gode råd og prøv vores beregner inden du køber andelsbolig

Læs mere

Ansøg om lånebevis til andelsbolig

Lånebeviset giver dig overblik over, hvad du kan købe andelsbolig for.

Læs mere