Hvad kan jeg købe andelsbolig for?

Det er en overordnet vurdering af dine samlede økonomiske forhold, som har indflydelse på, hvor meget du kan købe andelsbolig for. 

Din årlige indkomst før skat, egenfinansiering, og dit månedlige rådighedsbeløb er helt centrale parametre i vurderingen af din økonomi.

Ved køb af en andelsbolig, er der et lovkrav om en udbetaling på minimum 5 pct. De 5 pct. beregnes af købsprisen inkl. forbedringer samt andelen af andelsboligforeningens gæld.

Vi hjælper dig trygt igennem dit andelsboligkøb

Det er en fordel at have din bank med på råd, når du står overfor et andelsboligkøb. 

Vi hjælper dig sikkert igennem købet, så du kan føle dig tryg, både når du underskriver købsaftalen, og når du er kommet godt på plads i din nye andelsbolig

Få et møde med os, hvor vi sammen kan gennemgå din økonomi og dine drømme for fremtiden – og finde ud af, hvad dine muligheder er for at købe en andelsbolig. Få et møde om dine muligheder her.

Hvad koster en andelsbolig?

Når du køber en andelsbolig, er der flere ting du skal være opmærksom på:

 • Købsprisen på andelsboligen
 • Månedlig boligafgift
 • Finansiering af andelsboligen

Ved købet betaler du en pris for selve andelen. Prisfastsættelsen sker ud fra andelskronen tillagt evt. forbedringer. Andelskronen fremgår af foreningens regnskab og vedtages på den årlige generalforsamling på baggrund af foreningens ejendomsværdi, formue og gæld. 

Udover købsprisen skal du betale en månedlig husleje kaldet boligafgift. Boligafgiften afhænger af andelsboligforeningens udgifter og kan dække over andelshaverens andel af betaling på foreningens lån samt foreningens fællesudgifter, som fx ejendomsskatter, forsikring, renovation og vedligeholdelse. 

En andelsbolig finansieres med banklån,og vi hjælper dig med at finde den rigtige sammensætning. Læs mere om vores låntyper til køb af andelsbolig.

Hvordan matcher andelsboligens økonomi dig?

I Nordea har vi et team, som udarbejder analyser af samtlige andelsboligforeninger i Danmark. Vores rådgivere kan derfor hjælpe dig med at skabe et overblik over andelsboligforeningens økonomi og drift – og dermed hvilken betydning det har for din økonomi. 

Når du har fundet en andel, som du er interesseret i at købe, vurderer vi, om foreningen passer til din økonomi ud fra en detaljeret analyse af den enkelte forening. 

Analysen indeholder blandt andet en vurdering af forhold, som kan påvirke din fremtidige økonomi som for eksempel renteændringer, udløb af afdragsfrihed, vedligeholdelsesudgifter samt renoveringsprojekter. Find mere rådgivning om andelsbolig og økonomi her.

Hvad betyder teknisk pris i en andelsbolig?

Den tekniske pris er andelsværdien/købsprisen plus en andel af foreningens gæld.

Langt de fleste andelsboligforeninger har gæld, som typisk er opstået i forbindelse med foreningens køb af ejendommen og større vedligeholdelse/forbedringsarbejde på ejendommen.

Som andelshaver har du en andel i foreningens gæld, som typisk er delt ud på andelsboligens antal kvadratmeter. Det har betydning for, hvor stor din udbetaling skal være, da du udover minimum 5 pct. af købsprisen inklusiv forbedringer skal lægge 5 pct. af din andel af andelsboligforeningens gæld.

Teknisk pris på andelsbolig
Eksempel: 

 • Ved en andelsværdi/købspris på 1.300.000 kr. og en andel af foreningens gæld på 80.000 kr. bliver den tekniske pris 1.380.000 kr. Den samlede pris består af andelsværdien/købsprisen plus 5 pct. af andel af foreningens gæld.
 • Den samlede udbetaling på 5 pct. til andelsboligkøbet bliver 69.000 kr. Udbetalingen er baseret på 5 pct. af andelsværdien/købsprisen og 5 pct. af andel af foreningens gæld.  

Husk, at der også er udgifter til for eksempel advokat, byggesagkyndig og tinglysning af skødet, der skal betales udover den beregnede udbetaling.

Lån til finansiering af din andelsbolig

Når du skal låne til køb af en andelsbolig, er der flere ting, du bør overveje. Du skal blandt andet beslutte: 

 1. Om du ønsker lån til andelsbolig med fast eller variabel rente 
 2. Om du ønsker økonomisk fleksibilitet i forhold til mulighed for opsparing på kontoen
 3. Over hvor lang tid du ønsker at afdrage på lånet 
 4. Om du ønsker mulighed for afdragsfrie perioder 

Vi hjælper dig med en skræddersyet løsning, som tager udgangspunkt i din økonomi og dine ønsker nu og for fremtiden. Få en uforpligtende snak om dine muligheder her.

Vores låntyper til andelsboligkøb:


Nordea Andel

Banklån med variabel rente til køb eller belåning af friværdi i andelsbolig. Få økonomisk fleksibilitet og mulighed for opsparing på kontoen, der kan minimere dine renteudgifter.

Rente: Variabel
Afdragsfrihed: Muligt

Læs mere om Nordea Andel

Samarbejdspartnere ved andelsboligkøb

Vores samarbejdspartnere kan hjælpe dig med dit andelsboligkøb: 

 • danbolig –  køberrådgivning, vurdering og forhandling af pris.
 • Topdanmark – alle nødvendige forsikringer.
 • TestaViva – juridisk køberrådgivning.