Hvad kan jeg købe andelsbolig for?

Det er en overordnet vurdering af dine samlede økonomiske forhold, som har indflydelse på hvor meget du kan købe andelsbolig for. Din årlige indkomst før skat, egenfinansiering, og dit månedlige rådighedsbeløb er helt centrale parametre i vurderingen af din økonomi.

Ved køb af andelsbolig, er der et lovgivningsmæssigt krav om en udbetaling på minimum 5 pct. De 5 pct. beregnes af købsprisen inkl. forbedringer samt andelen af andelsboligforeningens gæld.

Vi gennemgår sammen din økonomi og drømme for fremtiden og finder ud af hvad dine muligheder er for at købe en andelsbolig.

Hvad koster en andelsbolig?

Når du køber en andelsbolig, er der flere ting du skal være opmærksom på:

  • Købsprisen på andelsboligen
  • Månedlig boligafgift
  • Finansiering af andelsboligen

Ved købet betaler du en pris for selve andelen. Prisfastsættelsen sker ud fra andelskronen tillagt evt. forbedringer. Andelskronen fremgår af foreningens regnskab og vedtages på den årlige generalforsamling på baggrund af foreningens ejendomsværdi, formue og gæld. 

Udover købsprisen skal du betale en månedlig husleje kaldet boligafgift. Boligafgiften afhænger af andelsboligforeningens udgifter og kan dække over andelshaverens andel af betaling på foreningens lån samt foreningens fællesudgifter, som fx ejendomsskatter, forsikring, renovation og vedligeholdelse. 

En andelsbolig finansieres med banklån og vi hjælper dig med at finde den rigtige sammensætning. Læs mere om vores låntyper til køb af andelsbolig.

Hvordan matcher andelsboligens økonomi dig?

Når du har fundet en andel, som du er interesseret i at købe, vurderer vi, om foreningen passer til din økonomi ud fra en detaljeret analyse af den enkelte forening. Analysen indeholder bl.a. en vurdering af forhold som kan påvirke din fremtidige økonomi så som renteændringer, udløb af afdragsfrihed, vedligeholdelsesudgifter samt renoveringsprojekter.

På siden Andelsbolig rådgivning finder du under "Spørgsmål og svar"  råd og vejledning til fx ”Hvad er din andel af foreningens gæld” og ”Hvad kan være relevant at undersøge”.

Hvad betyder teknisk pris i en andelsbolig?

Den tekniske pris er andelsværdien (købsprisen) plus andelen af foreningens gæld.

Langt de fleste andelsboligforeninger har gæld, som typisk er opstået i forbindelse med foreningens køb af ejendommen og større vedligeholdelse/ forbedringsarbejde på ejendommen. Som andelshaver har du en andel i foreningens gæld, som typisk er delt ud på andelsboligens antal m2. Det har betydning for, hvor stor din udbetaling skal være, da du ud over minimum 5% af købsprisen inkl. forbedringer skal lægge 5% af din andel af andelsboligforeningens gæld. 

Teknisk pris på andelsbolig - Small

Lån til finansiering af din andelsbolig

Når du skal låne til køb af en andelsbolig, er der flere ting, du bør overveje. Du skal blandt andet beslutte: 

1. Om du ønsker lån til andelsbolig med fast eller variabel rente 

2. Om du ønsker økonomisk fleksibilitet i forhold til mulighed for opsparing på kontoen

3. Over hvor lang tid du ønsker at afdrage på lånet 

4. Om du ønsker mulighed for afdragsfrie perioder 

Vi hjælper dig med en skræddersyet løsning, som tager udgangspunkt i din økonomi og dine ønsker nu og for fremtiden.

Har du planer om at renovere din andelsbolig, kan vi også hjælpe dig med det. 
Du kan læse meget mere om renovering i vores renoveringsguide. 

 Få overblik over vores låntyper til andelsboligkøb:

Lejligheder med altaner - small

Andelsboliglån

Andelsboliglån er et banklån med pant i din andelsbolig. Lånet er til dig, der gerne vil betale løbende af på dit lån med en variabel rente.

Rente: Variabel
Afdragsfrihed: Ikke muligt

Læs mere om Andelsboliglån

Kvinde går ind i lejlighedsopgang

Nordea Andel

Banklån med variabel rente til køb eller belåning af friværdi i andelsbolig. Få økonomisk fleksibilitet og mulighed for opsparing på kontoen, der kan minimere dine renteudgifter.

Rente: Variabel
Afdragsfrihed: Muligt

Læs mere om Nordea Andel

Vidste du, at du kan bytte din andelsbolig?

Hvis du allerede har en andelsbolig, har du også mulighed for at bytte din andelsbolig.

Du kan bytte andelsbolig i de fleste foreninger, og et bytte går ofte forud for de interne ventelister. Husk at tjekke foreningens vedtægter - typisk § 13, 14 eller 15, da de kan indeholde regler om muligheden for at bytte. 

Nordea samarbejder med Rumly, som er en nem og enkel platform for andelsbolighavere, der ønsker at bytte andelsbolig. Her kan du trygt og med ganske få trin finde dit rette bytte-match helt gratis. 

Læs mere om at bytte andelsbolig i Nordea.

Kontakt til vores samarbejdspartnere

Du kan også nemt få kontakt til vores professionelle samarbejdspartnere som kan hjælpe dig med dit andelsboligkøb: 

    - danbolig – der kan hjælpe med en vurdering og forhandling af prisen på andelsboligen

    - Topdanmark – der kan hjælpe dig med at få alle nødvendige forsikringer

    - TestaViva – der kan hjælpe dig med juridisk køberrådgivning.

Vi hjælper dig trygt igennem dit andelsboligkøb

Det er en fordel at have din bank med på råd, når du står overfor et andelsboligkøb. Vi hjælper dig sikkert igennem købet, så du kan føle dig tryg, både npr du underskriver købsaftalen, og når du er kommet godt på plads i din nye andelsbolig. Kontakt os for råd og vejledning.