Når du fylder 18 år

Du er nu myndig og bestemmer selv over din økonomi. Det er dig - og kun dig - der har ansvaret for de beslutninger, du træffer. Derfor er din 18-års fødselsdag en god anledning til at få sunde pengevaner, så du altid har overblik over din økonomi, husker at benytte dig af dine muligheder hos os og undgår de værste faldgruber, fx dyre forbrugs-og kviklån.

Det betaler sig at kende sin bank

At fylde 18 er en stor ting, og i de næste 5-10 år venter der mange store begivenheder i dit liv. Du skal flytte hjemmefra, starte uddannelse, måske tage en længere rejse og måske endda stifte familie. Husk at nyd tiden, få det meste ud af den og så kan det altså godt betale sig at have os med på sidelinjen. Så sikrer vi i fællesskab at din økonomi er gearet til forandring. 

Uanset om du skal studere, i praktik, have et sabbatår eller noget helt fjerde, kan vi hjælpe dig med at få en solid økonomisk ramme om dit liv. Det gælder også, hvis du har planer om at flytte hjemmefra eller rejse til udlandet.

Når du er 18-28 år, får du også adgang til alle fordelene i vores Ung 18-28 år program, bl.a.:

Læs mere om fordelene i Ung 18-28 år her

Sådan lægger du et budget, der holder

+ Indtægter:

■ SU

■ Studielån

■ Løn

■ Andet

- Udgifter:

■ Husleje inkl. forbrug (varme og el)

■ Abonnementer (telefon, TV/musik/streaming, avis, mv.)

■ Forsikringer

■ Mad og husholdning

■ Transport (rejsekort, cykel, bil, mv.)

■ Tøj og personlig pleje

■ Ferie, fritid og fornøjelser

■ Medicin

■ Buffer til uforudsete udgifter

■ Andet

= Underskud/overskud

Hvis du endnu ikke har prøvet at lægge et budget, eller du gerne vil være sikker på at få alle eventuelle udgifter med, du kan tage udgangspunkt i Nordeas Budgetskema (xlsx, 34 KB)Åbner i nyt vindue.

Find gode råd til at komme godt i gang med at lægge et budgetÅbner i nyt vindue

De fire hyppigste uforudsete regninger

1. Reparation af cykel og bil

2. Tandlægeregning

3. Reparation og udskiftning af elektronik

4. Reparation af hårde hvidevarer

Tre gode budgetvaner:

1: Få det hele med

Du snyder kun dig selv, hvis du glemmer at få ‘småtingene’ med i budgettet. Fx koster din daglige take-away-kaffe dig 5-10.000 kr. om året! Og husk i øvrigt at sætte penge af til uforudsete udgifter.

2: Overhold dit budget

Det giver ingen mening at opstille et budget, som du ikke gør dig umage med at overholde. Hvis du betaler alt med dit Visa/Dankort, kan du altid se dine reelle udgifter i Netbank. Enklere bliver det ikke at få overblikket.

3: Juster dit budget

Virkeligheden ser altid anderledes ud end tallene i budgettet. Derfor bør du justere dit budget i takt med, at dit liv udvikler sig, og dine indtægter og udgifter ændrer sig.

Tip: ÅOP fortæller dig, om et billigt lån i virkeligheden er dyrt

Det kan være dyrt at blive fanget i en gældsfælde. Hold derfor altid øje med Årlige Omkostninger i Procent (ÅOP), hvis du overvejer at låne penge. Det gælder uanset, om du overvejer et lån hos os, i en anden bank, eller om du er stødt på et fristende rentefrit kviklån i en butik.

Populært sagt er ÅOP den reelle pris på lånet. ÅOP tager alle omkostninger ved lånet med: Renter, gebyrer og øvrige omkostninger. Her er to eksempler til sammenligning:

2 regneeksempler på ÅOP
Lån 1 (Forbrugslån+)Lån 2 (Fiktive tal)
Lånebeløb10.000 kr.10.000 kr.
Stiftelsesomkostninger1.020 kr.1.500 kr.
Tilbagebetalingsperiode5 år5 år
Debitorrente7,19%15,87%
Månedlig ydelse218 kr.299 kr.
ÅOP11,8%29,9%
Beløb, du betaler i alt13.093 kr.17.915 kr.

Vi anbefaler, at du taler med os først, hvis du overvejer at låne penge. Du kan læse om lån og kreditter her

Skal du flytte, låne penge eller have udbetalt din børneopsparing?

Når du er kunde hos os, kan du altid få hjælpe, hvis du har spørgsmål vedr. din økonomi, har brug for mere luft i budgettet eller fx vil investere din børneopsparing. Det koster ikke noget at få personlig rådgivning.

Du kan enten ringe til os eller chatte med os. Vi sidder klar, når du har brug for det. Du kan også møde os i en afdeling tæt på digÅbner i nyt vindue eller online, hvis det passer dig bedst.

Når du skal flytte hjemmefra er det vigtigt, at du har en indboforsikring, der dækker dine ting eller hvis du skulle komme til at forvolde skade på andre eller andres ting. Som ung kunde i Nordea kan du få en særlig attraktiv indboforsikring i Topdanmark fra kun 99 kr. pr. måned.

Hvem taler du med om din økonomi?

Tre ud af fire unge mellem 18 og 29 år får hjælp og rådgivning om økonomi fra deres forældre. Du kan fx bruge dine forældre til inspiration til, hvordan du strukturerer din økonomi i praksis. Men vi anbefaler, at du bruger din bankrådgiver til konkret rådgivning om din privatøkonomi.