Kom godt i gang med at spare op

Uanset om du skal i gang med at spare op eller vil justere på en eksisterende opsparing, er det en god idé at starte med at se på dit budget. 

 

På den måde kan du få et overblik over din økonomi og finde ud af, hvor meget du kan spare op om måneden, når alle faste udgifter er betalt. 

 

Hvis du ikke allerede har et budget, kan du bruge vores gratis budgetskema. 

 

En tommelfingerregel lyder, at du bør spare 10 pct. af din løn op efter skat. Det betyder dog ikke, at du skal lade være med at spare op, hvis du ikke kan lægge så meget til side. At spare lidt op hver måned er altid bedre end slet ikke at spare op.

 

Når du sparer op, anbefaler vi, at du først prioriterer at sætte penge til side til en såkaldt økonomisk buffer. En økonomisk buffer skal ses som en opsparing, der kan bruges til uforudsete udgifter eller i perioder, hvor du fx har færre eller ingen indtægter. 

 

Størrelsen på din ”buffer” afhænger af, hvor du er i livet, og hvordan du bor. Er du fx husejer, kan der være flere uforudsete udgifter, end hvis du bor i lejlighed – og så kan det give mening med en større ”buffer”. 

Lav opsparingsmål - og kom i mål med dine drømme

Drømmer du om at få råd til noget særligt? 

Med Nordeas opsparingsmål kan du lave personlige mål til hver af dine opsparingskonti og investeringskonti i mobilbank og Netbank. 

Du bestemmer selv, hvad du vil kalde dit opsparingsmål, hvad beløbet skal være på, og om du vil sætte en tidshorisont. 

Når du har lavet et opsparingsmål, får du en enkel grafik, der viser, hvor tæt du er på at nå dit mål.

Læs mere om, hvordan du sætter et opsparingsmål.

Spørgsmål og svar om at spare op

Få mere ud af pengene på din opsparing

Der kan være penge at hente, hvis du har din opsparing stående på en konto, der giver positive renter. 

 

I Nordea giver en almindelig opsparingskonto:

  • 1,25 pct. i rente for beløb op til 500.000 kr. 
  • 2,00 pct. i rente for beløb over 500.000 kr. 

Se, hvordan du opretter en almindelig opsparingskonto her.

 

Fastrente opsparing giver dig en attraktiv rente

 

Hvis du først skal bruge pengene på din opsparing om 3 til 12 måneder, fx til et nyt køkken, kan du også vælge at oprette en Fastrente opsparing. På vores Fastrente opsparing låser du din opsparing i 3 til 12 måneder – og får en attraktiv rente.

 

Den rente, du får på din Fastrente opsparing, afhænger af renten i markedet, og hvor længe du vælger at låse din opsparing.

 

Se, hvad du kan få i rente på en Fastrente opsparing her.

 

Vi anbefaler, at du sætter din opsparing ind på enten en almindelig opsparingskonto eller en Fastrente opsparing, hvis du skal bruge pengene inden for tre år.

Hvornår bør du investere din opsparing?

Hvis du først skal bruge pengene på din opsparing om tre år eller senere, anbefaler vi, at du investerer dem.

 

Ved at investere din opsparing har du nemlig mulighed for at få et bedre afkast – altså en bedre fortjeneste – end hvis den fx står på en almindelig opsparingskonto.

 

Du skal dog være opmærksom på, at investering aldrig er uden risiko. Der vil altid være en risiko for, at du kan tabe hele eller dele af det beløb, du investerer. Det skyldes, at investeringsmarkederne går op og ned.

 

Det er derfor vigtigt, at du investerer langsigtet. Hvis du investerer med en tidshorisont på 10 eller 20 år, vil din investering gå igennem både gode og dårlige perioder, og på sigt kan det give dig et bedre afkast, end hvad du ville få på en almindelig opsparingskonto.

Er du ikke kunde i Nordea endnu?

Det er nemt og hurtigt at oprette sig som kunde i Nordea. Vi glæder os til at høre fra dig.

Bliv kunde i dag Åbner i nyt vindue

Læs mere om dine muligheder for at investere

Aktiesparekonto med lav afkastskat

Opret en aktiesparekonto og begynd at investere i børsnoterede aktier og fonde. Du betaler kun 17 pct. i afkastskat.

Opret en aktiesparekonto

Investér et fast beløb hver måned

Med en månedsopsparing investerer du et fast beløb i fonde hver måned. Det er nemt og hurtigt at oprette – og foregår derefter automatisk.

Kom i gang med månedsopsparing

Investering på den nemme måde

Nora er en digital investeringsrådgiver, der hjælper dig med at finde og investere i den fond, der passer til dig. Du kan begynde med kun 100 kr.

Kom godt i gang med Nora