En god start på arbejdslivet

Noget af det bedste ved at få en uddannelse og et arbejde er, når den første rigtige 'voksenløn' går ind på kontoen.

Men hvad med a-kasse, fagforeninger, pension og lønsikring? Og hvad skal du egentlig gøre med dine penge? Der er mange ting at holde styr på, når du kommer ud på arbejdsmarkedet. Her får du en hurtig introduktion til det vigtigste.

Du kan også læse om at starte en opsparing, hvordan du kommer igang med at investere, og hvordan du lægger et budget – det sidste bliver du glad for at have styr på, hvis du vil holde øje med din økonomi. 

A-kasse, fagforening, lønsikring – hvad kan jeg bruge det til? 

Når du får dit første arbejde, er der en masse ting ’rundt om’ selve jobbet, som det kan være smart at sætte dig ind i. Her kan du se, hvad der er godt at kende til, når du tager hul på dit arbejdsliv. 

A-kasse: Så du kan få dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs. Du bliver medlem af en a-kasse gennem din fagforening eller en uafhængig a-kasse. 

Fagforening: Er god at have i ryggen, når du skal have tjekket, om din kontrakt er ok, eller hvis du får problemer med din arbejdsgiver. Fagforeningen kan også hjælpe med mange andre ting. 

Pensionsopsparing: Så du kan leve på samme måde som før, når du går på pension. Det er godt at begynde så tidligt som muligt. Er ofte en del af din lønpakke. 

Lønsikring: En forsikring, du kan tegne, så du ikke går ned i løn, mens du er arbejdsløs. Et supplement til dagpenge. Fås gennem din a-kasse eller forsikring.  

Forsikring mod tabt arbejdsevne: Så er du sikret økonomisk, hvis du mister evnen til at arbejde helt eller delvist. Fås hos Nordea eller din forsikring.  

Overenskomst: En overenskomst er en aftale mellem en arbejdsgiverorganisation og en fagforening, der fastlægger de overordnede vilkår i din ansættelse – for eksempel hvad angår løn, arbejdstid og ferie.  

Hvad tjener man som elev og lærling? 

Startlønnen for elever og lærlinge på erhvervsuddannelserne er normalt på mellem 9.500 kr. og 15.000 kr. om måneden, men det kommer an på fag og branche. Lønnen stiger for hvert uddannelsesår.  

Hvis du er voksenlærling (fyldt 25 år ved uddannelsesstart), svarer lønniveauet ofte til fagets mindsteløn, og du kan få afkortet dit uddannelsesforløb, hvis du har relevant erhvervserfaring. 

På Uddannelsesguiden kan du søge på den uddannelse, du er interesseret i, og få mere at vide om lønnen. 

Hvis du gerne vil vide mere om lønnen for færdiguddannede i bestemte fag, kan du også dykke ned i tallene inde på Uddannelsesguiden. 

Klik her for at besøge guiden.

Tjener jeg det, jeg skal? 

Hvis du er ansat på overenskomst, er der gode chancer for, at du får en fair løn, fordi din arbejdsgiver skal betale dig mindstelønnen i forhold til overenskomsten.  

Hvis du vil undersøge dit lønniveau nærmere, kan du tage en diskret snak med en eller flere af dine kolleger, som laver det samme og har cirka samme erfaring som dig, for at se, om I tjener nogenlunde det samme. Du kan også tage fat i din fagforening, som kan fortælle dig, hvor meget andre får i løn i den virksomhed, du er ansat i.  

Husk også, at når du er kommet lidt længere i din karriere, kan der være større forskelle i løn. Det skyldes blandt andet, at nogen har opnået mere i en lønforhandling eller har skiftet job flere gange, hvilket tit giver et lønhop. 

Vil du være selvstændig?

Mange håndværkere, frisører, butiksansatte – for nu at bare nævne en håndfuld faglærte – drømmer om at starte egen virksomhed. Gælder det også dig?  

Hvordan du kommer i gang, afhænger af branchen, din idé og økonomien. Måske har du et netværk, du kan trække på, men som regel kræver det tid og penge, før det løber rundt. For mange er det det hele værd at skabe noget for sig selv, men det er godt at vide, hvad du går ind til.

Ting, du bør overveje, hvis du vil starte din egen virksomhed: 

Er din idé konkurrencedygtig?  

Hvordan er efterspørgslen – og hvem bliver dine kunder?  

Hvordan vil du finansiere den første tid, før der kommer penge i kassen?  

Er du indstillet på at arbejde ekstra og sidde med regnskaber?  

Her kan du læse meget mere om at blive selvstændig.Åbner i nyt vindue

Hvis du overvejer at blive selvstændig, får du i hvert fald brug for at kende din økonomi og dine muligheder for at låne penge, så du har den nødvendige fleksibilitet. Vi anbefaler dig derfor at tage en snak med os, hvis du går med en iværksætterdrøm. 

Kontakt os, og lad os hjælpe dig i gang

Det var en masse information. Har du læst med hertil, har du sikkert nogle spørgsmål til, hvordan du skruer din økonomi bedst sammen. Lad os hjælpe dig med at træffe de bedste valg. 

Du kan enten ringe til os eller chatte med os. Vi sidder klar, når du har brug for det. Du kan også møde os i en afdeling tæt på dig eller booke et møde online, hvis det passer dig bedst.