Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Første job - ny på arbejdsmarkedet

Du står nu i en helt ny økonomisk situation og har sikkert fået flere penge mellem hænderne, end du nogensinde har haft. Ejerboligen og bilen er inden for rækkevidde. Og i den anden ende af skalaen står den måske på overvejelser om pension, forsikringer og tilbagebetaling af studiegæld. Vi kan hjælpe dig med at få det hele til at balancere, så du får mest muligt ud af din løn - også på den lange bane

A-kasse, forsikringer, pension... Har du styr på basis?

Vi anbefaler, at du får skabt et godt og trygt fundament for dit arbejdsliv. Fx bør du sikre dig, at du kan opretholde din tilværelse, hvis du bliver arbejdsløs, eller hvis du bliver syg eller kommer ud for en ulykke og derfor ikke kan arbejde i en kortere eller længere periode.

Tre grundsøjler i dit arbejdsliv
Hvorfor er det vigtigt?Hvordan får jeg det?
A-kasseSå kan du få dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs.Hos din fagforening eller en uafhængig A-kasse.
Forsikring mod tab af arbejdsevneSå er du sikret økonomisk, hvis du mister evnen til at arbejde, helt eller delvist.Hos Nordea.
PensionsopsparingSå kan du opretholde din levestandard, når du går på pension. Start så tidligt som muligt for at spare mest muligt op.Er typisk en del af din samlede lønpakke. Du kan også tegne en privat pension gennem Nordea.

Udover ovenstående muligheder, findes der en række tillægsforsikring, fx lønforsikring, som du også kan overveje. Tal med din rådgiver om dine muligheder.

Find ud af, om du får nok i løn

Du kan tjekke lønstatistikker og mindstelønninger inden for dit fagområde på din fagforenings hjemmeside.

Kom af med studiegælden og kviklånet

Det er dyrt at skylde penge. Nu hvor du har mere overskud i din økonomi, anbefaler vi, at du kommer i gang med at afvikle din gæld:

Betal den dyreste gæld først

  • Har du taget et eller flere dyre kviklån? Har du en kassekredit, der altid er i max? Få lånene betalt ud så hurtigt, du kan. Kontakt os, så kan vi kigge på om vi kan sammenlægge dine lån eller sammensætte en økonomisk løsning, så du får et bedre overblik. 

Få gang i afdragene på dit studielån

  • Et studielån/SU-lån er et relativt billigt lån. Men det er dog stadig et lån, der løber renter på, så længe du skylder penge. Ifølge reglerne skal du begynde at afdrage på lånet 1. januar året efter, du har afsluttet dit studie. Men du kan sagtens begynde at afdrage tidligere. Læs mere på SU.dk samt borger.dk/studiegæld, hvor du også kan få overblik over din samlede studiegæld og rette i dine betalinger.

Kontakt din bankrådgiver, og kom i gang allerede i dag

Betaler du for meget i skat?

Husk at rette din forskudsopgørelse, når din indtægt og dine fradrag ændrer sig. Fx kan du trække dine indbetalinger til A-kasse og pension fra i skat. Læs mere på skat.dkÅbner i nyt vindue, hvor du også kan rette din forskudsopgørelse.

Sådan sparer du op til det, du drømmer om

Overvejer du at købe hus eller ejerlejlighed inden for de næste par år? Så skal du til at spare op. Du skal nemlig have en solid opsparing, hvis du skal købe fast ejendom; 5 % af boligens pris for at være helt præcis. Har du fx udkig på et hus til 3.000.000 kr., betyder det, at du selv skal stille med 150.000 kr. kontant.

Der kan også være andre større ting, du gerne vil spare op til: bil, rejser og elektronik. 

Overvej, hvor meget du kan lægge til side hver måned. Og husk, at du sagtens kan starte i det små og skrue op for beløbet i takt med, at du får mere luft i din økonomi. I første omgang handler det om at få sat opsparingen i system.

Kontakt os, og lad os hjælpe dig i gang

Du står foran mange overvejelser og beslutninger. Og der en del elementer i din nye økonomi, der skal sættes i system, så du får mest muligt ud af dine muligheder. Lad os hjælpe dig med at træffe rigtige beslutninger, som er langtidsholdbare.

Du kan enten ringe til os eller chatte med os. Vi sidder klar, når du har brug for det. Du kan også møde os i en afdeling tæt på digÅbner i nyt vindue eller online, hvis det passer dig bedst.

Er du usikker på, hvordan du skaber en sund privatøkonomi?

Vi har samlet en række gode råd til unge (18-29 år) om bl.a. budgetter og økonomiske faldgruber her