A-kasse, forsikringer, pension... Har du styr på basis?

Når du starter i dit første job som nyuddannet, er det vigtigt, at du får skabt et godt og trygt fundament for resten af dit arbejdsliv. 

Du bør for eksempel sikre dig, at du fortsat kan leve, som du er vant til, hvis du bliver arbejdsløs, syg eller kommer ud for en ulykke og ikke kan arbejde i en kortere eller længere periode. 

Vi har opstillet tre byggesten i dit arbejdsliv, som er vigtige, når du starter i dit første job efter endt uddannelse. 

Fire byggesten i dit arbejdsliv
Hvorfor er det vigtigt?Hvordan får jeg det?
A-kasseSå kan du få dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs.Hos din fagforening eller en uafhængig A-kasse.
Forsikring mod tab af arbejdsevneSå er du sikret økonomisk, hvis du mister evnen til at arbejde, helt eller delvist.Hos Nordea 
PensionsopsparingSå kan du opretholde din levestandard, når du går på pension. Start så tidligt som fmuligt for at spare mest muligt op.Er typisk en del af din samlede lønpakke. Du kan også tegne en privat pension gennem Nordea.
Lønsikring Lønsikring hjælper dig, hvis du bliver fyret. Dermed behøver du ikke at bekymre dig om din økonomi, mens du er ledig.

Hos Topdanmark

Bliv ringet op af Topdanmark 

Beregn pris 

Andre vigtige forhold, når du får dit første job som nyuddannet

Der er en række andre ting, som er værd at overveje, når du starter i dit første fuldtidsjob. Får du nok i løn, og hvordan kan du eventuelt få mere? Og hvad skal du sikre dig i din ansættelseskontrakt? Få svarene herunder.

Find ud af, om du får nok i løn

Får du egentlig nok i løn i dit første job? Det kan du tjekke via lønstatistikker inden for dit fagområde. 

Er du medlem af en fagforening, har du også adgang til deres lønstatistik. Her kan du se, hvad du kan forvente at få i løn, ud fra hvad andre i samme fagområde og stilling tjener. Du kan se lønstatistikken på din fagforenings hjemmeside eller ved at kontakte den.

Kom af med studiegælden og kviklånet

Det er dyrt at skylde penge. Nu hvor du har mere overskud i din økonomi, anbefaler vi, at du kommer i gang med at afvikle din gæld:

Betal den dyreste gæld først

  • Har du taget et eller flere dyre kviklån? Har du en kassekredit, der altid er i max? Få lånene betalt ud så hurtigt, du kan. Kontakt os, så kan vi kigge på om vi kan sammenlægge dine lån eller sammensætte en økonomisk løsning, så du får et bedre overblik. 

Få gang i afdragene på dit studielån

  • Et studielån/SU-lån er et relativt billigt lån. Men det er dog stadig et lån, der løber renter på, så længe du skylder penge. Ifølge reglerne skal du begynde at afdrage på lånet 1. januar året efter, du har afsluttet dit studie. Men du kan sagtens begynde at afdrage tidligere. Læs mere på SU.dkÅbner i nyt vindue samt borger.dk/studiegældÅbner i nyt vindue, hvor du også kan få overblik over din samlede studiegæld og rette i dine betalinger.

Kontakt din bankrådgiver, og kom i gang allerede i dag

Betaler du for meget i skat?

Husk at rette din forskudsopgørelse, når din indtægt og dine fradrag ændrer sig. Fx kan du trække dine indbetalinger til A-kasse og pension fra i skat. Læs mere på skat.dkÅbner i nyt vindue, hvor du også kan rette din forskudsopgørelse.

Sådan sparer du op til det, du drømmer om

Overvejer du at købe hus eller ejerlejlighed inden for de næste par år? Så skal du til at spare op. Du skal nemlig have en solid opsparing, hvis du skal købe fast ejendom; 5 % af boligens pris for at være helt præcis. Har du fx udkig på et hus til 3.000.000 kr., betyder det, at du selv skal stille med 150.000 kr. kontant.

Der kan også være andre større ting, du gerne vil spare op til: bil, rejser og elektronik. 

Overvej, hvor meget du kan lægge til side hver måned. Og husk, at du sagtens kan starte i det små og skrue op for beløbet i takt med, at du får mere luft i din økonomi. I første omgang handler det om at få sat opsparingen i system.

Kontakt os, og lad os hjælpe dig i gang

Du står foran mange overvejelser og beslutninger. Og der en del elementer i din nye økonomi, der skal sættes i system, så du får mest muligt ud af dine muligheder. Lad os hjælpe dig med at træffe rigtige beslutninger, som er langtidsholdbare.

Du kan enten ringe til os eller chatte med os. Vi sidder klar, når du har brug for det. Du kan også møde os i en afdeling tæt på digÅbner i nyt vindue eller online, hvis det passer dig bedst.