Guiden dækker:  

  • A-kasse, dagpenge og fagforening 
  • Tjek af ansættelseskontrakt og lønniveau 
  • Budget og betaling af fx studiegæld 
A-kasse og fagforening
Tjek af kontrakt og lønniveau
Budget og betaling af gæld

Er du ikke allerede medlem af en fagforening og en A-kasse, er det en rigtig god ide at melde dig ind.  

Fagforeningen kan hjælpe dig, hvis der bliver udfordringer i jobbet og kan desuden ofte tilbyde en masse spændende efteruddannelse og hjælp til jobsøgning. De kan også hjælpe med at tjekke din kontrakt og sikre dine rettigheder på arbejdet.  

For at have ret til dagpenge, hvis du mister dit job, skal du være medlem af en A-kasse. A-kassen kan også hjælpe dig med jobsøgning og karriererådgivning samt give dig mulighed for lønsikring.  

Hvis du har meldt dig ind under din uddannelse, skal du senest 14 dage efter endt uddannelse skifte status, så du ikke længere er studiemedlem. Så kan du få dagpenge fra den første dag, du er ledig efter endt uddannelse. De fleste A-kasser tilbyder gratis medlemskab, mens du er under uddannelse. 

Har du ikke været studiemedlem, skal du melde dig ind i en A-kasse senest 14 dage efter endt uddannelse. Så kan du få dagpenge efter 1 måneds ledighed.  

Melder du dig ind senere end 14 dage efter endt uddannelse, har du først ret til dagpenge, når du har været medlem i 12 måneder. 

Hvis du ikke er har optjent ret til dagpenge og mister jobbet, kan du søge om kontanthjælp. Her kan der dog være en del begrænsninger for, hvad du kan få i støtte. 

Din ansættelseskontrakt beskriver vigtige forhold som løn, tillæg, arbejdstid, ferierettigheder, og om du er dækket af en overenskomst. Kontrakten bør også dække forhold som overarbejde, barsel og regler om barnets 1. sygedag.  


En overenskomst er en aftale mellem en arbejdsgiverorganisation og en fagforening, der fastlægger de overordnede vilkår i din ansættelse. Hvis dit nye job ikke er omfattet af en overenskomst, er det særligt vigtigt at tjekke, hvordan du er stillet i forhold til pension, forsikringer, barsel m.m. 


Det kan nemlig variere meget fra arbejdsgiver til arbejdsgiver. Hvis du er medlem af en fagforening, kan du få tjekket din ansættelseskontrakt og få hjælp til at stille de rigtige krav til din arbejdsgiver.

  

Hvis du vil vide, hvordan dit lønniveau er sammenlignet med andre, er der flere måder at tjekke det på. Du kan enten tale med kolleger og andre, der har samme type stilling som dig, men her kan en fagforening også hjælpe. De fører statistikker så du kan se, hvordan du er lønnet i forhold til andre i samme stilling som dig. Fagforeningen kan også rådgive dig om lønforhandling.  

Når du begynder i dit første fuldtidsjob, kommer der flere penge ind på kontoen, men der kan også komme nye udgifter til – for eksempel til transport, A-kasse og fagforening. Hvis du allerede har et budget er det derfor en god idé at tjekke det igennem og sikre, at det er opdateret. Har du ikke allerede et budget, er det et rigtig godt tidspunkt at komme i gang. Se, hvordan du gør og hent et gratis budgetskema her. 

Med et budget får du også overblik over, hvad du har til rådighed til opsparing og afvikling af eventuel gæld. Det er dyrt at skylde penge, og hvis du har studielån eller anden gæld, anbefaler vi, at du kommer i gang med at afvikle din gæld, så snart du begynder at arbejde fuld tid.  

Betal den dyreste gæld først – hvis du har dyre kviklån eller en kassekredit, kan der måske være penge at spare ved at sammenlægge dine lån. Læs mere om sammenlægning af lån her.   

Et studielån/SU-lån er et relativt billigt lån. Men det er dog stadig et lån, der løber renter på, så længe du skylder penge. Ifølge reglerne skal du begynde at afdrage på lånet 1. januar året efter, du har afsluttet dit studie. Men du kan sagtens begynde at afdrage tidligere. Du kan få overblik over din samlede studiegæld og rette i dine betalinger på borger.dk. 

Du er også velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for rådgivning om, hvordan du bedst afvikler din gæld.  

Det er også en god idé at tænke opsparing ind i budgettet, før du vænner dig til at have flere penge mellem hænderne. Du kan sagtens starte i det små og skrue op for beløbet i takt med, at du får mere luft i din økonomi. Det vigtigste er at komme i gang og få sat opsparingen i system. Få masser af inspiration til opsparing her. (link til: https://www.nordea.dk/privat/produkter/opsparing/ 

Kontakt os, og lad os hjælpe dig i gang

Du står foran mange overvejelser og beslutninger. Og der en del elementer i din nye økonomi, der skal sættes i system, så du får mest muligt ud af dine muligheder. Lad os hjælpe dig med at træffe rigtige beslutninger, som er langtidsholdbare.

Du kan enten ringe til os eller chatte med os. Vi sidder klar, når du har brug for det. Du kan også møde hvis det passer dig bedst.