Hvad er en forskudsopgørelse?

Forskudsopgørelsen kommer hvert år i november og er en form for budget over din forventede indkomst, fradrag og skat for det kommende år. For at undgå at betale for meget i skat eller skulle betale restskat bør du altid tjekke, at tallene på forskudsopgørelsen er rigtige. 

Skattestyrelsen får de fleste tal automatisk, men får ikke besked om alle ændringer i din økonomi – fx ændringer i din indkomst. Derfor bør du kontrollere tallene og justere, hvis der brug for det. 

Hvis din økonomi eller dit liv ændrer sig i løbet af året, bør du også rette forskudsopgørelsen. Det sikrer, at din skat bliver justeret, når ændringerne sker. Så undgår du overraskelser, når årsopgørelsen kommer i marts. Læs mere om årsopgørelsen her.

Hvis du ændrer din indkomst på forskudsopgørelsen, bliver din trækprocent og dit månedsfradrag automatisk beregnet. Når du har godkendt ændringerne, bliver der dannet et nyt skattekort, som automatisk bliver sendt til din arbejdsgiver eller andre udbetalere.

Er der sket ændringer i dit liv eller din økonomi?


Skattestyrelsen får ikke automatisk besked om ændringer i din økonomi som fx lønstigning eller boligkøb. Du skal derfor selv tjekke og justere forskudsopgørelsen, når der sker ændringer.

Tjek og ret din forskudsopgørelse


Hvis du løbende sørger for at rette forskudsopgørelsen så den afspejler din økonomi, sørger skattestyrelsen for, at du får de rette fradrag. Trækprocent og fradrag beregnes automatisk, når du ændrer din indkomst.

Betal det rigtige i skat hver måned


Ved at kontrollere og justere forskudsopgørelsen, når der sker ændringer i din økonomi sikrer du, at du betaler det rigtige i skat hver måned. Det betyder, at du får de rigtige fradrag og undgår et skattesmæk, når årsopgørelsen beregnes.

Begivenheder, der kan påvirke din forskudsopgørelse

  • Ændringer i din indkomst
  • Du er på barsel eller begyndt at arbejde på nedsat tid
  • Din arbejdssituation er ændret – fx nyt arbejdssted eller ændringer i kørsel eller hjemmearbejde
  • Du er blevet gift, skilt eller separeret
  • Ændringer i offentlige ydelser – fx SU, pension eller efterløn
  • Ændringer i indbetaling til pension
  • Køb eller salg af bolig
  • Omlægning af boliglån med ændrede renteudgifter
  • Udlejning af bolig, bil med mere

(Kilde: borger.dk)

Læs mere om de begivenheder, der kan have indflydelse på din forskudsopgørelseÅbner i nyt vindue.

Hvor ser og retter jeg min forskudsopgørelse for 2024?

Du får besked fra Skat, når din forskudsopgørelse er klar i november. Du kan se og rette den ved at logge på skat.dk med MitID. Du bør kontrollere tallene inden udgangen af 2023 for at sikre, at du betaler det rigtige i skat i 2024.

Er du boligejer? To ting, du skal være opmærksom på ved forskudsopgørelsen

Både ejendomsværdiskat og grundskyld kommer på forskudsopgørelsen fra 2024


1. januar 2024 træder de nye regler for boligskat i kraft. Indtil nu er din grundskyld blevet opkrævet af kommunen via en ejendomsskattebillet 2-3 gange årligt. Din ejendomsværdiskat er blevet opkrævet via forskudsopgørelsen.

Fra 2024 bliver både grundskyld og ejendomsværdiskat opkrævet af staten via forskudsopgørelsen. På forskudsopgørelsen for 2024 vil du derfor kunne se, hvad du samlet skal betale i boligskat.

På trods af generelt højere ejendomsvurderinger, betyder de nye regler lavere skat for fire ud af fem boligejere. De boligejere, der får en højere boligskat, får en skatterabat, der beskytter deres boligøkonomi ved overgangen til de nye regler. 

Din boligskat beregnes ud fra din ejendomsvurdering. Det er vurderingsstyrelsen, der udsender ejendomsvurderinger og beregner din boligskat. 

Læs mere om de nye skatteregler her.

Har du omlagt dit boliglån? Undgå at snyde dig selv for rentefradrag


De seneste år er renten steget kraftigt, og derfor er det ekstra vigtigt at tjekke, om dine renteudgifter er registreret korrekt på forskudsopgørelsen (rubrik 483). 

Du får nemlig kun det fulde fradrag for renterne, hvis du selv noterer ændringen på din forskudsopgørelse. Skat får ikke automatisk besked, hvis du har højere renteudgifter. Fradragene for lån overføres automatisk til din årsopgørelse, men hvis du vil have fradragene løbende igennem året, skal du skrive dine aktuelle renteudgifter på forskudsopgørelsen.

Vær ekstra opmærksom på rubrik 483, hvis:

  • du har fået rentetilpasset eller refinansieret dit variabelt forrentede realkreditlån
  • du har omlagt et fast forrentet lån til en højere rente for at skære en bid af restgælden. 

Læs mere i Lise Nytoft Bergmanns artikel om, hvordan mange boligejere snyder sig selv på forskudsopgørelsenÅbner i nyt vindue

Spørgsmål og svar om forskudsopgørelse