- Hvorfor er det vigtigt, at jeg tjekker min forskudsopgørelse?
Du skal tjekke tallene på din forskudsopgørelse for at sikre, at du betaler det rigtige i skat i det kommende år og undgå skattesmæk. Tallene bruges til at beregne din trækprocent og dine fradrag. Derfor er det også vigtigt at registrere ændringer, der sker i løbet af året, fx ændring i din indkomst.
- Hvad sker der, hvis jeg ikke får rettet min forskudsopgørelse?
Hvis du ikke retter noget i din forskudsopgørelse, beregnes din skat for året ud fra de tal, Skattestyrelsen har indhentet til opgørelsen. Det kan betyde, at du kommer til at betale for meget eller for lidt i skat. Betaler du for meget i skat vil din månedlige indkomst være lavere end nødvendigt. Og omvendt – betaler du for lidt i skat, kan du ende med et ubehageligt skattesmæk, når årsopgørelsen beregnes.
- Hvornår skal jeg rette min forskudsopgørelse?
Du modtager forskudsopgørelsen for 2024 i november 2023. Du skal kontrollere tallene inden udgangen af 2023, hvis du vil sikre, at du betaler det rigtige i skat i hele 2024. Men det er aldrig for sent at rette forskudsopgørelsen, og du bør derfor også justere den i løbet af året, hvis der sker ændringer i din økonomi.
- Hvornår er forskudsopgørelsen klar?
Forskudsopgørelsen for 2024 er klar i november 2023. Du får besked fra Skat, når du kan tjekke den. Du ser den ved at logge ind på skat.dk med MitID.
- Hvad er forskellen på forskudsopgørelse og årsopgørelse?
Forskudsopgørelsen er en form for budget for det kommende års indkomst og skat. Den er klar i november og viser din forventede skat og indkomst for det kommende år. Din forskudsopgørelse kan justeres løbende, fx hvis din løn ændrer sig i løbet af året. Det er altid en god idé at tjekke tallene, når du får forskudsopgørelsen i november.
Årsopgørelsen er et regnskab over det foregående år – en opgørelse over, hvad du reelt har tjent og betalt i skat. Årsopgørelsen er klar i marts, og det er vigtigt at tjekke, at oplysningerne er rigtige, eller om der er noget, der skal rettes. Se mere om årsopgørelsen her.
- Jeg har omlagt mit boliglån – hvad skal jeg rette på forskudsopgørelsen?
Hvis renteudgifterne til dit boliglån har ændret sig, skal du justere forskudsopgørelsen, så den afspejler ændringerne. Det gælder både, hvis du betaler mere eller mindre i rente. Og uanset hvad bør du hvert år tjekke rentebeløbet – for selv hvis din rentesats er uændret, vil du, efterhånden som du betaler af på dit lån, betale mindre i rente. Derfor skal du tjekke, at fradraget for renter er tilpasset.
- Hvad gør jeg, hvis jeg har glemt et fradrag?
Hvis du har glemt et fradrag eller en indkomst i et tidligere år, kan du rette i dine tidligere årsopgørelser til og med den 1. maj i det fjerde år efter indkomstårets udløb. Det vil sige, at hvis du fx har rettelser til dine fradrag i 2022, har du indtil 1. maj 2026 til at rette i årsopgørelsen for 2022. Se, hvordan du retter tidligere årsopgørelserÅbner i nyt vindue
- Kan jeg få kørselsfradrag?
Har du mere end 12 km til og fra arbejde? Så har du mulighed for at få kørselsfradrag, også kaldet befordringsfradrag. Det gælder, uanset om du kører i bil, tager offentlig transport eller cykler.
Men husk, at du kun er berettiget til fradrag for de dage, hvor du reelt har transport til arbejdet – så hjemmearbejdsdage, sygedage, orlovsdage m.m. skal altså trækkes fra i regnskabet.
Du kan få kørselsfradrag for alle typer lønnet arbejde, som du betaler AM-bidrag af. Vær opmærksom på, at du ikke kan få kørselsfradrag, hvis:
• du har firmabil til rådighed
• din arbejdsgiver betaler transporten
• du kører til og fra studie
Se mere og beregn, om du kan få kørselsfradrag herÅbner i nyt vindue
- Kan jeg få fradrag for gaver og bidrag til velgørende foreninger?
Du er berettiget til fradrag for gaver, bidrag og donationer til velgørende organisationer, foreninger og fonde. Du kan få fradrag for både små og store beløb. Hvis du har givet organisationen dit cpr-nr., får du automatisk fradrag.
- Får jeg fradrag for børnebidrag?
Du kan få fradrag, hvis du betaler børnebidrag til børn under 18 år, der ikke bor hos dig. Der skal være en skriftlig aftale om bidraget mellem de to parter eller via Familieretshuset (tidligere Statsforvaltningen.) Hvis du betaler normalbidrag, får du i 2023 fradrag for 1.328 kr. om måneden.
Hvis du betaler børnebidrag igennem Udbetaling Danmark, får du automatisk fradrag. Hvis du betaler uden om Udbetaling Danmark, skal du selv oplyse bidraget på årsopgørelsen/forskudsopgørelsen (rubrik 56).
- Får jeg fradrag for ægtefællebidrag?
Hvis du betaler ægtefællebidrag, får du fradrag. Det gælder uanset, om I er separeret, fraskilt eller flyttet varigt fra hinanden. Hvis du betaler gennem Udbetaling Danmark, får du automatisk fradraget.
Hvis du betaler udenom Udbetaling Danmark, eller du har yderligere bidrag, skal du selv oplyse det på årsopgørelsen (rubrik 56). Vær opmærksom på, at det også gælder, selvom du har skrevet bidraget på din forskudsopgørelse.