Hvis du skal sælge en andelslejlighed- eller bolig, adskiller forløbet sig en smule fra salg af ejerboliger.
Til en start skal du opsige din andel overfor andelsforeningen. I nogle foreninger er der interne og eksterne ventelister til boligerne, og derfor er du som andelshaver ikke altid selv ansvarlig for salget af boligen. Det fremgår af vedtægterne, om du eller andelsforeningen står for salget af andelen.
Derudover kan du ikke selv prissætte en andelsbolig, som fx er muligt ved en ejerbolig. Andelsværdien fremgår af foreningen årsregnskab, og her kan du tillægge værdien af eventuelle forbedringer, du har lavet i boligen.
Hvis du overvejer at sælge din andelsbolig, og du gerne vil have mere viden om, hvordan det foregår, kan du læse mere på vores side om salg af en andelsbolig. Se, hvordan du sælger en andelsbolig her.
Hvordan forgår salg ved skilsmisse eller samlivsophævelse?
At gå igennem en skilsmisse eller samlivsophævelse er en vanskelig tid for hele familien. Samtidig er der en række praktiske forhold, som I skal have på plads – blandt andet hvad der skal ske med jeres nuværende bolig.
Hver familie er forskellig, og kun I kender den rette løsning for jer. Vi kan dog hjælpe jer med at få overblik over økonomien, og se om der er mulighed for, at en af jer kan blive boende, eller om den bedste løsning vil være at finde en ny og billigere bolig hver for sig.
Vælger I at sætte jeres bolig til salg i forbindelse med en skilsmisse, vil alt evt. overskud som udgangspunkt deles ligeligt mellem jer, medmindre der er indgået en ægtepagt.
Hvis I ikke har været gift, vil et evt. overskud gå til ejeren af boligen. Det vil sige, at hvis kun en af jer står som ejer af boligen, får vedkommende formuen. Er I fælles ejere, vil formuen blive fordelt imellem jer.
Vil du vide mere om, hvad der sker med fælles formue, bolig og kontier ved skilsmisse og samlivsophørelse? Læs mere om økonomien efter skilsmisse eller samlivsophævelse her.