Få hjælp før, under og efter behandling af dødsboet
Vi holder din økonomi i gang, mens skifteretten arbejder, og sammen får vi stabiliseret din økonomi, når boet er gjort op.
Alle afdødes konti bliver spærret, mens bobehandlingen står på - også jeres fælleskonti.
Kontakt os for at sikre dig, at:
● Du har penge til husholdningen
● Dine regninger bliver betalt
● Din løn/pension bliver udbetalt til en konto, du har fri adgang til
De indledende overvejelser og opgaver lige efter dødsfaldet
Umiddelbart efter at personen er død, er der få men vigtige ting, du skal sørge for, så alt fra begravelse til bodeling kan igangsættes.
Det er lægen, der udfylder dødsattesten. Dermed er personen officielt erklæret død, og du kan udfylde dødsanmeldelsen på borger.dkÅbner i nyt vindue. Så snart, du har indsendt dødsanmeldelsen, får myndighederne, din bank, ATP mv. automatisk besked.
Alle afdødes konti og kort bliver spærret i løbet af 1-2 dage. Hvis det er din partner, der er død, anbefaler vi derfor, at du kontakter os førstkommende bankdag, så din økonomi ikke går i stå. Måske har I fælleskonti til fx løn-/pensionsindbetalinger og Betalingsservice, som du ikke kan få adgang til.
For pårørende er det en sorgfuld og følelsesladet periode. Derfor vælger de fleste at få en bedemand til at klare det praktiske omkring bisættelse, dokumenter, dødsannonce, valg af kiste, mv. Vær opmærksom på, at du ikke har pligt til at bruge en bedemand, og at du selv kan vælge, hvilke opgaver bedemanden tager sig af, og hvilke du selv klarer. Bedemandens honorar kan betales af boet.
Hvis den afdøde boede alene, skal du sørge for at sikre hjemmet. Du skal blandt andet lukke og låse vinduer og døre samt tømme og slukke køleskabet. Husk, at man som pårørende ikke må fjerne nogle genstande, mens skifteretten behandler boet.
Skifteretten skriver til dig vedr. arveforhold og bodeling
Så snart skifteretten har modtaget dødsanmeldelsen, skriver de til dig (hvis du står som kontaktperson i dødsanmeldelsen). Du har 14 dage til at indsamle information om blandt andet arvinger. Herefter skal du mødes med skifteretten for at tale om arveforhold, og hvad der skal ske med afdødes ejendele, formue og gæld. Mødet kan også være pr. telefon. På baggrund af mødet vejleder skifteretten dig om det videre forløb, og du får information om mulighederne for behandling af boet.
Hvis det er din partner, der er død, kan du i de fleste tilfælde blive siddende i uskiftet bo. Er den afdøde en anden pårørende - fx en af dine forældre - er der flere muligheder for opgørelse af boet. Hvad, der er den bedste løsning, afhænger blandt andet af afdødes økonomi (formue og gæld) og arveforholdene. I visse tilfælde har afdøde oprettet et testamente.
Overvej at få en advokat til at rådgive dig og de øvrige pårørende om fordele og ulemper ved de forskellige muligheder. Ikke mindst omkring skatteforholdene i forbindelse med en evt. arv. Advokatens honorar kan betales af boet.