Hvordan ser din økonomi ud når du skal på pension?

Når du runder de 60 år, kan du så småt se din pensionering ude i horisonten. Uanset om der er 3, 5 eller 10 år, til du går på pension, bør du begynde at overveje, hvordan du får den pensionstilværelse, du ønsker. Vi kan hjælpe dig med at tilrettelægge din økonomi med udgangspunkt i din pensionsopsparing og øvrige formue, så du får mest muligt ud af næste kapitel i livet

Har du sparet nok op til pension?

Om du har sparet for lidt eller tilpas op til pension afhænger af, hvad du forventer dig af din pensionstilværelse. Hvis du vil opretholde din nuværende levestandard, skal du sigte efter at have pensionsindtægter på 80 % af din lønindkomst, når du forlader arbejdsmarkedet. Undervurder ikke dit forbrug som pensionist -  især i de første år, hvor man typisk har mest lyst til fx rejser og andre ting man har udskudt.

Et andet aspekt er, hvor længe du lever. Ifølge statistikken kan du regne med at have 15-20 år på pension, alt efter hvornår du går fra. Men ingen ved med sikkerhed, hvor gammel du bliver. Derfor bør du løbende vurdere, om din økonomi er tilstrækkeligt polstret, hvis det ser ud til, at du bliver betydeligt ældre, end statistikkernes tørre tal stiller dig i udsigt.

Se videoen med Nordeas forbrugerøkonom, Ida Marie Moesby, og bliv klogere på, hvor meget du skal have sparet op til pensionen.

Ups! Tillad Marketing cookies for at se indhold som dette fra Nordea

Få overblik over alle dine indtægtsmuligheder som pensionist

Langt de fleste har en privat pensionsopsparing. Størrelsen på din pension afhænger af, hvor meget du har indbetalt, hvor længe du har sparet op, og hvordan din opsparing er blevet forrentet gennem årene. Har du en ratepension, skal du tale med din bankrådgiver, hvis du overvejer at justere udbetalingsperioden (max. 30 år).

Har du ikke sparet op til pension, og er folkepensionen din primære indtægtskilde, skal du nok forberede dig på at nedjustere din levestandard. Læs mere om folkepension samt de aktuelle takster hos Ældre SagenÅbner i nyt vindue

Podcast: Sådan optimerer du din seniorøkonomi

Overgangen fra arbejdslivet til tilværelsen som pensionist betyder for de fleste af os et fald i indtægt. Alligevel har vi store forventninger til, hvordan vores liv skal være, når det bliver vores tur til at lukke døren til arbejdsmarkedet bag os. I denne episode gennemgår vi alle de økonomiske knapper, du kan skrue på for at give dig selv det bedst mulige udgangspunkt, når du skal på pension.

Ups! Tillad Marketing og Insights cookies for at se indhold som dette fra Nordea

Alternative indtægtskilder for pensionister

Indtægtskilde
Honorar for deltidsarbejde o.lign.Du må tjene op til 60.000 kr. om året, uden at det påvirker din folkepension.
Nedsparing i din bolig (fast ejendom)Hvis du har en stor friværdi, kan du optage et lån i din ejendom, og få overført et fast beløb til din konto hver måned. Nedsparing er mere og mere udbredt blandt pensionister.
Værdier, som kan indgå i din samlede pensionsformueHar du en opsparing af en vis størrelse, værdipapirer, eller ejer du en feriebolig, kan du indregne værdien af disse aktiver i din pensionsformue, så udbetalingerne rækker længere.

Tal med din bankrådgiver om dine muligheder med udgangspunkt i din økonomi.

Vi bliver ældre og ældre...

Gennemsnitslevealderen i Danmark er ca. 80 år, afhængig af hvor i landet du bor, og om du er kvinde eller mand. Kvinder lever generelt lidt længere end mænd. Den forventede levealder for personer, der er fyldt 67 år, er ca. 85 år. Levealderen i Danmark stiger år for år.

Læs mere hos Danmarks Statistik Åbner i nyt vindue

Tilpas din samlede økonomi til din pensionstilværelse

Du får ændrede behov og forpligtelser i takt med, at du bliver ældre. Derfor bør du justere din økonomi, inden du går på pension:

  • Gennemgå dit budget

Bruger du penge på det, du tror? Er der noget du vil - eller bør - spare på? Eller har du omvendt luft i budgettet til yderligere opsparing? Er du overordnet set tryg ved din økonomi?

  • Tjek din ulykkes- og livsforsikring, lønsikring, børnepension o.lign.

Giver dine forsikringer mening ift., hvor du og dine pårørende er i livet nu? Er det de rigtige begunstigede, der får forsikringssummen udbetalt? Skal forsikringssummen justeres?

  • Tjek dine lån

Kan du samle flere, dyre lån i ét gunstigere? Har du formue, så du kan blive gældfri? Afdrager du nok på dine lån?

  • Tjek din opsparing og dine investeringer

Er der den rigtige balance mellem risiko og afkast? Får du nok ud af din opsparing?

  • Overvej din boligsituation

Har du råd til at blive boende de næste 5, 10 eller 20 år? Også hvis du bliver alene? Får du en bedre daglig økonomi, hvis du flytter til noget mindre?

  • Find ud af, om du kan få støtte og tilskud

Det offentlige yder fx støtte til bolig, medicin og licens. De fleste støtte- og tilskudsordninger er indkomstafhængige. Læs mere hos Ældre SagenÅbner i nyt vindue

  • Er du gift? 

Det er en god idé allerede nu at overveje hvordan jeres fælles økonomi ser ud, i tilfælde af pludselig død, kan der opstå et behov for hver jeres konti. Fx budgetkonti. Du kan læse mere om hvordan man er stillet i tilfælde af en partners død her.

Store forandringer i livet har stor betydning for din pension

Tal med din bankrådgiver, hvis:

● Du skal skilles eller giftes

● Du skal flytte

● Du eller din partner bliver alvorligt syg

Vi hjælper dig med at træde trygt ind i pensionslivet

Læs mere om pension, og hvordan vi kan hjælpe dig som bank. Du kan også regne på din pension og få mere detaljeret information om alderspension, ratepension og livrente. 

Vi anbefaler, at du i god tid, inden du forlader arbejdsmarkedet, kontakter din bankrådgiver for en komplet gennemgang af din økonomi. Sammen ser vi på dine muligheder, og vi kommer med konkrete forslag til, hvordan du kan sammensætte din økonomi, så du får den pensionstilværelse, du ønsker.

Du kan enten ringe til os eller chatte med os. Vi sidder klar, når du har brug for det, døgnet rundt, alle ugens syv dage. Du kan også møde os i en afdeling tæt på dig eller online, hvis det passer dig bedst.