Når du skal planlægge dine pensionsudbetalinger, er det værd at huske på, at du generelt betaler lavere skat af afkast, når pengene er placeret i en pensionsopsparing.
Derfor er det en god ide at beholde dine penge i pensionsprodukter så længe som muligt.
Begynd med dine 'frie midler'
Hvis du har sparet op til din pension på almindelige opsparingskonti eller gennem investeringer, er det en opsparing i det, vi kalder 'frie midler'.
Da beskatningen af afkastet, som tidligere nævnt, er højere på frie midler, kan det være en god ide at bruge af dem før dine pensionsopsparinger.
Vi anbefaler dog, at du bevarer en økonomisk buffer, så du fx har penge til uforudsete udgifter.
Få udbetalt de mindst fleksible pensionsordninger først
Når du begynder at få udbetalt dine pensionsordninger, skal du huske på, at de ikke er ens, i forhold til hvornår og hvordan de kan udbetales.
Vi anbefaler, at du begynder med at få udbetalt de pensionsordninger, der er mindst fleksible med hensyn til udbetalingsperiode, og udskyder udbetalingen af de pensionsordninger, der er mest fleksible med hensyn til udbetalingsperiode.
Du kan se et eksempel på en udbetalingsplan i vores pjece 'Generelle tips til udbetaling af pension'. Klik her for at åbne pjecen.Åbner i nyt vindue
Friværdi kan give dig ekstra muligheder
Hvis du har en ejer-, andels- eller fritidsbolig, giver det dig muligvis nogle ekstra muligheder for at finansiere din pension. Det kan fx være muligt at bruge af en eventuel friværdi i ejendommen.
Friværdi er et udtryk for ejendommens værdi set i forhold til størrelsen af restgælden på dine realkredit- og boliglån.
Eksempel: Er værdien af din ejendom fx 3.000.000 kr., og har du en restgæld på 1.000.000 kr., er din friværdi 2.000.000 kr.
Bemærk, at det ikke er gratis at bruge af din friværdi – der skal både betales rente/bidrag og eventuelt afdrag.
Du kan også vælge at justere dine eksisterende boliglån. Ved at omlægge dine nuværende boliglån kan du nemlig få ekstra luft og muligheder i din økonomi. Det kan fx ske ved at forlænge lånets løbetid eller vælge en afdragsfri periode.
I begge situationer kræver det en forudgående kreditvurdering hos din låneudbyder (penge-/realkreditinstitut).
Du kan læse mere om nedsparing i boligen i vores artikel 'Spar ned i god tid'. Klik her for at læse artiklen.