Hvad er et SU-lån?

Når du er studerende på en SU-godkendt uddannelse og får SU, kan du tage SU-lån i de måneder, hvor du får SU. Lånet udstedes af staten og kan fungere som supplement til din SU og eventuel indkomst fra dit studiejob. Selvom et studielån er et relativt billigt lån, er det dog stadig et lån, og der løber renter på, så længe du skylder penge. Du bør derfor overveje grundigt, om det er nødvendigt at tage lånet.

Er det en god ide at tage et studielån?

Et SU-lån har en relativt lav rente sammenlignet med andre lån, hvor der ikke stilles sikkerhed. Vi tør godt afsløre, at hverken vi eller andre banker har noget på hylderne, som kan matche et SU-lån. Hvis du har behov for et lån for at få din økonomi til at hænge sammen, er et SU-lån derfor en fair og stabil mulighed.
Men som med alle andre typer af lån anbefaler vi, at du kun tager et SU-lån, hvis du reelt har brug for pengene. Har du først vænnet dig til at have et par tusinde kroner ekstra om måneden, kan det nemlig være svært at stoppe igen. Og selvom SU-lånet har en lav rente, kommer lånet i sidste ende til at koste dig betydeligt mere, end du har fået udbetalt.

Fordele og ulemper ved SU-lån

Fordele

  • Det er den billigste måde at låne penge på som studerende, da renten er meget lav sammenlignet med andre låntyper. 
  • Du kan vente med at betale lånet tilbage, til du er færdiguddannet – hvor du måske har fundet et fuldtidsjob og er bedre stillet økonomisk.
  • Lånet kan give dig ro til at fokusere på studiet uden at stresse over økonomien.
  • Du kan tilpasse lånet, da du selv vælger hvor meget du vil låne, og hvilke måneder du vil låne. Du kan altså nøjes med at få lånet i perioder, hvor du har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

Ulemper

  • Det koster naturligvis penge at låne penge, og selvom renten er lav, ender du stadig med at betale en betydelig sum penge over tid for lånet. 
  • Det er aldrig en rar følelse at skylde penge, og lånet kan blive en stressfaktor i stedet for at give dig ro.
  • Optager du SU-lån, kan det senere begrænse dine muligheder for, hvor meget du kan låne til fx at købe bolig for.
  • Tager du studielån som et alternativ til et studiejob, kan det påvirke dine fremtidige jobmuligheder, da du ikke får erhvervserfaring.

Tilbagebetaling af SU-lån - hvornår skal du betale SU-lån tilbage?

I modsætning til almindelige lån, hvor du afdrager på din gæld med det samme, skal du først begynde at betale dit SU-lån tilbage et år efter udgangen af det år, hvor du er færdig med dit studie. Det betyder, at hvis du er færdig med studiet i juni 2024, begynder du først at betale af på lånet i januar 2026 – men du kan sagtens begynde at afdrage tidligere. 

Gode råd om SU-lån

Inden du optager studielån, bør du overveje følgende:

  • Har du fuldt overblik over din økonomi som studerende? Vent med eventuelt at optage SU-lån, indtil du er kommet godt i gang med studiet.
  • Udnytter du dit maksimum for indtægt ved studiejob? Hvis du har mulighed for at arbejde og tjene lidt mere, er det en bedre økonomisk løsning i det lange løb. Husk dog, at der er en grænse for, hvor meget du må tjene, når du modtager SU.
  • Har du gået dine udgifter efter med tættekammen? Der kan være mange penge at spare, hvis du er villig til at ændre nogle vaner og stramme op hist og her. Se vores gode råd til sund økonomi, når du studerer.

Forskellige typer af SU-lån

Der findes forskellige typer SU-lån, alt efter din situation:

  • SU-lån: Alle, der modtager SU, kan optage et SU-lån. Du bestemmer selv, hvilke måneder du vil have lånet, og hvor meget du vil have udbetalt hver måned (op til det maksimale SU-lån).
  • Supplerende SU-lån til forsørgere: Hvis du er forsøger for et barn, har du mulighed for at tage et supplerende SU-lån ved siden af det almindelige SU-lån.
  • Slutlån: Hvis du går på en videregående uddannelse og ikke har mere SU tilbage, er det muligt at tage et slutlån inden for de sidste 12 eller 24 måneder af din uddannelse. Læs mere om slutlån her.Åbner i nyt vindue Der findes også mulighed for at tage udlandsstudielånÅbner i nyt vindue, hvis du skal læse i udlandet, og forhøjet SU-lånÅbner i nyt vindue , hvis din SU-sats er afhængig af dine forældres indkomst. 

Du kan ikke låne større beløb til investering i fx en bolig eller til at købe en bil – i de tilfælde skal du tale med banken om mulighederne. 

Hvad koster SU lån? Se eksempler på lån

Lucas læser til socialrådgiver og tager det maksimale SU-lån på 3.371 kr. pr. måned i de sidste 12 måneder af uddannelsen. Fordi det samlede lånebeløb er under 60.000 kr., skal Lucas betale lånet tilbage over en periode på op til 7 år. 

Maya læser til civilingeniør og tager fuldt SU-lån fra starten af sin uddannelse og igennem hele bachelor- og kandidatuddannelsen. Hun bliver forsinket i sin uddannelse og får derfor ikke SU i de sidste 8 måneder. I de 8 måneder tager hun SU-slutlån for at kunne skrive sit speciale færdigt. Fordi det samlede lånebeløb er over 240.000 kr., skal Maya betale lånet tilbage over en periode på op til 15 år. 

Her kan du se, hvad de to forskellige lån kommer til at koste i alt, og hvad der skal betales tilbage hver anden måned:

LucasMaya
Måneder med SU-lån1270
Måneder med slutlån08
Samlet SU-lån før renter40.452 kr.305.546 kr.
Måneder med 4 pct. rentetilskrivning (under uddannelse)1278
Måneder med 4.35 pct. rentetilskrivning (fra endt uddannelse til tilbagebetaling starter)1718
TilbagebetalingsperiodeOp til 7 årOp til 15 år
Tilbagebetalingsbeløb hver måned1.213 kr. 5.573 kr.
Samlede låneomkostninger50.939 kr.501.569 kr.

Kilde: su.dk

SU-lån satser 2024

LåntypeKroner per måned
SU-lånop til 3.489 kr.
Supplerende SU-lån til forsørgereop til 1.745 kr.
Slutlån9.001 kr.

SU-lån: renter og rentefradrag

Der løber renter på dit studielån, fra du optager det og indtil den dag, du har betalt det hele tilbage. Der kommer altså renter på både mens du læser, indtil du begynder at betale af på lånet, og mens du betaler lånet tilbage. Du betaler også rente af de renter, der løbende kommer på lånet. 

Mens du læser, er renten på lånet 4 pct. om året. Når du er færdig med at læse, forrentes lånet med diskontoen, som er en rentesats, der fastsættes af Nationalbanken. Hertil lægges et procenttillæg eller procentfradrag, som fastsættes hvert år på finansloven. For tiden forrentes SU gæld efter endt uddannelse med 4,35 pct. Se mere om renter på SU gæld her Åbner i nyt vindue

Du kan få rentefradrag for de renter, du betaler på studielånet – men først, når du er begyndt at betale lånet tilbage. Hvis du begynder at betale af på lånet, før du skulle være begyndt på det efter tilbagebetalingsplanen, kan du trække rentedelen af de frivillige indbetalinger fra i skat. 

Spørgsmål og svar om SU-lån