Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Når børnene flytter hjemmefra

Når børnene flytter hjemmefra, er det ikke kun en ny start for dem, men også for dig. Du får råd til lidt mere, og du får måske endda også tid til nye ting. Vi anbefaler, at du gennemgår din økonomi, nu hvor din hverdag har ændret sig.

Start med et nyt budget

Når børnene flytter hjemmefra, vil det kunne mærkes på din samlede økonomi. Der bliver spist mindre mad, og du vil sikkert også kunne mærke det på vand- og varmeregningen. 

Vi anbefaler, at du lægger et nyt budget, så du ved, hvordan din nye økonomi ser ud. Du kan bruge vores budgetskabelon som du kan finde her, eller i Netbank. 

Pension og forsikring

Som altid, når tingene i dit liv ændrer sig, er det en god ide at få kigget på din pension og dine forsikringer.

Pension: 

Selvom du måske har flere år tilbage på arbejdsmarkedet, så er det vigtigt at få kigget på din pension, og om du indbetaler nok til at få den levestandard, du ønsker, når du går på pension. Måske har du nu mulighed for at øge indbetalingerne. Inden du beslutter dig for hvad du vil gøre, er det en god idé at tale med en pensionsrådgiver. Vi kan hjælpe dig med at tilpasse din opsparing og få mest ud af dine nye muligheder. 

Læs mere og book møde.

Forsikring: 

Nu hvor der er blevet færre i husstanden, er det meget muligt, at dit forsikringsbehov har ændret sig, og derfor er det en god ide at få tjekket dine forsikringer. Har du planer om en ny bil eller måske ny bolig, vil dit forsikringsbehov helt sikkert ændre sig. I takt med at du måske indfrier nogle af dine drømme og planer, skal forsikringerne følge med.

Hjælp dine børn økonomisk

Mange forældre vælger at hjælpe deres børn økonomisk, når de er flyttet hjemmefra. Hvis det er noget, du ønsker, er der nogle økonomiske aspekter, du skal være opmærksom på. 

Forældrekøb

Ønsker du at hjælpe dit barn videre, kan et forældrekøb ofte være en god ide.  Et forældrekøb er, når du som forælder køber en bolig for så at leje den ud til dit barn. Du skal betale skat af huslejeindtægten, men du skal ikke betale ejendomsværdiskat. Det kan derfor være en god mulighed for dig som gerne vil hjælpe dit barn til at få et rart sted at bo. 

Fordelene ved forældrekøb kan være:

• Dit barn får et sted at bo.

• De løbende udgifter er lavere, end hvis barnet selv køber via bedre muligheder for fradrag i skat.

• Som lejer kan barnet søge boligsikring.

• Mulighed for at købe en større lejlighed end dit barns reelle behov, hvis et værelse kan udlejes fx til en ven.

• Hvis boligpriserne stiger, kan forældrekøb på sigt være en god investering.

• Du sparer en hel del ved, at dit barn ikke længere bor hjemme, og en del af denne besparelse kan fx dække nogle af dine udgifter ved forældrekøb.

Ulemperne ved forældrekøb kan være:

• Du skal altid selv betale en del af de løbende udgifter for at opnå alle fordele ved forældrekøb. Det kræver, at du har råderum og styr på din økonomi.

• Du skal vælge skatteordning og føre regnskab over indtægter og udgifter, hvilket typisk kræver rådgivning af revisor.

• Der er udgifter forbundet med køb og salg af bolig. Det kan få betydning, hvis dit barn pludselig vil studere et andet sted, møder en kæreste eller fx ikke ønsker at bo i boligen længere.

• Opnår du en gevinst ved salg, er den skattepligtig, medmindre du selv har boet i boligen.

• Boligpriserne stiger og falder, og der er altid en risiko for at sælge med tab. Du skal derfor være klar over denne risiko samt kunne bære et eventuelt tab.

Du kan læse mere om denne type af boligkøb her. Overvejer du et forældrekøb, bør du kontakte en revisor, som kan hjælpe dig med at finde den skatteform, der er mest fordelagtig for dig.

Pengegaver

Du kan også vælge at hjælpe dit barn økonomisk i form af et pengebeløb i gave. Her er der dog nogle regler, du skal være opmærksom på. Der skal nemlig betales afgift til Skat af store gavebeløb.

Reglerne for 2018 er, at du skattefrit kan give dit barn 64.300kr skattefrit om året. Læs mere om reglerne på skat.dk