Hvordan låner jeg til huskøb?

Et huslån består i de fleste tilfælde af en kombination af et realkreditlån, et banklån og en udbetaling du selv skal lægge. Med et realkreditlån har du mulighed for at låne op til 80 pct. af værdien af en bolig. Den type lån kan derfor ikke dække hele boligens værdi. 

Hvis du kombinerer realkreditlånet med et banklån, kan banklånet dække op til yderligere 15 pct. af boligens værdi. Du vil derfor skulle lægge minimum 5 pct. i udbetaling. 

Boligkøb kan finansieres ved et realkreditlån på op til 80% af boligens værdi, et banklån på op til 15% af boligens værdi og en udbetaling på minimum 5% af boligens værdi

 

Du har naturligvis også mulighed for at betale mere end 5 pct. i udbetaling på dit boliglån og dermed tage et banklån på mindre end 15 pct. Banklånet er ofte dyrere end et realkreditlån.  Med en kombination af de to typer lån vil et hus, der koster 2 mio. kr., kræve en udbetaling på 100.000 kr. – hvis du vælger kun at lægge 5 pct. Læs mere om udbetaling her.  

Se dine muligheder for at låne til et hus:

Køberrådgivning - få råd og vejledning til dit huskøb

Bliv hjulpet trygt igennem dit boligkøb og få styr på alt det juridiske. Vores samarbejdspartnere danbolig og TestaViva kan hjælpe dig med den rette køberrådgivning. 

 Læs om køberrådgivning.

Vigtige beslutninger når du vælger huslån

Når du skal låne til køb af hus, er der flere ting, der er vigtige at overveje. Når du låner til huskøb, skal du blandt andet beslutte: 

  1. Om du ønsker et huslån med fast eller variabel rente  - læs mere om fast og variabel rente her
  2. Hvor lang tid du ønsker at afdrage på lånet
  3. Om du ønsker mulighed for afdragsfrie perioder - læs mere om afdragsfrihed her

Gode råd før dit første huskøb

Mange drømmer om at købe ejerbolig, men hvordan griber man processen an, og kan et boligkøb lade sig gøre, hvis sparegrisen ikke er særligt tung? Vi giver gode råd til, hvordan du lykkes med processen.

”Vi anbefaler, at man har en tidshorisont på minimum 5 år, før man tænker ejerbolig, da der er mange omkostninger forbundet med både køb og salg. Mange boligkøbere forventer dog at bo i deres nye bolig i længere tid end det, og derfor er det vigtigt, at man forsøger at se ud i fremtiden, så alle ønsker og planer kommer ind i budgettet,” siger Chefanalytiker og boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

Din økonomiske situation påvirker, hvor meget du kan låne til køb af hus. Om der er børn på vej eller du måske har udsigt til en forbedring af din indtægt kan påvirke, hvornår du skal slå til og købe nyt hus. Derfor er der en række overvejelser, du bør gøre dig, inden du går i gang:

  • Du bør skabe et overblik over din månedlige indkomst, dit rådighedsbeløb efter faste udgifter og eksisterende gældsposter.
  • Du kan læse mere om at lægge budget og hente en budgetskabelon her.

Læs flere af Lise Nytofts gode råd i artiklen om, hvordan man forbereder sig til sit første boligkøb.