Hvad har du råd til?
Det er vigtigt, at du har et indblik i, hvor meget din økonomi kan bære at betale af til et byggeprojekt – dvs. hvor meget din bolig må koste.
Særligt ved nybyggeri er der mange omkostninger at tage højde for, og det kan ofte blive dyrere end forventet.
Vi kan hjælpe dig med at skabe et overblik over din økonomi, og finde en finansieringsløsning, der tager højde for dine behov nu og fremover.
Se hvad du kan købe hus for med vores boligkøbsberegner. Indtast få oplysninger om din økonomi, og få et indblik i, hvad du har råd til at købe ny bolig for. Klik på beregneren for komme i gang.
Skal din næste bolig være et projektsalg?
Hvis du drømmer om at flytte ind i et nybygget hus, behøver det ikke at betyde, at du skal bygge nyt hus selv.
Med et projektsalg, også kaldet projektkøb, har du mulighed for at købe en bolig, allerede imens byggeriet står på. Fordelen ved at købe huset inden det står færdigt er, at du ofte får mulighed for at få indflydelse i fx rumfordeling og materialevalg i køkken og bad.
Du får desuden alle fordelene ved at flytte ind i et nyt hus. Det er ofte langt mere energivenligt, det kræver minimal vedligeholdelse de første mange år, og nyere huse passer ofte til det moderne familieliv i indretningen.
Med et projektkøb er du ikke ansvarlig for selve byggeriet eller finansieringen af det. Et projektkøb foregår på samme måde, som et almindeligt boligkøb. Du skal betale 5 pct. i egenfinansiering til huset og kan finansiere resten af købet med et realkreditlån og et banklån.
Få udarbejdet en finansieringsplan
Hvis du skal bygge nyt hus fra grunden tilbyder vi at udarbejde en finansieringsplan, så du har et samlet overblik over, hvor meget byggeriet koster, og hvordan du får det betalt.
På udgiftssiden kan der fx være udgifter til:
- diverse attester
- nedrivning af eksisterende hus
- entreprisekontrakt
- materialevalg/tilvalg
- haveanlæg
- flytteomkostninger
På indtægtssiden får du overblik over, hvordan udgifterne finansieres, fx via:
Læg et realistisk budget
Ud fra finansieringsplanen laver vi i samarbejde et budget, så du har overblik over de månedlige udgifter. Her tager vi højde for alle de udgifter, som byggeriet fører med sig, fx:
- Forsikringspræmier
- Transportudgifter
- Daginstitutionssatser
- El- og varmeudgifter
- Skattesatser og rentefradrag
- Rådgivere i forløbet
Uanset, om du køber et typehus af et byggefirma eller om du selv står for byggeriet, er der en række rådgivere, som er gode at have med under et byggeprojekt.
Få rådgivning hos Nordea
Når du skal bygge nyt hus, kan vi give dig økonomisk rådgivning under hele forløbet. Vores boligrådgivere er specialiseret inden for byggeri og projektsalg og har erfaring med alle typer byggeprojekter for private.
Vi rådgiver dig om:
- Hvor stor en boligudgift din økonomi kan bære
- Hvordan boligen kan finansieres, når den er bygget færdig
- Finansiering under byggeperioden
- Udbetalinger til byggefirmaet i byggeperioden
- Kurssikring af realkreditlån
- Forsikring i og efter byggeperioden.
Få rådgivning af en advokat
Din advokat vil få en større rolle i forbindelse med nybyggeri end ved et almindeligt huskøb.
Det er derfor en god ide at vælge en advokat med erfaring inden for byggeprojekter for at få den mest optimale rådgivning.
Advokaten sørger for at gennemgå byggeriets kontrakt og sikrer, at der er taget stilling til alle væsentlige spørgsmål, fx at der er lagt en tidsplan for de enkelte delelementer i byggeriet, og hvad der skal ske, hvis planerne ikke holder.
Det er vigtigt, at kontrakten sikrer, at du ikke skal betale før byggeriet er som aftalt.
Få en vurdering hos en bygningssagkyndig
En beskikket bygningssagkyndig er fx en bygningsingeniør, en arkitekt eller en bygningskonstruktør, som er godkendt af Økonomi- og Erhvervsministeriet til at foretage en bygningsgennemgang.
Den bygningssagkyndige kan vurdere, om et byggeprojekt hænger sammen rent byggeteknisk og kan komme med forslag til ændringer og forbedringer.
Du kan også få den bygningssagkyndige til at hjælpe dig med at tage stilling til, om planen over, hvornår og hvor meget der skal betales til håndværkere og entreprenører, svarer til byggeriets reelle værdi.
Den bygningssagkyndige følger dit byggeprojekt, så du undervejs i byggeperioden sikrer, at byggefirmaet lever op til det aftalte i entreprisekontrakten.
Find bygningssagkyndigÅbner i nyt vindue
Find et byggefirma
Byggefirmaet har ansvaret for hele byggeriet eller dele deraf – alt efter hvad du har aftalt.
Byggefirmaet kommer med et forslag til entreprisekontrakt, som bl.a. indeholder en ratefordelingsplan som viser, hvornår de forskellige delbetalinger til firmaet skal falde.
Vælger du at få bygget et typehus, vil de have byggerådgivere og byggefirmaer tilknyttet, der sammensætter en plan for entreprisen sammen med dig – der passer til dit budget.
Læs mere om de forskellige byggefirmaer, der tilbyder typehuse på Boligas hjemmesideÅbner i nyt vindue.