Fordele ved at bygge nyt hus:

En bolig til dine behov

Du får en bolig, som passer til dine unikke behov.

Moderne og energivenlig

Du får en moderne, funktionel og energivenlig bolig.

Nem at vedligeholde

Få glæde af en bolig, som i de første mange år har minimal vedligeholdelse. 

Hvad koster det at bygge hus?

Der findes ikke et entydigt svar på, hvad det koster at bygge et hus. Prisen kommer først og fremmest an på, om du vælger et typehus eller et arkitekttegnet hus.

Typehus

Mange byggefirmaer tilbyder et nybygget typehus til en fast startpris, hvilket som udgangspunkt er attraktivt. Typehuse kan i dag sagtens bygges med individuelle løsninger, hvor du som køber har indflydelse på fx plantegning, gulve og køkken. 

Fordelene ved at vælge et typehus er, at du samarbejder med et byggefirma, der er specialiseret i nybyggeri og har et omfattende netværk af håndværkere og leverandører. Byggefirmaet tilbyder en samlet entreprisekontrakt, som indeholder aftaler om blandt andet pris, betalingsbetingelser, levering, forsikring og materialebeskrivelser.

 

Når du vælger et typehus, skal du være opmærksom på, hvad der er inkluderet i prisen, da eventuelle tilvalg som oftest kan resultere i en øget pris. Det er en god idé at have alle tilvalg helt på plads, inden byggeriet går i gang. På den måde kender du den endelige pris og din fremtidige boligøkonomi. 

Arkitekttegnet hus

Overvejer du i stedet et arkitekttegnet hus, vil prisen som udgangspunkt være væsentlig højere end ved et typehus.

En af fordelene ved at vælge et arkitekttegnet hus er, at du har indflydelse på alt lige fra materialevalg til planløsning. Du har dermed mulighed for at skabe præcis det hjem, du ønsker, helt ned til mindste detalje.

Derudover er der ofte herlighedsværdi forbundet med at bo i et arkitekttegnet hus, der kan være med til at gøre ejendommen attraktiv.

Når du vælger et arkitekttegnet hus, skal du være opmærksom på din opgave i forhold til fx indhentning af tilbud/entreprisekontrakter og byggestyring. Det er derfor en god idé at have alle aftaler helt på plads, inden byggeriet går i gang, så du kender den endelige pris og din fremtidige boligøkonomi.

Tag os med på råd fra start

Udgifter ved et nybyggeri

Der er en del udgifter forbundet med et nybyggeri. De største udgifter går til købet af byggegrunden, eventuel nedrivning af det gamle hus og til opførelse af det nye. Der findes også en del andre omkostninger for eksempel jordbundsundersøgelse, forureningsscreening, haveanlæg, carport og tilslutningsafgifter.

Få hjælp af en boligrådgiver til dit projekt

I Nordea får du en specialiseret boligrådgiver, som har bred erfaring med nybyggeriets mange faser og faldgruber. Vi hjælper dig med et økonomisk overblik, så du har tid til at fokusere på selve byggeriet. 

Vores boligrådgiver kan hjælpe dig med at:
 
  • Få svar på, hvor meget du præcist kan bygge dit nye hus for
  • Lægge en realistisk finansieringsplan og et budget
  • At finde den rette finansiering under byggefasen
  • At finde det rette boliglån, når huset står færdigt 

Få en uforpligtende snak om dit projekt med en boligrådigver her. 

Budget og priseksempel på typehus

Her kan du se et budget med eksempler på de typiske udgifter til et typehus/færdighusprojekt, hvor betalingen til byggefirmaet sker ved indflytning. 

Alle priseksempler er inkl. moms. Eksemplerne er overslag, og der kan derfor være afvigelser i prisniveauet:

  • Køb af byggegrund/typehus/færdighusprojekt: 1.300.000 kr.
  • Byggetilladelse: 5.000 kr.
  • Arkitekt/byggesagkyndig: 15.000 kr.
  • Advokat (til fx aftaler/kontrakter, testamente): 10.000 kr.
  • Entreprisekontrakt/købsaftale/tilbud fra håndværkere: 2.800.000 kr.
  • Haveanlæg: 120.000 kr.
  • Øvrige udgifter (fx byggestrøm, vand): 15.000 kr.
  • Uforudsete udgifter (15% af entreprisekontrakten): 420.000 kr.

Forventede byggeudgifter i alt: 4.685.000 kr.

Uforudsete udgifter

Når du bygger et nyt hus, vil der ofte kommer uforudsete udgifter. Derfor er det vigtigt, at du i dit byggebudget tager højde for en buffer, så du kan komme trygt i mål med dit byggeprojekt. Udgifter som stikledninger, jordbundsundersøgelse, energiramme og forsikringer er regnet med som en del af entreprisekontrakten og er derfor ikke med som særskilte udgifter. Tilslutningsafgift er medregnet i køb af byggegrund. 

Gennemgå alle dokumenter

Vi anbefaler, at du sammen med en advokat og byggesagkyndig gennemgår alle projekts dokumenter herunder entreprisekontrakten og garantier. Det sikrer dig, at der bliver taget stilling til alle væsentlige spørgsmål som for eksempel udgifter inkluderet i dit byggebudget, dagbøder, tidsplan for byggeriet og betalingsbetingelser.  

Få overblik over byggeriets faser:

1. Få en økonomisk ramme i banken

Vi anbefaler, at din byggeplanlægning starter sammen med din rådgiver i banken. Alle dine boligdrømme går hånd i hånd med finansieringen, og vi hjælper dig med at få et godt overblik over dine muligheder, og hvad byggeriet må koste, så det passer til din økonomi.  

2. Find en byggegrund 

Når du har fundet en grund, skal du sikre dig, at den har en passende størrelse, og at lokalplanen tillader dig at bygge det hus, du har i tankerne. Find en grund hos danbolig herÅbner i nyt vindue

3. Indhent tilbud fra byggefirma

Når du har fundet byggegrunden, kan du begynde at indhente tilbud fra byggefirmaer. Når du vælger hustype, skal du tage stilling til materialevalg, energiklasse og særlige ønsker til indretning. Du skal desuden beslutte, om du ønsker et indflytningsklart hus, eller om du selv vil lave noget af arbejdet. 

4. Få et møde med vores boligrådgiver 

I Nordea får du hjælp af en boligrådgiver, der er specialist inden for byggeri og boligfinansiering. Boligrådgiveren fungerer som din sparringspartner i hele byggeprocessen og gennemgår tilbud fra byggefirmaer og vurderer, om det er økonomisk realistisk, så vi er sikre på, at du har råd til at sidde i det færdigbyggede hus.  

5. Byggeriet er klar til at gå i gang 

Du får en finansieringsplan for hele byggeperioden, så vi har et grundlag for den endelige finansiering, hvorefter byggeriet er klar til at begynde. I finansieringsplanen får du et overblik over, hvilke omkostninger der er i byggeperioden, hvilke tilvalg du har råd til, og hvordan dit samlede byggebudget ser ud. 

Få en uforpligtende snak om at bygge nyt hus

Vi hjælper dig med at sætte de økonomiske rammer og komme trygt i mål med dit byggeri.

Få en snak om at bygge nyt hus