Vil du gerne bygge nyt hus?

Der er mange fordele ved at bygge sit eget hus. Du får blandt andet mulighed for at få opført en ny bolig præcis efter din og familiens behov - nu og på sigt. 

Derudover vil du få et lavenergihus med lavere omkostninger til fx varme. Du er også sikret en minimal vedligeholdelse de første mange år, du bor i et nybygget hus.   

Vælger du at bygge nyt hus, er det vigtigt, at du i dit byggebudget sætter en buffer af til uforudsete udgifter, da der ofte kommer udgifter, du ikke kunne have forudset fra starten. 

Vi giver dig et overblik over det, du skal være særligt opmærksom på, når du overvejer at bygge et nyt hus. 

Hvad koster det at bygge hus?

Der findes ikke et entydigt svar på, hvad det koster at bygge et nyt hus. Prisen afhænger i første omgang af, om du vælger at bygge et typehus eller et arkitekttegnet hus. 

Mange byggefirmaer tilbyder et nybygget typehus til en fast startpris, hvilket som udgangspunkt er attraktivt. 

Typehuse kan i dag sagtens bygges med individuelle løsninger, hvor du som køber har indflydelse på fx plantegning, gulve og køkken. 

Fordelene ved at vælge et typehus er, at du samarbejder med et byggefirma, der er specialiseret i nybyggeri og har et omfattende netværk af håndværkere. De kan derfor ofte tilbyde gode håndværkeraftaler. 

Når du vælger et typehus, skal du være opmærksom på, hvad der er inkluderet i prisen, da eventuelle tilvalg som oftest kan resultere i en øget pris. Det er en god ide at have alle tilvalg helt på plads, inden byggeriet går i gang. På den måde kender du den endelige pris. 

Overvejer du i stedet et arkitekttegnet hus, vil prisen som udgangspunkt være væsentlig højere end ved typehuse. Fordelene ved at vælge et arkitekttegnet hus er, at du har indflydelse på alt lige fra materialevalg til planløsning. Du har dermed mulighed for at skabe præcis det hjem, du ønsker helt ned i mindste detalje. 

Udgifter i forbindelse med nybyggeri

Der er en del udgifter forbundet med nybyggeri, og det kan for mange virke noget uoverskueligt at finde ud af, hvilke omkostninger, der skal medregnes i byggebudgettet. 

Størstedelen af udgifterne er til købet af byggegrunden, eventuel nedrivning af et ældre hus og opførelse af det nye hus. 

Men der findes også en del andre omkostninger, der ikke direkte er relateret til byggeriet, men som udgør en væsentlig del af byggebudgettet.

Hvilke andre omkostninger skal du tage højde for i budgettet?

 • Jordbundsundersøgelse
 • Forureningsscreening
 • Haveanlæg
 • Carport
 • Tilslutningsafgifter

Vores boligrådgivere med speciale i byggesager, vil kunne give dig det fulde overblik.

Tag os med på råd fra start

Hos Nordea har vi rådgivere der er specialiseret inden for byggeri, med en bred erfaring og kendskab til nybyggeriets mange faser og faldgruber. Tøv ikke med at kontakte os, hvis du overvejer at bygge nyt hus. 

Vi hjælper dig med et økonomisk overblik i de indledende faser, så du har tid til at fokusere på byggeriet. 

Vores byggerådgivere kan hjælpe dig med at: 

 • Få svar på, hvor meget du kan bygge nyt hus for
 • Lægge en realistisk finansieringsplan og et budget
 • At finde den rette finansiering under byggefasen
 • At finde det rette boliglån, når huset står færdigt 

Hvis du overvejer at bygge hus, så tag en snak med os

Vi hjælper dig med at sætte rammerne og komme godt i mål med dit byggeri

Kontakt os

Hvad koster det at bygge nyt hus – Priseksempel

Her er et priseksempel på, hvad det kan koste at bygge nyt hus. Oversigten indeholder de udgifter, der typisk opstår ved et typehus/færdighusprojekt, hvor betalingen til byggefirmaet sker ved indflytning. 

Udgifter som stikledninger, jordbundsundersøgelse, energiramme og forsikringer er regnet med som en del af entreprisekontrakten, og er derfor ikke med som særskilte udgifter. Tilslutningsafgift er medregnet i køb af grund/ejendom. 

Alle eksempler er overslag, og der kan derfor være afvigelser i prisniveauet. 

Forventede byggeudgifter i alt4.685.000 kr.
Forventede byggeudgifterBeløb inkl. moms
Køb af byggegrund/typehus/færdighusprojekt1.300.000 kr.
Byggetilladelse5.000 kr.
Arkitekt/byggesagkyndig15.000 kr.
Advokat (aftaler/kontrakter, testamente)10.000 kr.
Entreprisekontrakt/købsaftale/tilbud fra håndværkere2.800.000 kr.
Haveanlæg120.000 kr.
Øvrige udgifter (fx byggestrøm, vand)15.000 kr.
Uforudsete udgifter (15% af entreprisekontrakten)420.000 kr.

Vores boligrådgivere hjælper dig med at gennemgå entreprisekontrakten, for at sikre, at alle udgifter så vidt muligt er inkluderet i dit byggebudget.  

Få overblik over byggeriets faser

At bygge nyt hus kan virke uoverskueligt, da der er mange forhold som skal afklares og tages stilling til. Nedenfor får du et overordnet indblik i, hvilke faser du skal igennem, når du vil bygge nyt hus. 

Byggeriets faser

 1. Få en byggeramme i banken
  Vi anbefaler, at din byggeplanlægning starter sammen med din rådgiver i banken. Alle dine boligdrømme går hånd i hånd med finansieringen, og vi hjælper dig med at få et godt overblik over dine muligheder, og hvad byggeriet må koste, så det passer til din økonomi.  
 2. Find en grund
  Når du har fundet en grund, bør du overveje, om grunden har den rette størrelse, og at lokalplanen tillader at bygge det hus, du har i tankerne. 
 3. Indhent tilbud fra byggefirma
  Når du har fundet byggegrunden, kan du begynde at indhente tilbud fra byggefirmaer. Når du vælger hustype, skal du tage stilling til fx materialevalg, energiklasse, mulighed for indretning mv.. Du skal desuden beslutte, om du ønsker et indflytningsklart hus, eller du selv vil lave noget af arbejdet. 
 4. Få et møde med vores boligrådgiver
  Hos Nordea får du hjælp af vores boligrådgivere, der er specialister inden for byggeri og boligfinansiering. Vores boligrådgivere fungerer som din sparringspartner i hele byggeprocessen. De gennemgår tilbud fra byggefirma og vurderer, om det er økonomisk realistisk, så vi er sikre på, at din nye bolig vil leve op til dine ønsker og samtidig bidrage til en fornuftig økonomi, når dit nye hus står færdigt.
 5. Byggeriet er klar til at gå i gang
  Du får en Finansieringsplan for hele byggeperioden, så vi har et grundlag for den endelige finansiering, hvorefter byggeriet er klar til at begynde. I Finansieringsplanen får du et overblik over, hvilket omkostninger der er i byggeperioden, hvilke tilvalg du har råd til, og hvordan dit samlede byggebudget ser ud.