Hvad er en årsopgørelse?

Årsopgørelsen er et samlet overblik over dine indtægter og din skat for det seneste år, og det er en rigtig god ide at tjekke den grundigt igennem. Måske snyder du dig selv for fradrag, der ikke automatisk indberettes – måske venter der et skattesmæk, som det er godt at være forberedt på. 

Hvornår får jeg overskydende skat udbetalt?

Hvis du skal have penge tilbage i skat, ruller de ind på din NemKonto fra midten af april 2024. 

I nogle tilfælde tager det længere tid, før overskydende skat udbetales. Det kan fx være, hvis du mangler at udfylde oplysninger på dit oplysningsskema, hvis der er tale om et større beløb af overskydende skat, eller hvis du eller din ægtefælle har gæld til det offentlige, som modregnes i restskatten. 

Som noget nyt kan du se frem til at få en smule ekstra med, hvis du får penge tilbage i skat. For første gang i flere år bliver der nemlig lagt en rente for indkomståret 2023 på den overskydende skat. Renten er godt nok beskeden med 0,8 pct., men trods alt bedre end hidtil, hvor den har været 0,0 pct. 

Hvornår skal jeg betale restskat?

Hvis du skal betale restskat, kan du frivilligt indbetale fra 1. januar til den 1. juli 2024. Betaler du i denne periode, skal du betale en rente på 5,5 pct. regnet fra 1. januar til og med betalingsdagen. 

Hvis du ikke betaler din restskat inden den 1. juli 2024, lægges der et procenttillæg på 7,5 pct. oveni og det samlede beløb bliver regnet ind i din skat for 2025. Hvis din restskat er under 23.973 inklusiv tillæg, og du ikke har betalt inden 1. juli 2024, bliver den automatisk regnet ind i din skat for 2025. Har du restskat over 23.973 kr., bliver den opkrævet i 3 rater i august, september og oktober. Du får besked i Digital Post, når du skal betale en rate. 

Du kan tilmelde din restskat til Betalingsservice, så beløbene betales automatisk. 

Renterne på restskat er steget betragteligt siden sidste år. Hvis du skal betale restskat, er der altså al mulig grund til at betale så hurtigt så muligt, for at undgå at betale mere i rente end højst nødvendigt. 

Årsopgørelse - vigtige datoer

11. marts 2024: årsopgørelsen er klar.

1. maj: sidste frist for at rette i oplysningsskemaet (tidligere selvangivelse), der ligger til grund for årsopgørelsen for 2023.

1. juli: sidste frist for at rette i det udvidede oplysningsskema (tidligere udvidet selvangivelse), som du får, hvis du har en personligt ejet virksomhed. 

1. juli: sidste frist for frivillig indbetaling af restskat.  

Hvad er forskellen på årsopgørelse og forskudsopgørelse?

Forskudsopgørelsen er en form for budget for det kommende års indkomst og skat. Den er klar i november og viser din forventede skat og indkomst for det kommende år. Din forskudsopgørelse kan justeres løbende, fx hvis din løn ændrer sig i løbet af året. 

Årsopgørelsen er et regnskab over det foregående år – en opgørelse over, hvad du reelt har tjent og betalt i skat. Årsopgørelsen er klar i marts, og det er vigtigt at tjekke, at oplysningerne er rigtige, eller om der er noget, der skal rettes.

Tjek din forskudsopgørelse 

Har du ikke allerede tjekket din forskudsopgørelse for 2024, er det også et godt tidspunkt at gøre det – særligt, hvis din årsopgørelse viser, at du skal betale penge tilbage i skat. Så er der nemlig noget, der tyder på, at der er beløb, der skal rettes til for at sikre, at din løbende indbetaling til Skat matcher din indkomst og dine fradrag. 

Du kan rette i din forskudsopgørelse hele året, men så snart du kender til ændringer i fx indkomst, bør du justere din opgørelse for at sikre, at dine oplysninger er korrekte, og at dine fradrag fordeles jævnt udover året. Se mere om forskudsopgørelse her.

Hvad med selvangivelse?

Den traditionelle selvangivelse blev afskaffet i 2008, hvor indberetningen blev digitaliseret. Mange taler stadig om selvangivelse i forbindelse med årsopgørelsen, men den rette betegnelse er ’oplysningsskema’. Lige som med selvangivelsen er det stadig vigtigt at gennemgå og rette oplysningsskemaet, da der kan være vigtige fradrag, som ikke indberettes automatisk til Skat.

Det skal du være opmærksom på, når du tjekker din årsopgørelse:

  • Lønindkomst og personalegoder, fx fri telefon
  • Banklån, lån hos finansieringsselskaber og kontokortordninger 
  • Boligforhold – fx hvis du har ejerbolig
  • Øvrige indtægter – fx renteindtægter, gevinst på værdipapirer eller udlejningsindtægter
  • Fradrag – fx for børnebidrag, kørsel og serviceydelser

Kilde: Skat

Du skal selv oplyse følgende:

  • Kørselsfradrag (befordringsfradrag)
  • Servicefradrag
  • Gevinst og tab på aktier og værdipapirer
  • Børnebidrag
  • Ægtefællebidrag
  • Indtægter fra deleøkonomi (fx udlejning af værelse, bolig og bil)
  • Kost og logi og dobbelt husførelse
  • Arbejdstøj, faglitteratur, kurser med mere.

Kilde: Skat

Spørgsmål og svar om årsopgørelse og fradrag