- Jeg har omlagt mit boliglån – hvad skal jeg rette på årsopgørelsen/forskudsopgørelsen?
Hvis renteudgifterne til dit boliglån har ændret sig, skal du tjekke om ændringerne fremgår på årsopgørelsen og justere din forskudsopgørelse, så den afspejler ændringerne. Det gælder både, hvis du betaler mere eller mindre i rente. Og uanset hvad, bør du hvert år tjekke rentebeløbet – for selv hvis din rentesats er uændret, vil du, efterhånden som du betaler af på dit lån, betale mindre i rente. Derfor skal du tjekke, at fradraget for renter er tilpasset.
- Indberetter Nordea og Nordea kredit automatisk mine tal fra 2024 til Skat?
Der er en række tal, som automatisk indberettes til Skat:
- Renter og bidrag for realkreditlån
- Renter for banklån
- Renter for forbrugslån hos finansieringsselskaber
- Renter på kontokortordninger
- Negative renter på opsparing
Når du køber og sælger aktier gennem Nordeas services og handler gennem Mobilbank eller Netbank, står vi for indberetningen til Skat.
Hvis du investerer på anden vis, skal du selv være opmærksom på, om der er noget, der skal indberettes.
På din årsopgørelse fra Nordea Kredit kan du se, om der automatisk er indberettet beløb til Skat og hvilke beløb, der er indberettet.
Sådan finder du din årsopgørelse fra Nordea Kredit
I Mobilbanken:
1. Tryk på ’Profil’ nederst på siden og vælg ’Dokumenter’
2. Tryk på ’Arkiv’
3. Scroll ned, til du kommer til januar måned, hvor årsopgørelsen er sendt ud
I Netbanken:
1. Klik på ’Aftaler og dokumenter’ og log på Netbank
2. Rul ned til januar, hvor årsoversigten er sendt ud
- Mine investeringer har givet negativt afkast – kan tabet trækkes fra i skat?
Hvis du har haft tab på dine investeringer, kan tabet trækkes fra i skat. Investerer du gennem Nordea, sker indberetningen helt automatisk, og du behøver ikke at gøre noget.
- Hvor udfylder jeg plusrenter for min opsparingskonto?
Det er igen muligt at få positive renter på opsparingskonti. Som udgangspunkt indberettes de automatisk til Skat af dit pengeinstitut. Hvis du vil tjekke beløbet, skal du kigge på rubrik 31 på din årsopgørelse, som dækker renteindtægter.
- Hvor udfylder jeg negative renter?
Negative renter udfyldes i rubrik 31 på årsopgørelsen. Som udgangspunkt indberettes de automatisk til Skat af dit pengeinstitut. Når der er tale om negative renter, skal der angives et minus foran beløbet.
- Skal jeg oplyse gevinst og tab på aktier og værdipapirer?
Skat får automatisk nogle oplysninger om tab og gevinst på værdipapirer, men det er ikke sikkert, at de har alle oplysninger. Det er dit ansvar at tjekke, at Skattestyrelsen har alle oplysninger.
Hvis du investerer igennem Nordea, indberettes alle oplysninger automatisk til Skat, og du behøver ikke foretage dig noget. Investerer du på anden vis, kan der være andre forhold, du skal være opmærksom på. Se, hvad du skal være opmærksom på at oplyse og tjekke i forbindelse med investering.Åbner i nyt vindue
- Jeg har købt eller solgt bolig inden for de sidste par år - hvad skal jeg være opmærksom på?
Har du købt eller solgt bolig inden for de sidste par år? Så skal du være opmærksom på, at der er en række fradragsberettigede gebyrer og afgifter, som ikke automatisk bliver indberettet til Skat.
- Differencerenter
Hvis du har omlagt eller indfriet dit realkreditlån i forbindelse med salg af bolig, har du måske skullet betale ’difference-renter’. Det er en form for kompensation til realkreditinstituttet, når du indfrier dit lån før tid. Du kan få fradrag for difference-renter.
- Pantebrevsgaranti
Når du optager et realkreditlån i forbindelse med boligkøb, kan du vælge at købe en ’pantebrevsgaranti’. Det er en form for forsikring, der dækker, hvis du ikke kan betale lånet tilbage rettidigt, og den kan du få fradrag for.
- Boliglånsforsikring
En boliglånsforsikring kan beskytte dig og din familie, hvis en af jer går bort eller bliver invalid, fordi den dækker restgælden på lånet for den afgåede/invalide. Du kan få fradrag for præmien for denne forsikring.
- Garantiprovision
Når man omlægger et realkreditlån, stiller banken en garanti for lånet, indtil det er blevet anmeldt til staten (tinglyst). Det tager banken et gebyr for, som kan trækkes fra.
- Renter på refusionsopgørelse
Hvis du i forbindelse med en bolighandel har overdraget dit lån til køber, eller har overtaget sælgers lån i boligen, bliver der lavet en refusionsopgørelse. Her opgøres det, om den ene part har betalt renter for en periode, hvor den anden har ejet ejendommen. Hvis du har haft renteudgifter, kan du få fradrag.
- Skal jeg indberette indtægter fra udlejning af bolig, bil og båd?
Hvis du i perioder udlejer din bolig, dit sommerhus, din bil eller din båd, så skal du huske at indberette indtægterne. Ellers risikerer du at få et skattesmæk. I nogle tilfælde skal du, udover at betale skat af indtægterne fra udlejning, også betale moms. Se, hvordan du oplyser indtægter fra deleøkonomi herÅbner i nyt vindue.
- Kan jeg få håndværkerfradrag?
Håndværkerfradraget er i flere omgange blevet afskaffet og genindført. Senest blev det afskaffet 1. april 2022.
Fradraget blev genindført med virkning fra 1. januar 2025. Du kan derfor få fradrag på op til 8.600 kr. pr. person i 2025 på udvalgte håndværksydelser i hjemmet eller fritidsboligen. Du kan ikke få fradrag for materialer, kun for arbejdslønnen. Du kan få fradrag for:
- Klima- og miljøsikring, som for eksempel afmontering af brændeovn.
- Arbejde på vedvarende energianlæg, som for eksempel solceller.
- Energirenovering af husets ydre lag, som for eksempel døre, vinduer og isolering.
- Forbedringer af varme-, køling- og ventilationssystem.
Fordi håndværkerfradraget var afskaffet mellem april 2022 og december 2024, kan du ikke få fradrag for håndværksydelser, der blev udført i perioden 1. april 2022 til 31. december 2024.
Husk, at du skal betale med for eksempel dankort, MobilePay eller netbank (ikke kontanter) og have dokumentation for det udførte arbejde.
- Kan jeg få servicefradrag?
Det er stadig muligt at få fradrag for serviceydelser som fx havearbejde, børnepasning og rengøring. Det gælder for ydelser, der er udført i dit hjem eller i din fritidsbolig. Du kan få fradrag for arbejdslønnen, men ikke for materialer.
Servicefradraget er i 2025 op til 12.400 kr. pr. person (11.900 i 2024).
Husk, at du for at få fradrag skal betale elektronisk med for eksempel dankort, MobilePay eller netbank (ikke kontanter), og at du skal have dokumentation for det udførte arbejde.
- Kan jeg få kørselsfradrag?
Har du mere end 12 km til og fra arbejde? Så har du mulighed for at få kørselsfradrag, også kaldet befordringsfradrag. Det gælder, uanset om du kører i bil, tager offentlig transport eller cykler.
Men husk, at du kun er berettiget til fradrag for de dage, hvor du reelt har transport til arbejdet – så hjemmearbejdsdage, sygedage, orlovsdage m.m. skal altså trækkes fra i regnskabet.
Du kan få kørselsfradrag for alle typer lønnet arbejde, som du betaler AM-bidrag af. Vær opmærksom på, at du ikke kan få kørselsfradrag, hvis:
- Du har firmabil til rådighed
- Din arbejdsgiver betaler transporten
- Du kører til og fra studie
- Hvad er satserne for kørselsfradrag i 2025?
Satserne for kørselsfradrag og befordringsgodtgørelse er uændrede fra 2024. Satsen for kørsel mellem 25-120 km er 2,23 kr. pr. km, og satsen for kørsel over 120 km er 1,12 kr. pr. km.
Bemærk, at der er højere satser, hvis du bor i yderkommuner eller på visse småøer.
Beregn dit kørselsfradrag herÅbner i nyt vindue.
- Jeg arbejder mere eller mindre hjemme end tidligere – hvordan sikrer jeg korrekt kørselsfradrag?
I kølvandet på Corona har mange ændret deres mønster for, hvor meget de arbejder hjemme. Det er derfor vigtigt at sikre, at du får fastsat dit befordringsfradrag korrekt. Med Skats beregner får du hjælp til hvor mange arbejdsdage, der i gennemsnit er i en given periode, og du kan udfylde, hvor mange arbejdsdage, du har haft transport. Beregneren tager også højde for, om du krydser Storebælts- eller Øresundsbroen, når du skal til og fra arbejde.
Det kan være svært at huske præcis, hvornår man var på arbejdet. Du kan med fordel støtte dig til noter i kalenderen, vagtplaner og e-mailkorrespondance. Husk også at justere kørselsfradraget, hvis du skifter job og får længere eller kortere transport. Beregn dit befordringsfradrag herÅbner i nyt vindue.
- Kan jeg få fradrag for gaver og bidrag til velgørende foreninger?
Du er berettiget til fradrag for gaver, bidrag og donationer til velgørende organisationer, foreninger og fonde. Du kan få fradrag for både små og store beløb. Hvis du har givet organisationen dit cpr-nr. får du automatisk fradrag. Du kan ikke selv indberette bidrag.
- Får jeg fradrag for børnebidrag?
Du kan få fradrag, hvis du betaler børnebidrag til børn under 18 år, der ikke bor hos dig. Der skal være en skriftlig aftale om bidraget mellem de to parter eller via Familieretshuset (tidligere Statsforvaltningen.) Hvis du betaler normalbidrag får du i 2025 fradrag for 1.419 kr. om måneden (1.370 kr. om måneden i 2024).
Hvis du betaler børnebidrag igennem Udbetaling Danmark, får du automatisk fradrag. Hvis du betaler uden om Udbetaling Danmark, skal du selv oplyse bidraget på årsopgørelsen/forskudsopgørelsen (rubrik 56).
- Får jeg fradrag for ægtefællebidrag?
Hvis du betaler ægtefællebidrag, får du fradrag. Det gælder uanset, om I er separeret, fraskilt eller flyttet varigt fra hinanden. Hvis du betaler gennem Udbetaling Danmark, får du automatisk fradraget.
Hvis du betaler udenom Udbetaling Danmark, eller du har yderligere bidrag, skal du selv oplyse det på årsopgørelsen (rubrik 56). Vær opmærksom på, at det også gælder, selvom du har skrevet bidraget på din forskudsopgørelse.
- Hvad gør jeg, hvis jeg har glemt et fradrag?
Hvis du har glemt et fradrag eller en indkomst i et tidligere år, kan du rette i dine tidligere årsopgørelser til og med den 1. maj i det fjerde år efter indkomstårets udløb. Det vil sige, at hvis du fx har rettelser til dine fradrag i 2024, har du indtil 1. maj 2028 til at rette i årsopgørelsen for 2024. Se, hvordan du retter tidligere årsopgørelserÅbner i nyt vindue.