Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Lån til kolonihave eller haveforening

I kolonihaven eller haveforeningen finder du ånderum og charmerende, rolige omgivelser. Og modsat sommerhuset skal du sjældent langt fra byen for at komme afsted på en fredelig weekendtur. Et lån til kolonihave eller haveforening er dog lidt anderledes. Det kan du læse mere om her på siden.

Skal jeg købe kolonihavehus/ haveforeningshus?

Kolonihavehuse og haveforeningshuse har nogle klare fordele sammenlignet med sommerhuse. De er typisk billigere og tættere på byen.

Derfor kan du måske tidligere i livet få råd til at låne til kolonihavehus eller haveforeningshus. Og placeringen kan være afgørende for, hvor ofte og hvordan du bruger det.

At låne til kolonihavehus eller haveforeningshus

Ligesom med sommerhuse er der store forskelle på priserne på kolonihavehuse og haveforeningshuse. 

Kolonihavehuse eller haveforeningshuse omkring København kan koste det samme som et sommerhus. Et lille kolonihavehus eller haveforeningshus uden for mindre byer kan koste så lidt, at du måske kan købe det kontant.

Her på siden kan du udregne, hvad du kan købe kolonihavehus eller haveforeningshus for. Du kan endda ansøge om et lånebevis til fritidshus her, så du har en godkendelse i hånden, hvis det gode tilbud opstår.

Hvis du stadig er i tvivl, om du skal købe et kolonihavehus/haveforeningshus – anbefaler vi at overveje:

  • Hvor meget kan og vil du bruge til køb af kolonihave- eller haveforeningshus
  • Om du eksempelvis har friværdi, du kan låne i
  • Kolonihaver eller haveforeninger, hvor du gerne vil købe

Har du øje på et særligt område eller måske endda et specifikt kolonihavehus, haveforeningshus eller -grund? Så kan du få hjælp med at vurdere, hvordan økonomien kan hænge sammen ved at bruge beregnerne herunder:

Hvorfor er et lån til kolonihave eller haveforening anderledes end et sommerhuslån?

Et lån til kolonihave og haveforening fungerer anderledes, da du typisk ikke køber grunden, men i stedet låner penge til at købe eller bygge selve huset. 

Typisk er kolonihaven eller haveforeningen ejet af eksempelvis kommunen. Alle, der bor i kolonihave eller haveforening, lejer så en grund af kommunen.  

Hvis der står et hus på grunden, er det så dette hus, du kan låne penge til at købe. Altså køber du kolonihavehuset eller haveforeningshuset, samtidig med du overtager lejeaftalen på grunden. Står haveloddet tomt, låner du i stedet penge til at bygge et hus. 

Lån til andelshaver i kolonihaver og haveforeninger

Som et alternativ til normale kolonihaver og haveforeninger eksisterer andelsforeninger for kolonihaver/haveforeninger. De kaldes også for andelshaver.

Der eksisterer færre andelshaver end "normale" foreninger og et lån til en andelshave fungerer på samme måde som et normalt kolonihave- eller haveforeningslån. 

Forskellen er ganske enkelt, at du køber en andel i den forening, der ejer alle havelodderne – ligesom du ville købe en andel i en andelsboligforening. Men det kolonihave- eller haveforeningshus, der står i forvejen, eller du bygger på grunden, er dog stadig dit.

Overvejer du at låne til køb af kolonihavehus/haveforening?

Savner du græs mellem tæerne og ånderum? Så tag kontakt til os på de tre følgende måder – så kan vi hjælpe dig med at tage de første skridt mod drømmen.