Der er nogle klare fordele ved at vælge at investere i et haveforenings- eller kolonihavehus sammenlignet med et sommerhus. Ofte kan du finde en haveforening eller kolonihave til en langt billigere pris, og de ligger typisk tættere på byen end de fleste sommerhusområder. 

Derfor kan du måske tidligere i livet få råd til at låne til et haveforenings- eller kolonihavehus. Og placeringen kan være afgørende for, hvor ofte og hvordan du bruger det.

Beregn dit lån til et haveforenings- eller kolonihavehus

Ligesom med sommerhuse er der store forskelle på priserne på haveforenings- og kolonihavehuse.

Haveforenings- eller kolonihavehuse omkring København kan koste det samme som et sommerhus. Et lille haveforenings- eller kolonihavehus uden for mindre byer kan koste så lidt, at du måske kan købe det kontant.

Ønsker du en konkret beregning på, hvad du kan købe for er du velkommen til at kontakte os.

Hvis du stadig er i tvivl, om du skal købe et haveforenings- eller kolonihavehus – anbefaler vi at overveje:

  • Hvor meget kan og vil du bruge til køb af haveforenings- eller kolonihavehus
  • Om du eksempelvis har friværdi, du kan låne i
  • Haveforeninger eller kolonihaver, hvor du gerne vil købe

Har du øje på et særligt område eller måske endda et specifikt haveforeningshus, kolonihavehus eller -grund? Så kan du få hjælp med at vurdere, hvordan økonomien kan hænge sammen ved at bruge beregnerne herunder:

Køb eller leje af haveforening eller kolonihave

Der findes to typer af haveforeninger eller kolonihaver, der adskiller sig i ejerforholdet til grunden.

  1. Den ene type indeholder de haveforeninger eller kolonihaveforeninger, der ligger på en grund, som ejes af den pågældende kommune, af staten eller en anden offentlig myndighed. Flertallet af haveforeninger og kolonihaveforeninger har denne økonomi. 
  2. Den anden type er en andelskolonihaveforening, der fungerer på samme måde, som en andelsboligforening. Her har foreningen købt og betalt for grunden. Som køber vil du derfor få en andel i foreningens grund. 

Forskellen er ganske enkelt, at du køber en andel i den forening, der ejer alle havelodderne – ligesom du ville købe en andel i en andelsboligforening. Men det haveforenings- eller kolonihavehus, der står i forvejen, eller hvis du bygger på grunden, er dog stadig dit.

Uanset om du køber et haveforenings- eller kolonihavehus i en andelshaveforening eller en almindelig forening, vil dit lån til kolonihaven være det samme. 

Hvorfor er et lån til haveforening eller kolonihave anderledes end et sommerhuslån?

Et lån til kolonihaver fungerer anderledes end et lån til sommerhus, da du typisk ikke køber grunden, men i stedet låner penge til at købe eller bygge selve kolonihavehuset. 

Som ejer af et kolonihavehus gælder følgende: 

  • Når du køber en kolonihave, ejer du selve kolonihavehuset eller retten til at bygge på grunden. Men du ejer ikke grunden, som du gør ved et sommerhuskøb.
  • Når du køber en kolonihave, låner du penge til at købe huset. Samtidig overtager du lejeaftalen på grunden fra den tidligere ejer. 
  • Står haveloddet tomt, låner du i stedet penge til at bygge et hus på grunden.     

Du kan både etablere realkreditlån og banklån i din haveforening eller kolonihave. Men da bygningen er på lejet grund eller andelsgrund, har vi nogle lidt andre krav som fx. 

  • Foreningen skal acceptere indtrædelseserklæring fra Nordea og Nordea Kredit. 
  • For etablering af realkreditlån skal boligen have en BBR-ejermeddelelse.
  •  Vi skal kunne få tinglyst vores sikkerhed på den enkelte bolig. 

Gode råd til dig der vil købe en haveforening eller kolonihave

Inden du køber en haveforening eller kolonihave, kan det betale sig at få indblik i den forening og i det haveforenings- eller kolonihavehus, du er interesseret i. 

Der kan være fremtidige planer i haveforeningen eller kolonihaveforeningen, der kan påvirke din økonomi på sigt. Og det er en fordel at have en grundig indsigt i det haveforenings- eller kolonihavehus, som du køber, så du er sikret en god investering. 

Det er derfor altid en god ide at undersøge følgende:  

  • Er der tinglyst gæld i kolonihavehuset? 
  • Er prisen fornuftig i forhold til prisen på de omkringliggende haver?
  • Er huset opført lovligt? 
  • Er der projekter forude, der kan give stigning i lejen? 

Du kan ofte skabe dig et godt overblik over haveforeningen eller kolonihaveforeningen ved at læse referater fra foreningens sidste generalforsamlinger og foreningens vedtægter. Er du i tvivl om haveforeningen eller kolonihavens stand, kan en byggesagkyndig hjælpe dig med at gennemgå haveforeningen eller kolonihaven, inden du byder på det. 

Du er også altid velkommen til at tage os med på råd, så vi kan sikre os, at du får det fulde udbytte af din investering.