Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Lån til kolonihave - et ånderum i hverdagen

I kolonihaven kan du finde ro i charmerende, grønne omgivelser. Og modsat sommerhuset skal du sjældent langt fra by og hjem for at få en fredelig dag eller weekendtur. Et lån til kolonihave er dog lidt anderledes end andre boliglån. Her på siden kan du finde information om, hvad der er særligt kendetegnende ved en kolonihave, og hvordan du kan låne til at købe dit eget kolonihavehus.

Der er nogle klare fordele ved at vælge at investere i et kolonihavehus sammenlignet med et sommerhus. Ofte kan du finde en kolonihave til en langt billigere pris, og de ligger typisk tættere på byen end de fleste sommerhusområder. 

Derfor kan du måske tidligere i livet få råd til at låne til et kolonihavehus. Og placeringen kan være afgørende for, hvor ofte og hvordan du bruger det.

Beregn dit lån til et kolonihavehus

Ligesom med sommerhuse er der store forskelle på priserne på kolonihavehuse og haveforeningshuse. 

Kolonihavehuse eller haveforeningshuse omkring København kan koste det samme som et sommerhus. Et lille kolonihavehus eller haveforeningshus uden for mindre byer kan koste så lidt, at du måske kan købe det kontant.

Her på siden kan du udregne, hvad du kan købe kolonihavehus eller haveforeningshus for. Du kan endda ansøge om et lånebevis til fritidshus her, så du har en godkendelse i hånden, hvis det gode tilbud opstår.

Hvis du stadig er i tvivl, om du skal købe et kolonihavehus/haveforeningshus – anbefaler vi at overveje:

 • Hvor meget kan og vil du bruge til køb af kolonihave- eller haveforeningshus
 • Om du eksempelvis har friværdi, du kan låne i
 • Kolonihaver eller haveforeninger, hvor du gerne vil købe

Har du øje på et særligt område eller måske endda et specifikt kolonihavehus, haveforeningshus eller -grund? Så kan du få hjælp med at vurdere, hvordan økonomien kan hænge sammen ved at bruge beregnerne herunder:

Køb eller leje af kolonihave

Der findes to typer af kolonihaver, der adskiller sig i ejerforholdet til grunden.

 1. Den ene type indeholder de kolonihaveforeninger, der ligger på en grund, som ejes af den pågældende kommune, af staten eller en anden offentlig myndighed. Flertallet af kolonihaveforeninger har denne økonomi. 
 2. Den anden type er en andelskolonihaveforening, der fungerer på samme måde, som en andelsboligforening. Her har foreningen købt og betalt for grunden. Som køber vil du derfor få en andel i foreningens grund. 

Forskellen er ganske enkelt, at du køber en andel i den forening, der ejer alle havelodderne – ligesom du ville købe en andel i en andelsboligforening. Men det kolonihavehus, der står i forvejen, eller hvis du bygger på grunden, er dog stadig dit.

Uanset om du køber et kolonihavehus i en andelshaveforening eller en almindelig forening, vil dit lån til kolonihaven være det samme. 

Hvorfor er et lån til kolonihave eller haveforening anderledes end et sommerhuslån?

Et lån til kolonihaver fungerer anderledes end lån til sommerhuse, da du typisk ikke køber grunden, men i stedet låner penge til at købe eller bygge selve kolonihavehuset. 

Som ejer af et kolonihavehus gælder følgende: 

 • Når du køber en kolonihave, ejer du selve kolonihavehuset eller retten til at bygge på grunden. Men du ejer ikke grunden, som du gør ved et sommerhuskøb.
 • Når du køber en kolonihave, låner du penge til at købe huset. Samtidig overtager du lejeaftalen på grunden fra den tidligere ejer. 
 • Står haveloddet tomt, låner du i stedet penge til at bygge et hus på grunden.     

En kolonihave kan derfor ikke finansieres med et realkreditlån, som ved et sommerhuskøb, men i stedet med et attraktivt lån øremærket til købet af dit kolonihavehus. 

Gode råd til dig der vil købe en kolonihave

Inden du køber en kolonihave, kan det betale sig at få indblik i den forening og i det kolonihavehus, du er interesseret i. 

Der kan være fremtidige planer i haveforeningen, der kan påvirke din økonomi på sigt. Og det er en fordel at have en grundig indsigt i det kolonihavehus, som du køber, så du er sikret en god investering. 

Det er derfor altid en god ide at undersøge følgende:  

 • Er der tinglyst gæld i kolonihavehuset? 
 • Er prisen fornuftig i forhold til prisen på de omkringliggende haver?
 • Er huset opført lovligt? 
 • Er der projekter forude, der kan give stigning i lejen? 

Du kan ofte skabe dig et godt overblik over kolonihaveforeningen ved at læse referater fra foreningens sidste generalforsamlinger og foreningens vedtægter. Er du i tvivl om kolonihavens stand, kan en byggesagkyndig hjælpe dig med at gennemgå kolonihaven, inden du byder på det. 

Du er også altid velkommen til at tage os med på råd, så vi kan sikre os, at du får det fulde udbytte af din investering. 

Overvejer du at låne til køb af kolonihavehus/haveforening?

Savner du græs mellem tæerne og ånderum? Så tag kontakt til os på de tre følgende måder – så kan vi hjælpe dig med at tage de første skridt mod drømmen.