Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Lær at investere: Hvorfor er investering en god ide?

Ved at investere din opsparing øger du muligheden for at værdien af din opsparing bliver større over tid. Det behøver ikke at være kompliceret eller svært at komme i gang med at investere.

Din opsparing skrumper på kontoen

Sætter du penge ind på en opsparingskonto risikerer du, at det tager væsentligt længere tid at spare op. 

Årsagen er, at der er en meget lav rente på en indlånskonto – ofte er den faktisk 0. Da priserne stiger løbende i samfundet – det vi kalder inflation – så bliver din opsparing altså stille og roligt mindre værd. Ikke meget, men lægger man det sammen, kan det blive til rigtig mange penge. 

Heldigvis kan du selv gøre noget for at øge værdien af din opsparing. At spare op gennem investering kan være et godt alternativt til at have pengene stående på kontoen. 

Hvor meget skrumper din opsparing på fem år?

Har du for eksempel 15.000 kr. stående på en konto, vil der stadigvæk være 15.000 kr. om 5 år. Men på grund af prisstigninger vil du ikke kunne købe det samme for dem. 

De 15.000 kr. i dag vil være 13.585 kr. værd om 5 år. 

Danskerne mister 20.000 kr. hvert minut

Danskerne har tilsammen omkring 900 mia. kr. stående på deres indlånskonti i de forskellige banker i Danmark. Det viser tal fra Danmarks Statistik. 

Hvis man ser på renten på en almindelig konto og holder den op mod de generelle prisstigninger i samfundet, så mister danskernes opsparing faktisk 20.000 kr. i værdi hvert eneste minut. 

Hvordan kan investering hjælpe din opsparing?

”Nationalbanken i Danmark har negative renter. Det betyder, at når vi som bank skal placere vores penge, så betaler vi faktisk for det. Derfor kan vi heller ikke give de samme renter, som vi engang kunne. Vi anbefaler derfor, at du investerer din opsparing i aktier og obligationer – gerne via en investeringsforening.” – INVESTERINGSSTRATEG, ANDREAS ØSTERHEDEN, NORDEA

Investering af din opsparing kan være et godt alternativt til at have pengene stående på en konto. Ved at investere din opsparing øger du muligheden for at værdien af din opsparing bliver større over tid. 

Ved at investere kan du således slippe for selv at lægge alle pengene til side til dine drømme. Du kan i stedet få hjælp udefra gennem investeringsafkast, der kan øge værdien af din opsparing - uden at du nødvendigvis behøver løbe en høj risiko.

Sæt et mål med din opsparing

Hvor meget skal du spare op for at få råd til en rejse med hele familien? Muligheden for at gå på pension to år tidligere? En ny uddannelse? Eller et nyt hus med plads til børnene? Hvad er målet med din opsparing?

Det er drømmene, der får os til at lægge de ekstra penge til side hver måned, og som lige pludselig gør det meget sjovere at spare op. Hvor meget du skal spare op afhænger af dine ønsker og behov. Men fælles er tilfredsstillelsen i at se, at målet rykker stadig nærmere. 

En af årsagerne til at det er en god idé at opstille mål for din opsparing er også, at den bliver nemmere at strukturere. 

Når din opsparing har et eller flere mål, får du en idé om, hvor meget du skal spare op, hvornår du vil bruge pengene, samt hvor mange penge du gerne vil have i hånden, når opsparingen skal bruges.

Hvordan kommer du i gang med at investere som begynder?

Har du lyst til at lære at investere, men mangler du viden om, hvor du skal starte og hvorfor det kan være en god idé?  

Investering kan være et fornuftigt alternativ eller supplement til din opsparing. Og det behøver hverken at være kompliceret eller svært at investere. Vi giver dig en introduktion til, hvordan du kan komme i gang.

Trin 2: Hvad skal du investere i og hvordan gør du? 

I guidens næste trin kan du få gode råd til, hvor meget du skal investere og hvad du skal investere i. Du finder også grundlæggende viden om investering, så du kan komme godt i gang.