Kriminelle har brug for at vaske sorte penge hvide. Det kræver, at de skjuler, hvor pengene kommer fra, og også tit, hvem de ender hos. En enkel tjeneste som at overføre penge er hurtigt klaret, og de, der bliver bedt om at hjælpe, har ofte en naiv tilgang til det. De er måske ikke klar over, at de begår en kriminel handling, eller også er de ganske enkelt ligeglade med konsekvenserne og tænker kun på en hurtig fortjeneste.

Den digitale udvikling gør, og vi dagligt kommunikerer med både venner og nye mennesker online. Det udnytter svindlerne også. Her benyttes særligt sociale medier som fx Facebook, Instagram, TikTok, Messenger, Whats App og Snapchat til at rekruttere nye muldyr. For mange unge er det en nem måde at tjene hurtige og nemme penge. Men det kan have fatale konsekvenser da de, måske uvidende, ender som medskyldige i hvidvask af penge.

Når man stiller sin konto til rådighed for overførsler for fremmede, vil man ofte være dem, som banken og politiet først finder frem til. Det er vigtigt, at dit barn ved, at man som muldyr reelt begår en kriminel handling. Ud over en bødestraf og/eller fængsel, får man også en plet på straffeattesten, hvilket kan få konsekvenser for den unges liv lang tid fremover.

Hjælp dit barn med at undgå muldyrsfælden 

  • Lad ikke andre bruge din konto til at indsætte, overføre eller hæve penge. 
  • Vær mistænksom over for personer, der tilbyder dig hurtige penge og stor fortjeneste.
  • Giv ikke dine bankoplysninger til andre.
  • Tal med dit barn og konsekvenserne og giv dem støtte. 

Hvad gør jeg, hvis jeg er blevet udnyttet? 

Har du mistanke om, at penge på din konto kan være forbundet med hvidvask, så kontakt os på 70 33 33 33, og meld det til politiet.