Investeringsforeninger – Investering i fonde

Er du ny inden for investering, og vil du gerne lære mere om investeringsforeninger og fonde? Her på siden kan du få en introduktion til, hvad investeringsforeninger og fonde er, og hvordan du kan komme i gang med at investere i Nordea Invest fonde.

Hvad er en investeringsforening?

En investeringsforening er et fællesskab, hvor flere personer (investorer) går sammen om at investere. På den måde hjælper fællesskabet til at holde omkostningerne til drift og vedligehold af formuen nede. Dermed kan du som privatperson få adgang til flere investeringsmuligheder, fordi du gør det sammen med andre og derfor er der flere penge og ressourcer.

At sprede sin risiko er altid meget vigtigt, når du investerer. Det at være sammen i en investeringsforening giver muligheden for at købe langt flere forskellige værdipapirer, dermed opnår du en langt bedre spredning, end hvis du valgte at investere på egen hånd.

Alle investeringsforeninger har en kapitalforvalter, som har ansvaret for at styre de penge, der er investeret. Jo større investeringsforeningen er, desto større sandsynlighed er der for at få den bedste ekspertise tilknyttet. Investeringsforeninger har også en administration, som sørger for at alt det praktiske forløber, som det skal.

I en investeringsforening, som fx Nordea Invest, bliver du altså en del af et fællesskab med personer, der har erfaring og ekspertise indenfor investering.

Fonde i investeringsforeninger

Investeringsforeningen kan have mange fonde, der hver især har forskellige fokusområder. Dermed adskiller de sig fra hinanden indenfor eksempelvis risikoniveau og investeringsstrategi.

En af de største fordele ved at være en del af en investeringsforening er, at du ikke selv skal beslutte, hvilke aktier eller obligationer, du skal købe, men at du får andel i en fond, der har mange forskellige værdipapirer. Du kan derfor med færre penge få en stor spredning af din risiko.

Aktive og passive fonde

Inden for fonde findes der både aktive og passive. Det betyder, at der er fonde, som er aktivt og passivt forvaltede af porteføljeforvalteren.

Om en fond er aktiv eller passiv, handler om hvordan den ansvarlige kapitalforvalter udvælger sine værdipapirer.

Passiv fond

Happy man enjoying weekend surfing small overlay

En passiv forvaltet fond kan indeholde både aktier og obligationer. 

Strategien kan være at købe aktier i alle danske børsnoterede virksomheder uden at forholde sig til om de er gode eller mindre gode.

Det betyder, at den passive fond ofte vil lægge sig op ad et indeks, som fx det danske indeks med de største aktier i Danmark. 

Aktiv fond

runner crossing finishing line small overlay

I en aktiv styret fond tager kapitalforvalteren derimod individuelle beslutninger om hvert enkelt værdipapir der investeres i. 

Her har kapitalforvalteren krav til den enkelte virksomhed, der investeres i. Det kan både være finansielle krav og eller mere bløde krav, som omhandler miljøet, medarbejdernes sociale forhold eller, at virksomheden har nogle ordentlige processer for driften.

Hvordan køber jeg fonde?

Hos Nordea har du flere muligheder, når du ønsker at komme i gang med din investering.

Uanset om du har meget eller lidt erfaring med investering, om du har en opsparing eller vil begynde en, har vi en løsning, der passer til dig. 

Nora – din digitale investeringsrådgiver

Med Nora kan du nemt og enkelt begynde din investering – og du behøver ikke mere end 100 kr. for at komme i gang. Fordelen ved Nora er, at du hverken behøver at have snilde eller interesse i investering for at begynde. 

Ud fra din økonomi, dine investeringsmål og din risikovillighed plejer Nora din investering for dig. 

Kom godt i gang med Nora

Nordea Investor eller handel via Mobil- og Netbank

Med en handelsaftale kan du både investere gennem Nordea Investor eller på egen hånd via din Mobil- og Netbank. 

Med Nordea Investor kan du købe og sælge værdipapirer. Du modtager desuden løbende opdateringer fra vores eksperter om markedets udvikling og analyser af nordiske aktier. 

Med aktiehandel via din Mobil- og Netbank kan du nemt og enkelt komme i gang med at investere i forskellige aktier og fonde. Her får du et godt overblik, og du kan altid følge med i aktiernes og fondenes udvikling. 

Læs om aktiehandel via Mobil- og Netbank  

Læs om Nordea Investor 

Bæredygtig investering med Nordea Invest

Nordea Invest er en af Danmarks største investeringsforeninger, hvor du kan vælge mellem et stort udvalg af fonde. Nordea arbejder med investering ud fra et bæredygtigt fokus

Det betyder, at vi holder skarpt øje med de virksomheder vi investerer i – vi drøfter både påvirkning af miljøet, medarbejdernes forhold, og om virksomheden har nogle ordentlige processer for driften. 

For dig som investor betyder det, at du kan investere med god samvittighed og vi tror på at dette fokus også på sigt skaber en bedre kombination af afkast og risiko. Her tilbyder vi tre forskellige investeringsmuligheder, der passer dig uanset om du er erfaren eller en af de mange, der gerne vil begynde at investere. 

Invester med Nordea Invest

Man in sofa with laptop.

Aktier for begyndere

Bliv dus med hvad en aktie er, og hvordan du kan investere i aktier.

Hvad koster det at investere i fonde?

Der vil altid være nogle omkostninger ved at investere, det gælder, uanset om du investerer via Nordea, en anden investeringsforening eller selv vælger at købe aktier og eller obligationer. 

Det er først når du igangsætter din investering, at der kommer nogle omkostninger. Det er gratis at få adgang til vores forskellige investeringsplatforme, som fx Nora, Nordea Invest eller Nordea Investor

Hvis du vil vide mere om dine muligheder inden for investering i fonde, samt hvad det koster at investere i aktier, fonde og obligationer, har vi samlet alt information på en side.

Læs om Nordea investeringsløsninger

Kom godt i gang med din investering

Nordea har lavet en guide til dig, der gerne vil vide mere om investering, og hvordan du kommer godt fra start.

Her kan du læse mere om, hvorfor investering er en god ide, hvad du kan investere i, og hvordan du kommer i gang.

Gå til guiden