Lær at investere – Investering for begyndere

Alle kan lære at investere – også dig, der aldrig har prøvet det før. Bliv klogere på, hvad investering er, hvorfor det især er relevant for dig, der har en opsparing, og hvordan du kan begynde at investere med blot 100 kr.

Hvad er en investering?

Når mange vælger at investere deres pension, opsparing eller andre formuer, er det fordi, de har et ønske om at tjene penge på investeringen senere i livet. Det vil sige, at de kan se deres investering vokse, så de får mere tilbage, end det de i sin tid investerede. 

I dag er investering ikke kun relevant for dem, der har mange penge, det er også relevant for dig, der har en mindre opsparing, eller gerne vil starte en opsparing. I dag er der nemlig flere fordele ved at investere dine penge fremfor at lade dem stå på en bankkonto. 

Hvorfor er det en god ide at investere?

Sætter du penge ind på en opsparingskonto risikerer du, at det tager væsentligt længere tid at spare op til det du ønsker, eller at opsparingen med tiden vil miste værdi. 

Årsagen til det er, at der er en meget lav rente på en almindelig opsparingskonto – ofte er den faktisk 0. Da priserne stiger løbende i samfundet – det vi kalder inflation – så bliver din opsparing altså stille og roligt mindre værd. Over tid kan det blive til mange penge. 

Hvor meget skrumper din opsparing på fem år?

Hvis du i dag har for eksempel 15.000 kr. stående på en konto, vil der stadigvæk være 15.000 kr. om fem år. *Men på grund af de løbende prisstigninger vil du ikke have mulighed for at købe det samme for dem. 

De 15.000 kr. i dag vil svare til at være 13.585 kr. værd om fem år.

*Beregningen er lavet med en forventet årlig inflation på 2%

Danskerne mister 20.000 kr. hvert minut

Danskerne har tilsammen omkring 900 mia. kr. stående på deres indlånskonti i de forskellige banker i Danmark. Det viser tal fra Danmarks Statistik. 

Hvis man ser på renten på en almindelig konto og holder den op mod de generelle prisstigninger i samfundet, så mister danskernes opsparing faktisk 20.000 kr. i værdi hvert eneste minut.

Investering af opsparing

Læs mere om fordelene ved at investere din opsparing, og hvordan du kommer godt i gang allerede i dag.

Hvordan kan investering hjælpe din opsparing?

I dag har Nationalbanken i Danmark negative renter. Det betyder, at det koster penge hver gang Nordea eller andre banker skal placere sine penge, og det er årsagen til, at bankerne i dag ikke kan give samme renter, som engang var muligt. 

Derfor kan det være en fordel for dig, at investere din opsparing i værdipapirer, som for eksempel via investeringsforeninger, obligationer eller aktier.

En investering af din opsparing kan være et godt alternativ til at have pengene stående på en konto. Ved at investere din opsparing øger du nemlig muligheden for, at værdien af din opsparing bliver større over tid. 

Ved at investere kan du således slippe for selv at lægge alle pengene til side til dine drømme. Du kan i stedet få hjælp udefra gennem investeringsafkast - dvs. de penge du tjener på investeringen - som kan øge værdien af din opsparing - uden at du nødvendigvis behøver løbe en høj risiko.

Sæt et mål med din opsparing

Hvor meget skal du spare op for at få råd til en rejse med hele familien? Muligheden for at gå på pension to år tidligere? En ny uddannelse? Eller et nyt hus med plads til børnene? Hvad er målet med din opsparing?

Det er drømmene, der får os til at lægge de ekstra penge til side hver måned, og som lige pludselig gør det meget sjovere at spare op. Hvor meget du skal spare op afhænger af dine ønsker og behov.

En af årsagerne til at det er en god idé at opstille mål for din opsparing er også, at den bliver nemmere at strukturere. 

Når din opsparing har et eller flere mål, får du en idé om, hvor meget du skal spare op, hvornår du vil bruge pengene, samt hvor mange penge du gerne vil have i hånden, når opsparingen skal bruges.

Investering uden en opsparing

Investering er ikke kun forbeholdt de, der har en eksisterende opsparing på sin konto. I dag kan du begynde din investering, uanset hvor lidt eller meget du vil starte ud med. Det er faktisk muligt at begynde din investering med blot 100 kr.

På samme måde som en opsparing, kan du overføre penge på månedlig basis, og det kan enten være et fast beløb eller et varierende beløb.

Vi anbefaler dog altid at du har penge stående på en konto til uforudsete udgifter, og at du ikke investerer mere end din økonomi kan bære.

Du kan altid få rådgivning hos Nordea, hvis du vil i gang med at investere og vil have os med på råd.

Hvordan kan jeg investere i Nordea?

Alle kan lære at investere – også dig, der er begynder. 

Hos Nordea har vi flere forskellige investeringsmuligheder, der både henvender sig til den aktive og erfarne investor og til begyndere uden tidligere kendskab eller erfaring. 

Du kan fx lade Nora, Nordeas digitale investeringsrådgiver, stå for håndtering og pleje af din investering med udgangspunkt i de mål og den risikovillighed, du ønsker. 

Trin 2: Hvad skal du investere i og hvordan gør du? 

Inden du endeligt springer ud i investering, vil du måske gerne have et indblik i, hvad du kan investere i.
I guidens næste trin kan du læse mere om, hvad du kan investere i, hvor meget du skal investere, og hvordan du kommer i gang.