Inspiration til renovering af bolig

Trin 1 i renoveringens faser

Renovering af bolig

Renovering af badeværelset og køkken topper ønskelisten hos mange boligejere. I dag bruger vi knap 25 pct. flere penge på istandsættelse og renovering end for bare et par år siden – i gennemsnit 87.000 kr.

Er du en af dem, der går og drømmer om at få lavet en udestue eller selv bygge en overdækket terrasse, så foreslår vi, at du gør dig nogle overvejelser for at se, om du er parat til at give dig i kast med et større byggeprojekt.

Gode råd til renovering

 • Forhold dig til hvad du har af ønsker og drømme til økonomi, bil, børn mv. 
 • Få rådgivning og få regnet på økonomien:
  - Hvor stor en egenfinansiering har du? Hvad kan du undvære om måneden til din istandsættelse?
  - Og hvad skal du være særlig opmærksom på? Fx brug af håndværkere, omlægning af nuværende lån eller tillægslån
  - Regn med en buffer – der kommer altid noget uforudset
 • Lav en konkret beskrivelse af dit projekt - kræver det byggetilladelse?
 • Lav et byggebudget – indhent tilbud, gerne fra flere
 • Lav evt. en tidsplan, hvis du selv står for arbejdet
 • Få altid forbehold for bank-og advokatgodkendelse før underskrift på kontrakt 
 • Tag stilling til hvilke øvrige byggerådgivere fx byggesagkyndig, arkitekt mv. der skal deltage i dit projekt
 • Tegn de nødvendige forsikringer
 • Ved evt. ekstraarbejde, få altid et tilbud på skrift
 • Aftal altid afleveringsforretning/gennemgang og efterfølgende 1 og 5 års gennemgang

Brug en håndværker eller gør det selv?

Når det kommer til de større renoveringer af boligen, er det kun omkring hver tiende, der udfører arbejdet selv. Og selvom hver fjerde får en hjælpende hånd, så er det faktisk hele 63 pct. af os, der benytter en håndværker – især i storbyerne. Men uanset hvilken løsning du vælger, så følger der en række overvejelser med. 

Mange vi har hjulpet har fået flotte resultater, men vores erfaring siger os, at gør det selv-projekter ikke altid bliver gjort ordentligt eller færdigt. Du skal måske passe et arbejde ved siden af, og det kan betyde, at projektet trækker i langdrag. Og så er det ikke altid billigere, fordi man sjældent får taget højde for alle udgifterne.
Du skal være klar over, at når du gør det selv, så følger der ingen garanti med arbejdet. Det vil sige, at hvis du laver en konstruktionsfejl eller andet, så er der kun én til at udbedre skaden, og det er dig selv. 


Langt de fleste vælger håndværkere, de har fået anbefalet af venner eller familie. Faktisk bruger 8 ud af 10 deres venners anbefalinger som rettesnor, når de skal vælge håndværkere. Hvis du får anbefalet en håndværker, så husk at spørge ind til det udførte arbejdet og overvej om det passer med dit projekt.  
Hver tredje bruger i dag nettet til at finde en håndværker. Brug fx sammenligningssider  til at læse om andres oplevelser med håndværkerne. Spørg gerne ind til firmaets tidligere kunder, så du kan ringe og spørge om, hvordan deres oplevelse har været og evt. komme ud og se arbejdet. 


Når du har fundet den rigtige håndværker, er det vigtigt, at I indgår en skriftlig aftale, så der er dokumentation på det, I har aftalt under hele forløbet. Hvis du skal i gang med en større ombygning, så spørg også en advokat til råds.

Hvilken type bolig bor du i?

En renovering tager tid, koster penge og kræver, at du er parat til at leve med, at din bolig ligner en byggeplads i en periode. 


Vi hjælper dig med et deltaljeret økonomisk overblik og opstiller sammen en plan for finansieringen. Derudover giver vi dig råd og tips til, hvad du skal være opmærksom på i forhold til fx. håndværkere, aftaler, forsikringer og andre rådgivere.
Inden du går i gang med din renovering, er det vigtigt, at du undersøger, hvilke regler du skal overholde, og hvilke tilladelser du skal indhente. Det er dit ansvar, at boligen overholder alle regler og reglementer. 


Dine muligheder for at renovere afhænger i høj grad af, hvilken type bolig du bor i:

Ejerlejlighed

 
Hvis du bor i en ejerlejlighed skal du at have en skriftlig godkendelse fra bestyrelsen i din ejerforening, inden du går i gang med renoveringen. Ejerforeningen kan have særlige regler, så uden en fuldmagt fra bestyrelsen, kan du ikke indhente en byggetilladelse hos din kommune.
Det er først ved større projekter, at du skal indhente tilladelse fra kommunen. Det gælder fx, hvis du vil fjerne en bærende væg eller inddrage et gammelt tørreloft for at udvide med en ekstra etage.
Hvis du renoverer dit bad eller køkken, behøver du ikke anmelde det til kommunen, men det er altid en god ide at involvere din bestyrelse i ejerforeningen.

Læs mere om regler for ombygning af ejelejlighederÅbner i nyt vindue

Andelsbolig

Bor du i en andelsbolig og ønsker at udskifte det gamle køkken, skal du have en skriftlig godkendelse fra bestyrelsen i andelsboligforeningen. Andelsboligforeningen kan have særlige regler, så uden en fuldmagt fra bestyrelsen kan du ikke indhente en byggetilladelse hos din kommune.  
Derudover skal du ved større projekter, fx en altan, indhente en række tilladelser via https://www.bygogmiljoe.dk/Åbner i nyt vindue

Uanset hvad du ønsker at foretage af forbedringer, fx hvis du skal have indsat et nyt køkken, eller du vil sætte nye fliser op i brusenichen, er det altid en god ide at involvere din bestyrelse i andelsboligforeningen.
Dine forbedringer kan give din boligs værdi et løft. Hvis du for eksempel har istandsat køkken, bad eller begge dele, så vil en vurderingsmand ved salget sandsynligvis vurdere boligens værdi til at være højere på grund af forbedringerne. Du kan dog ikke være sikker på, at du får en værdiforøgelse, der svarer til din investering. Hvis du fx har valgt et dyrt køkken, kan du ikke forvente, at en køber er villig til at betale  det fulde beløb.

 
Læs mere om regler for ombygning af andelsboligerÅbner i nyt vindue

Ønsker du at sammenlægge to lejligheder:
Har du en andelsbolig, kan du sammenlægge din lejlighed med en lejlighed eller et tørreloft, der støder op til din lejlighed. Der er dog nogle regler, der skal overholdes. Først skal du have en godkendelse fra bestyrelsen i din andelsboligforening. Herefter kontakter du kommunen, da der er visse betingelser, der skal overholdes, når man sammenlægger – fx regler om areal og toiletforhold. Du skal have en skriftlig godkendelse fra kommunen, inden lejlighederne må lægges sammen.

Læs mere om dine finansieringsmuligheder med Nordea Andel og Andelsboliglån

Renovering eller tilbygning

Er du husejer kan du både renovere og bygge til, da du har råderet over grundarealet. Det giver mulighed for at bygge udestue eller carport. Du skal altid overholde bygningsreglementet, men du kan som udgangspunkt gå ud fra, at det ikke kræver en byggetilladelse, når du laver projekter af mindre karakter. Det kræver tilladelse fra kommunen, hvis dit boligareal og udvidelsen er knyttet til dit hus.  

 
Læs mere om regler og pligter når du bygger til eller omÅbner i nyt vindue

Hvis du er i tvivl om, hvilke regler der gælder for dit projekt, så kontakt din kommune. Kommunen henholder sig til reglerne i bygningsreglementet, som bl.a. stiller krav til boligens isolering, vandforsyning og elektricitet. Desuden vurderer kommunen, om byggeriet overholder eventuel lokalplan for området og eventuelle tinglyste servitutter på grunden.
Du kan læse om reglerne for byggetilladelser og undersøge kommuneplaner, lokalplaner og fredninger. 

Find information om dit hus på www.bygogmiljoe.dkÅbner i nyt vindue.


Hvis du skal i gang med et større projekt, bør du få en advokat til at gennemgå dit byggeprojekt og sikre, at du har alle tilladelser på plads og har ret til at lave din renovering eller tilbygning.
Indberet større ændringer i din bolig. 


Læs mere på Bygnings- og boligregistretÅbner i nyt vindue

Gør dit hjem mere energirigtigt

Har du planer om at forbedre din bolig, så den bliver mere energirigtig, har du måske en økonomisk gevinst i sigte. Siden energimærket blev indført, har det fået større og større betydning for størrelsen på kvadratmeterprisen på de danske boliger.
Værdien på din bolig får altså et ryk opad, hver gang du rykker et hak op på energimærkningsskalaen. Faktisk viser en analyse fra Dansk Byggeri, at for hver gang en bolig rykker et trin op på skalaen, stiger værdien med omkring 50.000 kr. 


Så hvis du gerne vil gøre varmeregningen mindre og øge værdien af din bolig, er energirenoveringer et godt sted at starte. Læs mere på sparenergi.dkÅbner i nyt vindue.

Boligrådgiverens tips

“Det kan godt betale sig at gøre noget ved din bolig. Ofte vil vurderingen af din bolig stige, hvis du for eksempel har fået lavet et nyt  tag eller udskiftet vinduerne. Husk dog, at det ikke er sikkert, at værdien stiger med det samme beløb, som du har brugt på renoveringen.” 

 
”Mange bruger tid på at tænke over, om deres renovering nu øger værdien af deres bolig. Derfor overvejer de tit, hvad der er den sidste nye trend for at sikre, at de får en værdistigning i deres bolig. Men moden ændrer sig hele tiden, så du skal i stedet tænke på, hvad du selv kan lide.  Udgangspunktet skal dog altid være, at hvis bare værdistigningen i boligen lige nu matcher udgiften, så er det godt nok.“


“Det kan virke fristende at renovere hele boligen, inden du sætter den til salg. Men du skal huske, at nogle de renoveringsprojekter du har foretaget ikke nødvendigvis giver den værdistigning, du havde håbet på. Køber er måske ikke ligeså begejstret for den marmorplade, du har fået lagt i dit køkken eller også deler køber måske ikke din drøm om et badekar, men vil hellere have en bruseniche.”