Spareleksikon 2021 af Nordeas forbrugerøkonom

A

Abonnementer: er dine abonnementer for dyre? Betaler du for noget, du ikke bruger? Gennemgå alle abonnementer og sig dem op, der ikke giver fuld værdi. Eller, tjek priser og skift evt. til en anden udbyder. Det er blade, aviser, fitness, telefon, tv, internet, kontaktlinser, briller osv.

Afdrag eller afdragsfrihed på dine boliglån? Vælger du at afdrage på dit boliglån, så sparer du op og mindsker renteomkostningerne på sigt. Vælger du afdragsfrihed på dit lån, kan du afdrage på anden og dyrere gæld, spare mere op til pension eller få luft i økonomien. Tal med din boligrådgiver om, hvorvidt du -stadig- har det rette boliglån. Måske kan et andet lån give bedre økonomi? 

Aftaler. Tjek alle dine aftaler med forskellige udbydere af fx el, forsikringer o.lign. Er dine aftaler for dyre, eller har du andre behov? Får du nok for pengene? Skal du sige aftaler op eller skifte udbyder?

Auktion/brugt er en mulighed for at købe biler, kunst, møbler, smykker m.m. billigt. Vær opmærksom på, at moms og salærer lægges oven i budprisen. Tænk på, at det kan være svært at klage over fejl ved det købte. Tjek auktion og købelov på www.forbrug.dkÅbner i nyt vindue 

B

Brød. Bag selv og frys ned i mindre portioner, det er meget billigere end at købe brødet færdigt. En hjemmebagt grovbolle koster under en krone, mens grovbollen fra baggeren nemt koster ti gange så meget.

Bankrådgiver. Kan hjælpe dig med et grundigt eftersyn af økonomien. 

Betalingsservice. De fleste regninger kan betales automatisk og gratis via PBS. En glemt regning udløser nemt et rykkergebyr på 100 kr. 

Betalingskort. Med det rigtige betalingskort fx et Nordea MasterCard Gold får du op til 40 dages rentefri kredit, når du køber med kortet, og alle køb trækkes samlet én gang hver måned. Der er også vareforsikring ved køb af elektronik og hårde hvidevarer, der gælder i fire år, pludselig-skade forsikring i 90 dage, rejseforsikring m.m.

Benzinøkonomi. Små ture kan veksles til cykelture. Bedre benzinøkonomi sparer penge

Billige alternativer. Begynd med at tænke i billigere alternativer, når du handler. Der er mange penge at spare ved at skifte bøffen ud med hakkebøf, sodavand med vand, vælge datovaren fra køledisken osv. Købe tøj og ting brugt frem for nyt osv.

Boligbytte i ferien frem for dyrt lejemål. Ferien bliver billigere, hvis man slipper for at betale for sin overnatning. Byt bolig via Home ExchangeÅbner i nyt vindue. Medlemskab kræves.

Brugt. En brugt bil, brugte møbler m.m. er en mulighed for at få brugbare alternativer til  lavere pris. Husk at dine rettigheder, når du køber brugt. Læs mere: www.forbrug.dk

Budget er dit vigtige overblik over din økonomi. Kig det grundigt igennem mindst en gang om året og tilpas. Brug budgettet aktivt. Mål dig selv op mod gennemsnittet ved at taste dine data herÅbner i nyt vindue

Budgetkonto. Har du en budgetkonto? Derfra betales dine faste regninger hver måned uanset hvor få eller mange regninger, du har. Du indbetaler til gengæld 1/12 af de årlige udgifter ind på budgetkontoen hver måned. Det giver dig samme restbeløb hver måned til dine løbende udgifter, og det gør planlægning nemmere. Du slipper for ekstradyre måneder.

C

Cykel. Billig transport og gratis motion.

Cykelhjelm. En værdifuld investering. Kun en tåbe cykler uden hjelm.

D

Delebil. Tjek om der er delebilordninger, der hvor du bor. Måske kan du undvære egen bil og nøjes med delebil, cykel og offentlig transport.

Discountvarer kan fylde hylderne i køkkenskabet i dagligdagen.

Dårlig økonomi kan være tegn på manglende overblik. Lav et budget over dine udgifter og lug ud. Bestil tid hos din bankrådgiver. Måske har du flere lån, der kan samles til et?

Elregningen. Sænk dit forbrug og læs hvordan hos elselskaberne. Eksempler:  riste brødet, frem for at tænde hele ovnen, Så sparer de 90% energi. Vent med at vaske til maskinen og opvaskemaskinen er helt fuld. Der kan være mere, end man tror. Tænk over vasketemperaturen,  tøjet kan blive rent ved lavere temperatur. Har du elspareskinner eller er alle dine apparater på standby?

Elpriser. Tjek om du betaler for meget for den strøm, du bruger på elpristavlen.dkÅbner i nyt vindue

E-reolen. Lån bøger gratis, både lyd og e-bøger.

F

Ferie. Bolig-bytte eller sofa-surfing via internettet, sådan kan du låne eller bytte dig til husly i din ferie. couchsurfing.comÅbner i nyt vindue, airbnb.dkÅbner i nyt vindue m.fl.

Forhandlingsevner er guld værd. De kan komme dig til gode, når løn, tillæg eller andre goder skal forhandles hjem på arbejdspladsen. Rådighedsbeløbet kan øges gennem en højere løn. Du kan også ofte forhandle om prisen på en ny bolig eller bil.

Forsikringer. Får du nok for pengene? Sammenlign priser på www.forsikringsguiden.dk, tjek appen UNDO osv.

Frihed. God økonomisk planlægning og regelmæssig opsparing giver frihed.

Færdigretter. Det er dyrt at spise sig mæt i take-away. Lav sund grydemad til flere dage ad gangen og frys ned i passende portioner. Læg en portion fra fryseren i køleskabet inden du går i seng. Når du kommer hjem fra job næste dag, er det nemt at varme maden – hurtigere end fast food.

G

Gaver. En gave behøver ikke være dyr. Personlige gavekort til oplevelsesgaver fx babysitning, madlavning, tilbud om vinduespudsning og græsslåning. Husk at danskerne er glade for at splejse til gaver. Så hvis der skal købes, så find nogen at deles med om gaven.

Genbrug. Find tøj, møbler m.m. på internettet og spar penge, uanset om du bytter eller køber. Ryd op i dine ting og sælg ud. Du får mere luft i dit liv også mentalt.

Grænsehandel kan spare penge, Sverige og Tyskland har bl.a. lav moms på fødevarer. Tandlæge og mekaniker i Sverige?

Gældspleje. Undersøg om din gæld er for dyr i renter. Tal med banken, om gælden kan betales på en billigere måde.

H

Helbred. Arbejdsevnen er vores største aktiv. Forsikring mod tab af arbejdsevne bliver udbetalt, hvis du mister en del af din arbejdsevne som følge af sygdom eller ulykke. Tjek om din forsikring passer dit behov. Se på pensionsinfo.dkÅbner i nyt vindue

Impulskøb. 100 kr. om ugen til småudgifter er over 5.000 kr. på et år. Styr dine impulser ved at være mæt og frisk, når du handler. 

Indkøbsseddel. Noter hvad du mangler til husholdningen og hold dig til sedlen, når du køber ind.

Indretning af din bolig. Hjælp familien af med overflødige møbler m.m. Sælg eller byt det, du ikke bruger. 

J

Juridisk hjælp. Testamente eller ægtepagt? Det er to dokumenter, som kan sikre, at du eller andre i din husstand står bedst muligt økonomisk set ved dødsfald eller skilsmisse. Det er en god idé at kontakte en advokat for at få hjælp til disse dokumenter.

K

Kassekredit. Lønkonto med kredit er en billig måde at klare økonomiske udsving på.

Kilopriser. Hvad er kiloprisen på dine cornflakes og din kaffe? Tjek kiloprisen på dine varer på nettet eller på hyldekanten i butikken, måske kan en anden vare med lavere kilopris vare lige så god.

Kreditkøb. Lån penge i butikken, så du kan få varen med hjem straks? Tjek prisen på dit lån via ÅOP-tallet, de årlige omkostninger i procent. Jo højere ÅOP, jo dyrere er dit lån.

Kultur. Gratis glæder på gallerier, museer og biblioteker, teaterbilletter med studenterrabat, familierabat, gratisdage, billigdage og ’last minute’-billetter

Køb dine hårde hvidevarer eller dit tv, det er billigere end at leje dem.

L

Leje. Det er dyrt i længden at leje hårde hvidevarer eller andre apparater til hjemmet. Regn ud, hvad det koster at købe dine egne maskiner i stedet, selv om du skal låne pengene.

Leve under evne. Hvis du laver en automatisk overførsel af 10% af udbetalte løn til en opsparingskonto samme dag, som den udbetales, den sidste i måneden, så vølger du at leve under evne, og du bygger en frihedsopsparing op. Prøv det.

Literprisen. Hvad er literprisen på din shampoo, dine vaskemidler og din creme? Tjek literprisen på dine varer på nettet eller på hyldekanten i butikken, måske kan en anden vare med lavere literpris vare lige så god.

Loppemarked. På markedsindeks.dkÅbner i nyt vindue finder du kræmmer- og loppemarkeder i Danmark.

Lån. Tjek prisen på de penge, du låner ved at se på ÅOP-tallet. Det er ofte billigst at låne penge i banken. Tjek prisen på penge hos pengepriser.dkÅbner i nyt vindue

M

Madklub. En anden og billigere måde at ”gå ud på” er, at danne madklubber med venner eller familie. I skiftes til at være vært og lave maden, og besøger hinanden på skift. Det sikrer også, at man får set hinanden en gang i mellem.

Madpakke. Smør selv frokostpakken frem for at spise i kantinen. 

Mobilbank på telefonen. Har du mobilbank? Så ved du, at den giver dig overblik over din økonomi på et øjeblik, og du kan ringe og chatte til banken via selve app’en. 

Motion. Cykling, løb, boldspil, tage trappen m.m. som alternativ til medlemskab af sportsklubber. 

N

Natur. Den venter på, at du går, løber eller cykler derude, og det koster ikke noget. Du kan også holde pick-nik i det grønne eller på stranden.

Netbanken har et budgetmodel. Bruger du det? Så kan du nemt holde øje med dit forbrug. Læs mere om netbank.

O

Omkostninger. Tjek om du betaler for mange gebyrer, fx når du betaler dine regninger eller betaler regninger for sent.

Opsparing. Sæt opsparing på budgettet hver måned, den giver økonomisk handlefrihed. 

Orden. Sorter alle regninger, personlige papirer og bilag efter ”slags” i en mappe for hvert kalenderår. Så kan du nemt finde dine egne tal. Der er penge i orden. Hvis en vare går i stykker, kan du nemt finde regningen og klage.

P

Plus på kontoen, syv smutveje til en sjovere økonomi’, af Ann Lehmann Erichsen, lån den gratis på e-reolen, og bliv mester i egen økonomi.

Rentefri kredit eller kassekredit? For at sammenligne må du medregne alle omkostninger. Tjek derfor ÅOP, så finder du den billigste løsning.

S

Samkørsel. Find én at køre sammen med eller find passagerer til din bil via go-more og andre.

Sig fra. Jeg har ikke råd. Ærlighed om egen økonomi er en god investering.

Skat. Betaler du for meget i skat? Har du fået væsentlig mere eller mindre i løn eller et nyt skattemæssigt fradrag, så ret dine oplysninger i din skattemappe hos skat.dk Åbner i nyt vindue

Smid ikke ting ud. Byt eller sælg tøj og ting, du ikke har brug for mere – eller giv det væk.

Sommerhus. Lej feriehus eller lej dit eget ud og tjen op til 40.000 kr. om året skattefrit.

Sundhed er ikke gratis. En sygeforsikring kan hjælpe med at dække udgifter til medicin m.m. 

T

Teaterbilletter til halv pris i sidste øjeblik.

Teltferie. Sov billigt eller gratis i naturen teltpladser.dkÅbner i nyt vindue

Tillægsforsikringer. Når du køber hårde hvidevarer, elektronik eller rejser, bliver du ofte spurgt, om du vil tegne en forsikring, som du køber på nettet eller i butikken. Tjek om du er forsikret i forvejen, for så kan du spare den udgift. Husk at du altid har 14 dages fortrydelsesret, når du køber forsikringer. Det gælder dog ikke for rejse- eller bagageforsikringer og lignende forsikringer med en begrænset løbetid på højst en måned. Husk, at hvis du betaler med Nordea MasterCard Gold er der også vareforsikring ved køb af elektronik og hårde hvidevarer, der gælder i fire år, pludselig-skade forsikring i 90 dage, rejseforsikring m.m.

Tøj. Udsalg og lagersalg giver modetøj til lavpris.

Udsalg og lagersalg kan give gode rabatter på tøj og langvarige forbrugsgoder. Gem store indkøb, til der er udsalg i december og i juni. Køb ”forud” til børn i voksealderen og find gode ting i ”næste størrelse” for tøj til enhver sæson.

Udstillingsmodeller. Du kan ofte få rabat på udstillingsmodeller. Hvis disse er nedsat pga. en lille skade, så få det nøje beskrevet på købsnotaen. Sådan bevarer du dine rettigheder som forbruger, hvis der senere opstår problemer med produktet, som intet har at gøre med ”den lille skade”. 

V

Vand. Tjek dit vandforbrug, de fleste kan reducere vandudgiften ved at ændre på husholdningens vandvaner. 

Vandrehjem. Billige overnatninger via danhostel.dkÅbner i nyt vindue

Varmeregningen. Skru ned for varmen og kort dine bade af.

Visa Electron er betalingskortet for dig, der ikke vil overtrække din konto. Du kan kun bruge de penge, du har på kontoen, og kortet giver dig ingen kreditmulighed. Kortet virker også i udlandet.

Y

Ydelsesudskydelse er, når du aftaler med långiver at udsætte betaling af ydelsen på dit lån og dermed får en måned med mere luft i økonomien hér og nu. Du skal dog huske, at det betyder, at det varer længere tid, inden lånet er betalt ud.

Z

Zzz…Den der har styr på økonomien, ligger ikke søvnløs over den. Mangler du overblik, så begynd med at skrive dit eget budget og hent hjælp til det økonomiske overblik i banken.

Ø

Økonomi er meget mere end at være sparsommelig og købe med omtanke. Den gode privatøkonomi er den, hvor du har overblik over den daglige økonomi, har penge til uforudsete udgifter og også sparer op til din pension.  

Å

Årstidens frugt og grønt er billigste valg