Spørgsmål om bæredygtighed, når du investerer

Inden du investerer, stiller vi dig altid en række spørgsmål for at finde frem til den investeringsløsning, der passer bedst til dig og dine investeringsmål.  

Udover blandt andet at spørge ind til din risikovillighed og tidshorisont spørger vi også, om du ønsker, at vi skal tage hensyn til bæredygtighed i dine investeringer. 

Hvis du ønsker at vi skal tage hensyn til bæredygtighed i dine investeringer, vil vi stille dig følgende spørgsmål for at finde frem til dine præferencer inden for bæredygtighed:

  1. Hvor vigtigt er det for dig, at dine investeringer arbejder hen imod at reducere negative indvirkninger på miljøet og samfundet?
  2. Hvor vigtigt er det for dig, at dine investeringer har fokus på at bidrage positivt til miljøet og samfundet? 
  3. Hvor vigtigt er det, at en del er investeret i overensstemmelse med EU’s miljømål? 

Med disse spørgsmål ønsker vi at gøre det nemt for dig at tage stilling til, hvor meget fokus på bæredygtighed, du ønsker med din investering. 

Afhængig af dine svar vil du blive vurderet til en af vores tre bæredygtighedsprofiler: ”Ingen præference”, ”Bevidst” og ”Ambitiøs”.

Har du spørgsmål til, hvordan vi stiller dig spørgsmål om bæredygtighed, er du altid velkommen til at kontakte os. 

Reducere negative indvirkninger på miljø og samfund

Spørgsmålet har fokus på, at dine investeringer reducerer de negative indvirkninger på miljø og samfund. I Nordea har vi valgt at fokusere på følgende indikatorer: 

Indvirkning på klimaet
Virksomheder, som reducerer deres effekt på klimaet ved at have et lavt CO2-aftryk og/eller reducerer deres eksponering mod fossile brændstoffer.

Ingen kontroversielle våben
Virksomheder, som ikke producerer såkaldte kontroversielle våben, fx klyngebomber og atomvåben, der har en alvorlig indvirkning på civilbefolkningen.

Ligestilling
Virksomheder, som tager hensyn til ligestilling i bestyrelsen.

Ansvarlige virksomheder
Virksomheder, som har en politik for og/eller på anden måde overholder principperne i FN Global Compact og OECD.

FN Global Compact er et strategisk initiativ, som støtter globale virksomheder, der er forpligtet til at overholde ansvarlige forretningsprincipper indenfor menneskerettigheder, arbejdsret, miljø og bekæmpelse af korruption.

Helt overordnet udøver vi vores formelle rettigheder som aktionær og bruger vores indflydelse til at påvirke virksomhederne til at bevæge sig i en mere bæredygtig retning. 

En bedre risikostyring i virksomhederne er nemlig medvirkende til at beskytte værdien for aktionærerne og øge det langsigtede afkast 

Klik her for at læse om ESG.

Klik her for at læse om aktivt ejerskab.

Bidrag positivt til miljø og samfund

Dette spørgsmål har fokus på, hvordan du kan bidrage positivt til miljøet og samfundet. 

Her skal de virksomheder, du investerer i, opfylde nedenstående kriterier: 

Service og produkter
Virksomheden skal bidrage med produkter og services, som er til gavn for kloden og menneskeheden. Det kan fx være vedvarende energi eller sundhedspleje.

Produktion
Virksomheden skal have en produktion, der ikke er til væsentlig skade for miljømæssige eller sociale mål. Det kan fx være reducering af CO2-udledning eller reduceret affald.

God selskabsledelse
Virksomheden skal have god selskabsledelse indenfor eksempelvis medarbejdervilkår eller overholdelse af skatteregler.

EU’s miljømål

Som et tillægsspørgsmål til at bidrage positivt til miljøet og klimaet har EU skabt en fælles standard for, hvad der kan klassificeres som en miljømæssig bæredygtig aktivitet. 

Forordningen hedder Taksonomi, og disse aktiviteter er inden for: 

  • Klimaændringer 

  • Vand og havressourcer 

  • Cirkulær økonomi 

  • Forebyggelse og bekæmpelse af forurening 

  • Biodiversitet og økosystemer 

Taksonomien er fortsat under udvikling og dækker lige nu kun aktiviteter relateret til klima og miljø. Aktiviteter inden for social bæredygtighed er fx ikke omfattet. 

Vi har på nuværende tidspunkt begrænset information om virksomhedernes bidrag til miljømålene. 

Vi forventer, at det bliver bedre i fremtiden i takt med, at virksomhederne forpligtes til at rapportere på deres miljømål, jævnfør Taksonomien.