Der er overordnet to måder at investere på:
- Aktiv investeringsstrategi
- Passiv investeringsstrategi
Aktiv investeringsstrategi
En aktiv investeringsstrategi giver mulighed for at få et større afkast end markedsafkastet. Det vil sige mere i afkast, end det som markedet genererer. Den er typisk også forbundet med højere omkostninger.
Ved denne strategi udvælger du selv – eller dem, der hjælper dig med at investere – hvilke værdipapirer, der skal investeres i. Her vælges værdipapirer ud fra en forventning om, at de vil give et bedre afkast. Der skal løbende holdes øje med investeringerne, og at der bliver købt og solgt på de ”rigtige” tidspunkter.
En del af den aktive investeringsstrategi handler altså om at ”time markedet”. Men da ingen med sikkerhed kan forudsige, hvad der vil ske på de finansielle markeder, er det svært – tæt på umuligt – at finde det rigtige tidspunkt at købe eller sælge værdipapirer igen og igen.
Den aktive investeringsstrategi kan derfor indebære en højere risiko. Derudover kræver det enten, at du selv har den fornødne viden, eller at du får hjælp til at udvælge de værdipapirer, du vil investere i.
Eksempel på aktiv investering: Du kan oprette en handelskonto eller en aktiesparekonto og selv vælge de værdipapirer, du vil investere i. Du kan også lade eksperter varetage din investering med vores løsning Nordea Porteføljepleje eller anvende en investeringsforening, der har en aktiv strategi.
Læs mere om dine investeringsmuligheder med Nordea her.
Passiv investeringsstrategi
Med en passiv investeringsstrategi accepterer du at få det gennemsnitlige markedsafkast minus omkostninger. Det kaldes også en passiv indeksstrategi og er typisk billigere end en aktiv strategi.
Her investerer du i papirer, der stiger og falder på samme måde som markedet generelt – for eksempel C25-indekset, der følger de 25 mest handlede danske aktier.
Passiv investering sker ved, at du køber dig ind i en investeringsforening eller fond, der anvender en passiv investeringsstrategi. Denne type investering er nem at komme i gang med og kræver ikke meget tid af dig.
Når du investerer gennem investeringsforeninger eller fonde, betaler du omkostninger. Derfor skal du være opmærksom på omkostningerne til den pågældende fond eller forening, du vil investere i.
Eksempel på passiv investering: Du investerer med hjælp fra Nora, vores digitale investeringsrådgiver, som anbefaler fonde, der passer til din risikoprofil. Du kan også vælge at investere i Nordea Invests investeringsforeninger, der går under navnet ”enhanced”.
Beregn, hvor meget din opsparing kan vokse ved at investere i fonde.Åbner i nyt vindue