Hvordan påvirker et amerikansk præsidentvalg typisk aktiemarkedet?
Udgivet 29. oktober 2024
"Det er meget almindeligt, at præsidentvalg i USA har en betydning for bevægelserne på aktiemarkedet og særligt på udvalgte sektorer. Effekten vil dog oftest være forholdsvis kortvarig, og over den lidt længere bane har det ikke den store betydning.
Det afgørende for aktiekurserne er ikke, hvilken kandidat der vinder det enkelte valg, men derimod i højere grad den generelle udvikling i økonomien og indtjening.
Hvordan aktiemarkedet vil reagere på valget i 2024 afhænger i høj grad af sammensætningen af Kongressen efter valget. Den sammensætning er nemlig afgørende for, om den valgte kandidat kan føre den politik, der har været fremlagt i løbet af valgkampen.
Markedernes foretrukne udfald på et præsidentvalg er, at der sidder en præsident, som ikke rigtig kan komme igennem med sin politik, da det betyder status quo," fortæller Josephine Cetti.
Vil udfaldet af valget få en direkte effekt på aktiemarkedet?
"Aktiemarkederne er typisk ret nervøse i månederne op til et præsidentvalg, og vi ser ofte, at aktierne stiger, når valget er overstået. Det gælder, uanset hvem der vinder, simpelthen fordi usikkerheden i forbindelse med valget er overstået.
Her i 2024 har aktiemarkederne været relativt upåvirkede af valget indtil videre. Sandsynligheden for et såkaldt ”lettelses-rally”, når valget er overstået, er derfor mindre.
Over de sidste par uger har vi dog set markedet forberede sig på en Trump-sejr i takt med, at bettingsider i stigende grad har peget i hans favør. Der er dog stadig lidt tid, inden valget afholdes, så meget kan ske inden da.
Når det er sagt, afhænger den endelige reaktion selvfølgelig af, hvilken kandidat der vinder, og hvordan Kongressen sammensættes. Fra demokraternes side er der lagt op til skattestigninger for virksomheder og folk med høje indkomster. Det kan medføre en negativ reaktion i aktiekurserne, måske med undtagelse af de grønne aktier. Fra republikanernes side er der modsat lagt op til skattelettelser og mindre regulering, hvilket vil kunne gavne sektorer som banker, teknologi, medicinalindustri og små virksomheder," forklarer Josephine Cetti.